Majorare pensii cu 40 la sută. Ministrul Muncii a explicat că pentru a putea creşte pensiile cu 40 la sută este nevoie de digitalizarea dosarelor de pensii.
„Subiectul pensii a fost subiectul predilect de campanie electorala. Pe partea de pensii s-a facut foarte putin. Li s a spus pensionarilor ca pensiile vor creste cu 40 la suta. Aproape ca ati fi crezut ca o sa se intample. Si eu am crezut.
Am constatat ca pentru a putea creste pensiile cu 40 la suta ai nevoie de digitalizarea dosarelor de pensii, să li se aplice o formula de calcul, ca ulterior sa se intample recalcularea pensiilor. 250.000 de dosare de pensii din Românie sunt in dosare cu sină. Cum puteau fi operate modificari pe dosare cu sină? Să ne spune cei care au vandut iluzii ani la rand.
1,3 milioane de dosare se afla in format digital dar primitiv şi restul dosarelor intr-un format incompatibil intre casele judetene. Cam asa arata sistemul de pensii in Romania pana sa incepem acest proces fara precedent.
Ne propunem ca intr-un an si jumatate sa recalculam 5 milioane de pensii. Legea în baza careia apensiile trebuiau sa creasca cu 40 la suta prevedea o procedura de 2 ani de zile in care sa se faca digitalizarea dosarelor de pensii. Exact cei care au promis majorarea au ignorat digitalizarea dosarelor de pensii. Aici este marea frauda de incredere. S au vandut iluzii pentru 5 milioane de pensionari”, a declarat Raluca Turcan în cadrul unei conferinte de presă.
Raluca Turcan a declarat, marţi seară, că pensiile speciale vor fi modificate. Ministrul Muncii spune că veniturile pensionarilor din Justiţie nu vor depăşii salariile din domeniu.
„Sunt principii pe care le-am discutat la dezbatere, erau toţi şefii din Justiţie, la masă că ministrul. Este un domeniu foarte sensibildin perspectiva şanselor de a veni cu o variantă legală constituţională. Modificări legislative se pot întâmpla cât să aduci pensiile speciale cât mai aproape de partea de contributivitate. Însă în domeniul Justiţiei avem o jurisprudenţă deja adunată care aduce acest principiu pe care şi-l propune şi l-a asumat ministrul Justiţiei şi anume ca pensiile să fie cât mai aproape de salariu, dar solicitarea noastră este ca pensiile să nu depăşească salariul.
Este un principiu de bază. Pentru că orice forşare, aşa cum am mai văzut în Parlament, cum a fost şi impozitarea pensiilor speciale, s-a dovedit a fi neconstituţională. Pe mine, caministru al Muncii, nu mă interesează să simulez o modificare legislativă că ne jucăm cu pensiile speciale şi mimăm echitatea în sistemul de pensii. Noi chiar vrem să aducem cât mai aproape echitatea în sine. Acesta este un principiu bun, pe care îl putem susţine. În sistemul judiciar au existat mai multe anomalii. Au existat perioade în care contributivitatea a fost minimă. Am solicitat propuneri din partea sistemului. Vrem să nu ne plece oamenii din sistem. Finalitatea va fi următoarea. Avem sistemul public de pensii, vom veni cu o nouă formulă de recalculare a tuturor pensiilor. Vrem să reducem inechităţile şi pensiile cele mai mici să crească mai repede decât cele mari, iar în materie de pensii speciale să găsim variantele care să permită ca pensiile să devină apropiată contributivităţii.”, a spus Raluca Turcan.