Noua Constituţie vizează de asemenea atât modificarea cvorumului pentru validarea referendumului, cât şi introducerea votului regional. Conform proiectului USL, prezentat de România TV, membrii Curţii Constituţionale vor fi aleşi din rândul magistraţilor de carieră, iar parlamentarii care îşi schimbă partidul în timpul mandatului îşi vor pierde automat postul din legislativ.
Principalele prevederi ale Constituţiei propuse de USL:
-restricţionarea atribuţiilor Preşedintelui pentru reprezentarea României la CE
-impunerea Preşedintelui de a desemna premierul in partidul cu cele mai multe mandate
-modificare cvorumului pentru validarea referendumului
-schimbarea deciziilor CCR cu două treimi din numărul parlamentarilor
– membrii CCR vor fi aleşi din rândul magistraţilor de carieră
-Guvernul decide ordinea de zi din Parlament
-premierul va fi înlocuit dacă o moţiune de cenzură e adoptată
-traseismul politic duce la pierderea funcţiei
-introducerea regiunilor şi a alegerilor regionale
-mandate diferite ca durată şi atribuţii pentru senatori şi deputaţi
Potrivit lui Victor Ponta, respectivele prevederi se impun începând cu următorul mandat de preşedinte astfel încât să fie evitate conflictele din timpul mandatului lui Traian Băsescu.
„Trebuie să punem în Constuţie prevederea că în viitor preşedintele participă la şedinţele de guvern când e vorba de chestiuni militare sau de politică externă a Uniunii Europene. Prim-ministrul, aşa cum se întâmplă peste tot cu excepţia Franţei şi Ciprului să fie invitat în Consiliul European când se discută despre buget ca să nu mai avem conflicte şi situaţia abuzivă din acest an când cinci judeători ai CCR au adăugat prevederi la Constituţie”, a precizat primul-ministru, adăugând că una dintre principalele modificări va viza numirea şefului Executivului.
„Preşedintele va putea desemna prim-ministrul în primul rând de la partidul sau alianţa cu cel mai mare număr de voturi şi îi cere să facă o majoritate. Dacă reuşeşte bine, dacă nu cheamă al doilea sau al treilea partid şi dacă refuză şi al treilea atunci să dizolve Parlamentul. Acum, preşedintele poate pune pe cine vrea el premier şi şoferul şi secretara şi un jurnalist de la B1. Ideea e absurdă. Nu poate pune pe cine-l taie capul, trebuie să exprime votul în Parlament, altfel votăm degeaba”, a declarat Ponta.
Întrebat dacă este de acord cu ideea ca Parlamentul să fie automat dizolvat în cazul în care referendumul pentru demiterea preşedintelui are un rezultat favorabil şefului statului, Victor Ponta a precizat că respectiva propunere se impune cu codiţia ca scrutinul să suporte o nouă reglementare: „Am fost tot timpul de acord ca dacă la referendum poporul spune că nu trebuie demis preşedintele să fie dizolvat Parlamentul. Dar mai întâi trebuie să reglementăm referendumul”.