Citeşte şi: Preparate din peste pentru Florii. Cele mai delicioase 30 retete pentru dezlegare la peste
„Ţinând cont de consumul tradiţional de peşte specific acestei perioade, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor recomandă o atenţie sporită la achiziţionarea de peşte, a preparatelor din peşte preambalate şi a conservelor din peşte. Vă recomandăm să nu cumpăraţi peşte sau produse din peşte din locuri neautorizate, întrucât comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condiţiile optime de transport, depozitare şi comercializare. Totodată, acesta nu vă poate elibera bon de casă cu care să justificaţi tranzacţia comercială şi, astfel, riscaţi să achiziţionaţi un produs neconform sau chiar nesigur, care poate să vă afecteze sănătatea”, a scris, sâmbătă, pe Facebook, Autoritatea.
Potrivit specialiştilor, pentru ca peştele şi produsele din peşte să nu reprezinte un pericol pentru sănătatea dumneavoastră, trebuie avute în vedere următoarele aspecte: acordaţi o atenţie deosebită aspectului exterior al produsului, pentru a vă forma o prima apreciere asupra gradului de prospeţime; nu achiziţionaţi produse cu suprafaţa mâzguită, lipicioasă, deshidratată, cu pete de mucegai sau produse cu miros şi culoare modificate, aspect de vechi etc.; refuzaţi să cumpăraţi peşte şi produse din peşte dacă aveţi îndoieli asupra gradului de prospeţime, calitatea şi modul de informare prin etichetare; urmăriţi modul de etichetare a peştelui şi a produselor din peşte şi nu cumpăraţi produse preambalate neetichetate.
De asemenea, se recomandă consumatorilor să refuze să cumpere peşte şi produse din peşte preambalate, pe ale căror etichete nu este înscrisă data durabilităţii minimale/ data limită de consum sau dacă aceasta este modificată sau a depăşit termenul.
Pentru a fi siguri că este proaspăt, trebuie să ne uităm ca ochii peştelui să fie limpezi şi puţin ieşiţi în afară. Corpul trebuie să fie rigid, iar peştele să fie păstrat în gheaţă.
Atenţie trebuie să acordăm şi branhiilor care trebuie să aibă culoarea roşiatică. Atunci când ele se transformă în maro sau gri, avem un semn că peştele nu este proaspăt.
În cazul peştelui congelat, atunci când îl dezgheţaţi acesta nu trebuie să fie gelatinos sau să miroasă urât.
Poliţiştii bucureşteni au confiscat, în ultimele trei zile, aproximativ 500 de kilograme de peşte şi produse din peşte, fiind aplicate amenzi 94.000 de lei, a declarat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al al Poliţiei Capitalei, Ciprian Romănescu.
El a precizat că, sâmbătă dimineaţă, au fost confiscate, doar în Piaţa Obor, 150 de kilograme de peşte.
„Acţionăm în această perioadă, fiind vorba şi de sărbătorile de Florii, când se achiziţionează foarte multe produse din peşte. Suntem în principalele pieţe şi în principalele centre comerciale unde să comercializează astfel de produse. În prezent, în Piaţa Obor, unde colegii mei au găsit la această oră mai multe nereguli la nişte societăţi comerciale, au fost confiscate aproximativ 150 de kilograme de peşte doar din această locaţie. În ultimele trei zile, Poliţia Capitalei a desfăşurat astfel de controale privind transportul, depozitarea şi comercializarea produselor agroalimentare, în special cele din peşte, fiind confiscate până la acest moment aproximativ jumătate de tonă de produse din peşte şi peşte. De asemenea, au fost aplicate amenzi de 94.000 de lei operatorilor economici care încălcau prevederile legale”, a afirmat Romănescu într-o declaraţie de presă susţinută la Piaţa Obor.
El a adăugat că au mai fost confiscate circa 800 de kilograme de produse de origine non-animală şi aproximativ 160 de kilograme de produse de origine animală.