Acest sistem de conducere autonomă poate fi activat „în anumite condiții, de exemplu atunci când vehiculul se află într-un blocaj de trafic pe o autostradă”, a spus Honda într-un comunicat. Grupul intenționează să introducă acest sistem numit „Traffic Jam Pilot” pe noul său sedan Honda Legend până la sfârșitul lunii martie 2021.
„Este pentru prima dată în lume când un producător de automobile obține această autorizaţie de nivel 3 pentru un sistem de conducere autonom„, a precizat un purtător de cuvânt al Honda. Într-o declarație separată, ministerul japonez al transporturilor a confirmat că aceasta este o premieră mondială.
O rețea internațională de referință desemnează niveluri de la 0 la 5 în ceea ce privește conducerea autonomă a vehiculelor. Nivelul 3 corespunde automatizării în condiții predefinite. Mașinile de nivelul 2, care se află în prezent pe drumurile publice, își pot controla propria viteză și direcție, dar trebuie să aibă un șofer alert care să preia controlul în orice moment.
În luna iulie, producătorul american de vehicule electrice Tesla Inc a declarat că este „foarte aproape” de atingerea nivelului 5 de conducere autonomă. Totuşi, subliniază experţii, rămân multe obstacole legale înainte de a vedea mașinile circulând fără șofer. Din cauza acestor dificultăți, Audi, spre exemplu, a renunțat anul acesta la introducerea propriului său sistem de conducere autonomă de nivel 3, pe modelul său A8.
Cu toate acestea, legile rutiere încep să evolueze în unele țări pentru care dau undă verde nivelului 3, cum ar fi Japonia şi Coreea de Sud.
În mijlocul unei îmbătrâniri demografice accelerate, Japonia în special dorește să joace un „rol major” în promovarea vehiculelor autonome, pentru a face față problemei tot mai mari a accidentelor rutiere, cauzate de șoferii în vârstă, a mai transmis ministerul transporturilor de la Tokyo.