Valul va dispărea, dar efectele sale vor persista mult timp de acum încolo. Cu muncitorii închiși în case şi lucrând de la distanţă, multe dintre procese au trebuit să fie automatizate, iar acest lucru a dat un impuls „automatizării proceselor robotizate” ( RPA ), se arată în analiza The Economist. „După ce au gustat RPA , managerii vor mai mult. Această dorință ne explică modul în care UiPath, o firmă obscură de software din România, a reușit pe 20 aprilie să strângă 1,3 miliarde de dolari într-o ofertă publică inițială (IPO ) la bursa din New York. Aceste cifre evaluează compania la aproximativ 30 de miliarde de dolari, mai mare decât valoarea Spotify, serviciul suedez de streaming muzical, care a raportat valori record la listarea în 2018.
În momentul de faţă piața RPA este mică, cu vânzări de cel mult 3 miliarde de dolari anul trecut, estimează Saikat Ray de la firma de cercetare Gartner. În consecinţă, UiPath și rivalii săi au construit „platforme de automatizare”, care includ programe pentru identificarea sarcinilor și altele pentru realizarea acestora. Automatizând tot mai multe procese, astfel de instrumente își creează propria cerere. În această perspectivă mai largă, RPA ar putea genera o piaţă de 30 de miliarde de dolari pe an în următorii trei până la cinci ani, spune Ray, citat de The Economist.
„Indiferent dacă definiți piața pe scară largă sau restrânsă, se estimează că UiPath are aproape o treime din aceasta. La fel ca Daniel Ek de la Spotify, Daniel Dines, care a fondat UiPath în 2005 și l-a relansat în 2012 ca furnizor RPA , știa că pentru a reuși el trebuie să se gândească dincolo de mica sa piață internă și chiar Europa. Înainte de pandemie, UiPath investea mult în distribuția globală. Covid-19 a venit apoi la momentul potrivit. Veniturile aproape s-au dublat la 600 milioane dolari. Păstrarea conducerii sale nu va fi ușoară. Giganții IT, inclusiv Microsoft, se îndreaptă şi ele spre automatizarea proceselor. Au relații profunde cu multe firme, pot oferi pachete bussines de software, își pot vinde produsele RPA ieftin sau chiar le pot oferi gratis. UiPath nu are un „șanț” care să îl protejeze împotriva acestui atac, spune Zane Chrane de la Bernstein„, mai scrie sursa citată.
„Firma românească a reușit deja într-o privință: a oferit mai multe dovezi că Silicon Valley își pierde monopolul asupra startup-urilor geniale, spune Rich Wong de la Accel, o firmă cu capital de risc, care se află în consiliul de administrație UiPath”, mai scrie The Economist.