Virgil Popescu a arătat că preţurile încă nu s-au aşezat în piaţă după liberalizarea de la 1 ianuarie, iar furnizorii mizau pe faptul că autorităţile vor reveni la preţurile reglementate şi nu au achiziţionat energia pentru semestrul al doilea al anului.
„Românii plătesc un preţ care e liber în momentul de faţă şi care este un preţ încă neaşezat pe piaţă. Am zis şi în continuare susţin că în momentul în care cât mai mulţi români vor trece în piaţa concurenţială şi va începe bătălia pe clienţi între firme şi nu clienţii pe firme aşa cum aşa a fost gândită iniţial destul de prost de ANRE la sfârşitul anului trecut, abia atunci putem spune că preţurile se vor aşeza.
Eu sunt optimist, aştept ca cele şase luni de tranziţie să treacă, să avem un număr cât mai mare de români în piaţa concurenţială şi atunci cred că preţurile se vor aşeza. Nu pot să vă spun acum cum vor fi. Sunt oferte, repet, în piaţă mai mici decât anul trecut, sunt oferte şi mai mari decât anul trecut.
Este adevărat, inerţia noastră, a românilor, şi probabil şi a altora din estul Europei, este mare şi poate că te gândeşti că ţi-e greu să te schimbi de la un furnizor la altul, chiar dacă vei câştiga un pic mai mult. Îţi faci un calcul şi vezi că vei câştiga la factură câţiva lei. Gândiţi-vă că acei câţiva lei pentru furnizori, multiplicat cu milioane de clienţi, înseamnă foarte mulţi bani. Trebuie să începem să gândim într-un mod că, chiar dacă economisiţi câţiva lei, e un plus şi trebuie făcut”.
În privinţa gazelor din Marea Neagră, Romgaz şi ministerul au semnale pozitive din partea Exxon privind preluarea pachetului de 50% din proiectul Neptun Deep, iar negocierile merg mai departe, urmând ca Legea offshore să fie modificată în Parlament.
Popescu a arătat că România va închide definitiv toate minele de huilă până în 2030 şi a prezentat, în interviu, planurile pentru Valea Jiului şi Complexul Energetic Oltenia.
„Este clar că sectorul energetic românesc are nevoie de o restructurare. Noi am spus că susţinem Green Deal şi, pentru a ajunge în 2030 la punctul intermediar şi în 2050 la neutralitate din punctul de vedere al emisiilor de dioxid de carbon, e clar că trebuie să facem nişte modificări de sistem.
Virgil Popescu: „Prima moleculă de gaz românesc din Marea Neagră va fi scoasă anul acesta”
Evident că nu pot să spun că-mi place cum arată sistemul energetic românesc atâta timp cât nu-şi produce toată cantitatea de energie şi avem nevoie de importuri. Nu s-au mai făcut investiţii de foarte mult timp, doar regenerabile. Este nevoie de investiţii serioase şi de o recalibrare, astfel încât să scadă componenta de cărbune şi să crească cea de regenerabile, cea de nuclear şi de gaz natural, ca şi combustibil de tranziţie.
Deci avem nevoie de o restructurare clară a sistemului energetic românesc în ceea ce priveşte producţia de energie electrică şi de o creştere a distribuţiei de gaz şi a producţie de gaze, pentru că România este unul dintre producătorii de gaze din Europa, iar românii trebuie să beneficieze de acest lucru”, a spus Virgil Popescu pentru Agerpres.
Ministrul Energiei anunţă că „vom scoate cu certitudine gazele din Marea Neagră. Sunt foarte optimist că Romgaz va reuşi achiziţia părţii Exxon din proiectul din Marea Neagră şi vom putea începe împreună cu OMV Petrom extracţia de gaze din Marea Neagră”.
Virgil Popescu solicită Consiliului Concurenței să verifice prețurile la energie