Doi bărbați din Guyana franceză, vaccinați cu ambele doze de vaccin, au murit după ce au făcut o formă gravă de Covid-19, anunță autorităţile locale, transmite AFP.
Cei doi bărbaţi, în vârstă de 53 şi 68 de ani, au fost imunizați anti-COVID cu câteva săptămâni înainte cu ambele doze de vaccin Pfizer, precizează Agenția Regională de Sănătate.
”Cele două persoane prezentau antecedente cu grave comorbidităţi şi o stare de mare fragilitate. Una dintre ele prezenta o tulburare a sistemului imunitar susceptibilă să cauzeze un răspuns mai redus la vaccin”, a transmis Agenția Regională de Sănătate.
Un nou vaccin folosit în România din aprilie. Prospectul vaccinului Johnson&Johnson. Ce reacţii adverse pot apărea
„Eșecul vaccinării există la toate tipurile de vaccin. Acest lucru depinde de starea sistemului imunitar al persoanei vaccinate„, a declarat directorul Institutului Pasteur din Guyana, dr. Mirdad Kazanji.
Doctorul mai spune că „persoanele vaccinate pot eventual să aibă virusuri care să se dezvolte la nivelul căailor respiratorii și, eventual să contamineze alte persoane” cu sistemul imunitar „fragilizat” și cu „factori mari de comorbiditate”.
Noi reacţii adverse după vaccinul cu Pfizer. O femeie a ajuns la spital
Valeriu Gheorghiţă prezintă rata de dezvoltare a reacţiilor adverse în funcţie de vaccin: Pfizer – 1,7 reacţii la 1.000 de doze administrate, Moderna – 3,2 cazuri la 1.000 de doze administrate, AstraZeneca – 10,9 la 1.000 de doze administrate.
Medicul Valeriu Gheorghiţă a prezentat, marţi, datele privind numărul de reacţii adverse prezentate de cei care s-au vaccinat anti-COVID. Statistica realizată la nivel naţional arată că rata cea mai scăzută de dezvoltare a reacţiilor adverse s-a înregistrat în cazul serului Pfizer, în timp ce la Moderna numărul de reacţii este aproape dublu, iar la AstraZeneca de câteva ori mai mare.
Conform datelor prezentate marţi după-amiază de coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, până în 26 aprilie, au fost raportate 13.705 cazuri de reacţii adverse postvaccinale, din aproape cinci milioane de doze administrate la nivel naţional.
Statisticile arată că rata de raportare a reacţiilor adverse post imunizare este, în medie, de 2,8 cazuri la 1.000 de doze administrate.
„Avem o raportare pe fiecare tip de vaccin. Pentru vaccinul COVID-19 de la Pfizer vorbim de o rată de raportare de 1,7 cazuri la 1.000 de doze administrate, pentru Moderna – 3,2 cazuri de reacţii adverse la 1.000 de doze administrate şi pentru AstraZeneca – 10,9 reacţii adverse la 1.000 de doze administrate. Aş menţiona că numărul de reacţii adverse raportate pentru rapel la AstraZeneca este semnificativ mai redus comparativ cu prima doză. Practic, vorbim în fiecare zi de câteva zeci de cazuri de reacţii adverse dintr-un număr mare de doze administrate”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă.
Acesta a menţionat că peste 95% dintre cei cărora li s-a administrat o primă doză cu serul AstraZeneca şi care au ajuns la termenul pentru rapel s-au prezentat în centrele de vaccinare pentru a primi şi doza a doua.