Cum se pregătesc de Paşte românii din Spania. Din fericire, în Spania există mai multe magazine cu specific românesc, care comercializează preparate tradiţionale. Brânzeturile și mezelurile noastre sunt diferite de cele spaniole și se găsesc doar în magazinele românești, scrie stiridiaspora.ro
Mulți români din Spania nu au reuşit să ajungă niciodată în ţară de sărbători de când lucrează acolo.
„Cel mai mult mi-e dor de casă! Aici ești cu familia ta în casa în care ești, dar nu cu restul familiei, cu frați cu surori„, povestește un conațional într-un reportaj difuzat de Ştirile TVR.
Citeste si Patriarhul Daniel, mesaj special pentru românii din Diaspora
„De 10 ani sau 15 ani am făcut Paștele o dată în România, de când am plecat din țară, și Crăciunul niciodată. Nu sunt posibilități întotdeauna. Nu te lasă de la muncă, nu pleci când vrei„, dezvăluie alt român.
În unul dintre cele mai mari supermarketuri românești din Spania, deschis de curând lângă Valencia, intră în perioada aceasta câte 500 de clienți zilnic.
„De sărbători, românilor din Spania cel mai mult le lipsește atmosfera meselor în familie, astfel încât anul acesta, dacă nu îi pot avea pe cei dragi aproape, încearcă măcar să își amintească gustul produselor tradiționale românești„, spune Oana Dobrescu, corespondent TVR.
Românii din Spania se vor așeza mai devreme anul acesta la masa de Paști, pentru că lumina Învierii se va da în timpul zilei, din cauza restricțiilor de circulație pe timp de noapte.
Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne, a enumerat patru direcții de acțiune și preocupări pentru MAI în această perioadă, iar una dintre ele este monitorizarea permanentă a punctelor de trecere a frontierei. Oficialul i-a îndemnat pe cetățeni să se informeze doar din surse oficiale și a vorbit despre obligațiile pe care le au la intrarea în România cei care vin dintr-o țară cu risc epidemiologic ridicat, sau mai exact cine și cât trebuie să stea în carantină.
„Românii din Diaspora care vin în această perioadă în țară și, de fapt, cetățenii care intră în România în această perioadă trebuie să știe următorul lucru. Dacă vin din țările cu risc epidemiologic ridicat și nu au un test PCR din urmă cu minim 72 de ore, și nu au vaccinul realizat cu a doua doză cu minim 10 zile în urmă, vor intra în carantină 14 zile.
Dacă fac dovada că au un astfel de test PCR negativ, vor intra în carantină 10 zile în locația pe care o indică. A treia situație, dacă vin din astfel de zone cu risc epidemiologic ridicat, din astfel de țări aprobate prin Hotărârea CNSU, și fac dovada că s-au vaccinat și au trecut minim 10 zile de la rapel, nu au nicio obligație de carantinare.
Acestea sunt obligațiile pe care românii trebuie să le știe. Fac un apel pe această cale să se informeze din surse oficiale, să verifice pe site-ul INSP, hotărârile Guvernului, ale Comitetului Național pentru Situații de Urgență, unde prezentăm lista cu aceste țări cu risc epidemiologic ridicat și ce obligații avem”, a declarat ministrul Afacerilor Interne.