Chef Foa s-a făcut remarcat publicului larg după ce a participat, în calitate de jurat, la emisiunea Masterchef, de la PRO TV.
1. Cum arată un meniu pentru masa de Paşte, în viziunea lui Chef Foa?
Focusat pe ce ne oferă sezonul; adică primăvara cu toate verdețurile ei unice. Și ce poate fi mai delicios dacă nu toate aceste verdețuri adunate într-o salată fresh sau chiar transformate în startere? Mă gândesc la startere din zona healthy, plant based.
Așadar, vorbim de o salată de primăvară cu ridichi, castravete, ceapă verde, usturoi verde, spanac, salată verde.
Dar, la fel de bine, la startere, putem adaugă și o piftie de curcan, cel puțin așa se întâmplă la noi acasă. Nu uităm nici de cartofii noi, care pot fi prăjiți sau fierți, iar alături de măsline, ceapă și alte verdețuri se transformă într-o salată orientală delicioasă.
La felul principal, evident, mielul. Încheiem cu tradiționalele: cozonac și pască. La noi acasă nu lipsește niciodată plăcinta cu mere.
Citeşte şi: MASTERCHEF 2015: Chef FOA se pregăteşte de NUNTĂ
2. Cu ce alt desert „mai sănătos” putem înlocui cozonacul şi pasca?
De Paște nu se înlocuiesc nici cozonacul, nici pasca, pentru că ambele preparate sunt parte din tradiția noastră ca popor și e ca și când ai înlocui tradiția.
Și nu cred că e cazul să facem asta; nu e ca și când abuzăm de pască sau cozonac în restul anului. Personal, as zice că ambele rămân la desert și, mai degrabă să ne bucurăm de ele cu măsură.
Însă, dacă e musai să le înlocuim, din motive obiective, atunci aș merge pe o budincă de orez cu lapte de vacă proaspăt muls sau Mac and Cheese cu brânză dulce și stafide.
3. Ai vreun secret anume (reţetă personaliztă) pentru friptura de miel/ cozonac/ pască etc?
Secretul nu e secret, căci vi-l zic acum 😊 Iar ingredientele sunt aceleași la toată lumea, atât pentru friptura de miel, cât și pentru cozonac. E vorba de implicare, de cât timp acorzi preparatelor și de cât de puțin grăbești lucrurile.
Originea ingredientelor este, de asemenea, foarte importantă – ouăle să fie de la găini crescute în curte, mielul, la fel, de la o sursă cunoscută. Și, odată ce ai ingrediente de calitate, trebuie să le faci dreptate: să le gătești cu rabdare și drag, cu mirodenii pe măsură.
4. Ce alternative există pentru carnea de miel?
Dacă nu îți place mielul, pentru că este o carne parfumată, iepurele îl poate înlocui cu succes. Iar dacă vrei ceva total diferit, atunci peștele este o alegere excelentă.
5. Care este mâncarea preferată a lui Chef Foa, de Paşte? Ce îi aduce aminte de copilărie?
Mâncarea mea preferată de Paște include cozonacul, pasca și friptura de miel, gătit încet la cuptor, doar cu usturoi verde, sare, dafin.
Mai mănânc și salată de vinete. Vinete care au fost congelate vara trecută, după ce le-am cules, iar acum sunt numai bune de scos și savurat. Nu lipsesc de pe masă nici cartofii noi, prăjiți, fierți sau copți în jar, la cuptorul pe vatră.
Și drobul îmi aduce aminte de copilărie, dar pe el doar îl gust.
6. Cum ai fost afectat de pandemia de coronavirus, având în vedere restricţiile impuse? Vânzările online au compensat pierderea suferită?
A fost un an care ne-a forțat pe toți să ne reinventăm, să găsim soluții creative pentru a supraviețui, dar fără să ne uităm valorile. Pentru Stradale, vânzările online, prin agregatori, nu aveau cum să compenseze pierderile, având în vedere că suntem un business gândit pentru volume foarte mari – vorbim de peste 11.000 de clienți serviți zilnic la prânz, în cele 13 restaurante pe care le aveam active înainte de pandemie.
Însă parteneriatele cu agregatori au fost unul dintre elementele care ne-au ajutat să rămânem activi, mai ales în perioarele de lockdown total, atât pentru cei din echipă, cât și pentru clienți. Cei care ne știau ne-au căutat și s-au bucurat să ne găsească pe aplicații, iar alții ne-au descoperit și au rămas clienți fideli.
7. Crezi că oamenii şi-au dezvoltat abilităţile culinare în pandemie sau dimpotrivă, s-au lenevit şi preferă să comande? De exemplu, de Paşte, ai mai multe comenzi faţă de anii trecuţi?
Cu siguranță cei pasionați de gătit și-au ascuțit abilitățile în această perioadă, căci au gătit mai mult acasă. Însă cei care nu au această pasiune sau nu au timpul necesar să se ocupe de ea, ne-au putut găsi în toată această perioadă pe agregatori, dar și în varianta take-away din restaurantele noastre deschise, atât în București, cât și în Cluj.
Însă mâncarea gătită și servită imediat este mult mai delicioasă decât una care călătorește într-o cutie. De aceea, ar trebui și sper să revenim cât mai curând în restaurante.
Chef Foa s-a făcut remarcat publicului larg după ce a participat, în calitate de jurat, la emisiunea Masterchef, de la PRO TV.
Are vârsta de 38 de ani, a fost ucenic în arta culinară la Londra, unde a și lucrat pentru prima dată într-un restaurant cu specific italian. Apoi, Chef Foa avea să se angajeze la compania de catering a lui Jamie Oliver, dar a lucrat și la un restaurant de cinci stele Mochelin, continuându-și apoi studiile în gastronomie, în Franța și în Italia.
Aici, pe plan local, Chef Foa are sub coordonare bucătăriile unora dintre cele mai apreciate restaurante din Capitală, dar mai are și o afacere de familie, denumită ”Flavours”, ce se ocupă de diverse concepte de restaurante, dar și de catering pe diferite niveluri, corporații, școli private etc, street-food-uri, dar și alte servicii gastronomice inedite.