Raport despre reacţiile adverse după vaccinarea cu Johnson&Johnson. CDC arată că doar 3% din reacţiile raportate după administrarea vaccinului sunt clasificate drept grave. În total s-au înregistrat 17 cazuri de coagulare severă a sângelui, inclusiv 14 cazuri cu tromboza sinusului venos cerebral.
Citeşte şi: Ce se întâmplă cu dozele de vaccin Johnson & Johnson care au ajuns în România. Anunţul autorităţilor
Mai mult decât atât, numărul cazurilor de anxietate, în primele 15 minute după vaccinare este în creştere. Cercetătorii au examinat date de la cinci locuri de vaccinare în masă care au raportat evenimente legate de anxietate, inclusiv ritm cardiac rapid, respiraţie rapidă şi leşin, după administrarea serului.
S-a constatat că rata sincopei sau leşinului este de 164 ori mai mare decât rata leşinului după vaccinul antigripal.
Autorii studiului spun că oamenii cu frică de ace sunt înclinaţi să opteze către vaccinul cu o singură doză şi că mulţi dintre ei au antecedente de leşin în cazul înţepăturilor.
Jumătate din rapoartele de leşin au apărut la persoanele cu vârste cuprinse între 18 şi 29 de ani, iar leşinul asociat cu injecţiile este mai frecvent la adolescenţi şi adulţi tineri. Cercetătorii spun că astfel de reacţii pot fi întâlnite după orice tip de vaccinare, potrivit Mediafax.
În februarie, vaccinul Johnson&Johnson a fost autorizat pentru utilizare de urgenţă în Statele Unite. Apoi a fost întreruptă temporar la jumătatea lunii aprilie, din cauza rapoartelor de coagulare a sângelui, iar pauza s-a ridicat săptămâna trecută. În România, administrarea acestui ser începe pe data de 4 mai.