Viena va fi primul oraş din UE care va vaccina femeile însărcinate împotriva COVID-19. Autorităţile sanitare din capitala austriacă le vor oferi posibilitatea femeilor însărcinate de a se vaccina începând din săptămâna a 13-a de sarcină. Acest grup de populaţie a fost clasificat ca fiind de mare risc, a explicat duminică responsabilul pe probleme de sănătate din Viena, social-democratul Peter Hacker, conform Agerpres.
Vaccinul anti-COVID va fi administrat în funcţie de starea sarcinii. Prioritate vor avea gravidele cu sarcină avansată.
Citeşte şi: Vaccinul anti-COVID Moderna nu trebuie administrat femeilor însărcinate. Avertismentul OMS
Potrivit sursei citate, riscul de se infecta cu virusul SARS-CoV-2 nu este mai mare în cazul femeilor însărcinate. Mai multe studii au relevat însă faptul că gravidele care se infectează cu noul coronavirus dezvoltă cu mai mare frecvenţă complicaţii comparativ cu femeile din aceeaşi grupă de vârstă, dar care nu sunt însărcinate.
Citeşte şi: Vaccin anti-covid. Alexandru Rafila explică de ce femeile gravide şi copiii nu se pot vaccina
Un studiu realizat la sfârşitul lunii aprilie şi la care au participat 100 de experţi din 18 ţări a ajuns la concluzia că infectarea cu SARS-CoV-2 creşte cu 50% riscul de complicaţii în timpul sarcinii pentru mamă şi copil.
La începutul lunii ianuarie, autorităţile precizau că nu se recomandă ca vaccinurile împotriva COVID-19 dezvoltate de companiile BioNTech/Pfizer (Comirnaty) și Moderna să fie utilizate în cazul femeilor însărcinate fără consultarea prealabilă a medicului și fără a fi luate în considerare riscurile și beneficiile individuale.
Conform informațiilor puse la dispoziție de către producători, nu există până la acest moment suficientă experiență în studiile clinice pentru a recomanda utilizarea Comirnaty și Moderna în timpul sarcinii. În studiile pe modele animale nu s-au identificat efecte negative directe sau indirecte asupra embrionului/fătului, motiv pentru care vaccinarea poate fi luată în considerare atunci când beneficiile depășesc riscurile asupra mamei sau fătului (exemplu: personal medical expus SARS-COV-2 sau persoane însărcinate cu afecțiuni preexistente care predispun la evoluție severă a COVID-19).
Nu există până în prezent studii cu privire la administrarea vaccinurilor Comirnaty și Moderna în cazul femeilor care alăptează și nu se cunoaște până la acest moment dacă vaccinurile sunt excretate în laptele matern, dar poziția Agenției Europene a Medicamentului este că nu sunt așteptate riscuri în legătură cu alăptarea.
Citeşte şi: Vaccinul anti-Covid, recomandat sau nu femeilor însărcinate?