Mai mulţi sexologi din Marea Britanie au sintetizat cauzele anorgasmiei la femei şi au încropit câteva sfaturi cu ajutorul cărora reprezenantele sexului frumos vor putea ajunge mai uşor la climaxul sexual.
Medicamentaţia
Există anumite medicamente care ar putea interfera cu viaţa ta sexuală. Pe lista acestora se află antidepresivele şi anumite analgezice, în special cele recomandate pentru migrenele puternice. Deşi nimeni nu s-ar fi gândit, acestea pot avea un efect devastator asupra vieţii sexuale a femeilor, dar şi a bărbaţilor. „Ele fac orgasmul mai greu sau chiar imposibil de atins atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei”, a explicat medicul David Edwards, care recomandă ca antidepresivele, spre exemplu, să fie înlocuite cu şedinţe de terapie, care cu siguranţă nu au efecte adverse.
Afecţiunile necunoscute
Dacă anumite medicamente îţi pot bara drumul spre orgasm, lipsa altora poate face acelaşi lucru.
Spre exemplu, lipsa lubrifierii vaginale – care poate face o partidă de sex destul de neplăcută şi, prin urmare, orgasmul – o utopie -, poate fi un semn că suferi de un diabet nedescoperit. De asemenea, nu exte exclus ca lipsa orgasmului să fie provocată de o disfuncţie a glandei tiroide, care afectează metabolismul.
Stresul
Teoria spune că principalul organ sexual este creierul, iar de aici rezultă că gândurile noastre pot creşte plăcerea simţită în timpul sexului sau o pot face să dispară. Dacă eşti prea ocupat, stresat sau distrat, creierul nu te va ajuta în timpul unei partide de sex, pentru că este ocupat cu altceva. „Este o legătură ciudată între relaxarea mentală şi excitarea sexuală”, spune sexologul Massimo Stocchi.
Acesta are şi o sugestie pentru femeile prea acaparate de problemele cotidiene şi care, pe deasupra, se mai trezesc şi că nu pot atinge orgasmul. Sfatul specialistului este ca acestea să pregătească partida de sex. Spre exemplu, femeile cu copii îi pot cere partenerului să îi culce el pe cei mici, pentru a avea 30 de minute doar pentru ele. În acest timp, „mama” se poate duce la culcare, făcându-i loc „amantei perfecte” . Foarte important este să nu iniţiezi partida de sex cu gândul la orgasm, pentru că el nu vine atunci când este chemat, ci când i se face loc.
Concentrarea extremă
Să te angajezi într-o partidă de sex cu gândul la orgasm poate fi cel mai mare duşman al plăcerii. Pe principiul „nu-ţi face iluzii, ca să nu ai deziluzii”, trebuie să te eliberezi de orice alte gânduri şi să te implici total în jocul iubirii. Există, apoi, diverse trucuri care îţi pot purta paşii spre plăcerea maximă, mai ales că statistica spune că doar 20 la sută dintre femei ajung la orgasm exclusiv prin intromisiune. Iar acelea folosesc, la rândul lor, poziţii în care este stimulat şi clitorisul, subliniază specialiştii.
Paula Hall, de la Relate, a explicat că din punct de vedere anatomic stimularea clitoridiană nu poate fi atât de puternică încât să ducă la orgasm. Iar atunci, este nevoie de o mână de ajutor. „Îi poţi cere partenerului, ca parte a preludiului, să-ţi facă un masaj senzual care va fi, cu siguranţă, foarte excitant. Apoi puteţi experimenta poziţii în care clitorisul va fi permanent stimulat fie de către tine, fie de către partener. De asemenea, puteţi apela oricând la inele de penis echipate cu un mic vibrator care va stimula clitorisul în timpul actului sexual, iar lui îi va asigura o erecţie prelungită”, spune specialistul.
Consumul de alcool
Câteva pahare te pot ajuta să abordezi mai deschisă o partidă de sex. Atenţie, însă, la limita foarte subţire dintre stimulent şi „moartea pasiunii”. Potrivit specialiştilor, alcoolul funcţionează ca un analgezic care opreşte impulsurile senzoriale la nivel local şi central. De asemenea, afectează sistemul nervos simpatic, ceea ce, cu siguranţă, nu te va ajuta să ajungi la mult râvnitul orgasm, punctează doctorul Malcolm Vandenburg.
Lipsa de cunoaştere a propriului corp
Multe femei care au probleme în a atinge orgasmul au tendinţa să creadă că sunt „defecte”, însă doctorul Vandenburg subliniază că nici nu se poate pune problema de aşa ceva. „Unele femei ar putea avea nevoie de mai multă stimulare. Dacă partenerul renunţă sau termină înaintea dumneavoastră, puteţi apela oricând la un vibrator. Data viitoare s-ar putea să ajungeţi mai uşor la orgasm chiar şi fără ajutorul lui”, explică Vandenburg. Multe femei care nu reuşesc să aibă orgasm pur şi simplu nu-şi cunosc propriul corp, iar atunci când folosesc vibratorul învaţă ce le place şi apoi aplică aceste lucruri în timpul sexului cu partenerul: „Vibratoarele sunt, aşadar, un fel de material didactic cu ajutorul căruia puteţi învăţa ce este un orgasm şi cum puteţi ajunge la el”.
Nevoia de a urina
Multe femei simt în timpul sexului nevoia de a urina, ceea ce este, cu siguranţă, „moartea pasiunii”. Cele mai multe întrerup actul sexual sau se panichează şi în acel moment pot spune „adio” orgasmului. O soluţie simplă pentru a scăpa de această grijă este să folosiţi toaleta chiar înainte de a iniţia sexul.
„Colăceii”
Problemele de greutate pot afecta apetitul sexual şi performanţele în pat. Şi nu numai pentru că din cauza lor femeile sunt complexate şi nu se eliberează total în timpul sexului. Potrivit medicului David Edwards, de la Societatea Britanică pentru Medicină Sexuală, „nivelul ridicat de colesterol şi rezistenţa la insulină au impact asupra vieţii sexuale atât la femei, cât şi la bărbaţi. Din cauza acestora se pot crea depuneri de grăsime pe arterele micuţe din penis şi clitoris, afectând astfel circulaţia sângelui în zonă şi reducând sensibilitatea”.
O dietă fără grăsimi şi care include multe fructe şi legume, totul dublat de o viaţă mai activă, poate da un adevărat impuls apetitului sexual, chiar dacă nu veţi pierde, neapărat, din greutate.
Inhibiţiile
Motivul pentru care o femeie nu poate atinge orgasmul poate să nu aibă nicio legătură cu partenerul sau cu sexul în sine, ci să fie înrădăcinat mult mai adânc.
În multe cazuri, educaţia primită acasă le creează femeilor o anumită imagine despre sex. Spre exemplu, multe fete sunt învăţate că (auto)stimularea sexuală este ceva rău, la fel şi orgasmul.
Alte elemente care funcţionează ca inhibitori pot fi fobia de fluide genitale, teama de bolile cu transmitere sexuală, lipsa respectului de sine, teama de a pierde controlul.
Tensiunea musculară
Multe femei înţeleg greşit noţiunea de a te relaxa în timpul sexului. Mai exact, în loc să se relaxeze mental, ele se relaxează fizic şi o fac prea mult. Asta pentru că tensiunea musculară, în special în picioare, abdomen şi muşchii fesieri, este o componentă necesară de multe ori pe drumul spre orgasm.
În plus, lipsa orgasmului poate fi provocată chiar de o slăbiciune a muşchilor pubococcigieni, care susţin vaginul, uterul, vezica, uretra şi anusul. Aceştia pot fi antrenaţi prin celebrele exerciţii Kegel.