Makemake (se pronunţă „Makémaké”, n.r.) a fost denumită astfel după un zeu al populaţiei Rapanui de pe Insula Paştelui. Ea a fost descoperită în 2005 şi recunoscută oficial ca fiind o planetă pitică în 2008 de către Uniunea astronomică internaţională.
După Eris şi Pluto, Makemake este cel de-al treilea obiect – ca mărime – aflat dincolo de Neptun. Ea pluteşte pe o orbită aflată la o distanţă de 7,8 miliarde de kilometri de Soare, aceasta fiind o orbită intermediară între Pluto şi Eris.
Până în prezent, mărimea ei şi compoziţia suprafeţei sale păreau să facă din această planetă pitică un bun „candidat” pentru a reţine o atmosferă asemănătoare învelişului gazos de pe Pluto.
Însă o serie de studii realizate de o echipă spaniolă de la Institutul de Astrofizică din Grenada, coordonată de Jose Luis Ortiz, în colaborare cu cercetătorii de la Observatorul din Paris, au arătat faptul că lucrurile nu stau deloc astfel.
Astronomii au profitat de o conjuncţie celestă rară, dar calculată dinainte – ocultaţia unei stele -, pentru a obţine noi informaţii despre Makemake.
În noaptea de 23 aprilie 2011, Makemake a trecut prin faţa unei stele de intensitate slabă din constelaţia Părul Berenicei. Evenimentul a fost urmărit de 16 telescoape din America de Sud. Şapte dintre ele au urmărit dispariţia, timp de peste un minut, a luminii emise de acea stea din fundal.
„Pentru prima dată, mari instrumente astronomice – Very Large Telescope / VLT (Paranal) şi New Technology Telescope/ NTT (La Silla) din Observatorul Austral al ESO din Chile – au putut să observe fenomenul”, se afirmă într-un comunicat emis de Observatorul din Paris.
Măsurătorile înregistrate cu acea ocazie au furnizat o valoare precisă a mărimii planetei pitice Makemake: ea corespunde unui corp de formă uşor alungită, cu un diametru de circa 1.500 kilometri.
Cu o putere de reflexie medie (albedo, strălucire a luminii solare) de 77%, Makemake reflectă mai multe raze solare decât Pluto (52%), dar mai puţine decât Eris (96%). Prin comparaţie, zăpada proaspătă are un albedo de 80%.