Site-ul Consiliului Județean Cluj a fost spart de hackeri. Conform mesajului care apare pe site, hackerii cer 100 de dolari în bitcoin pentru a nu face publice baza de date și fișierele site-ului, care au fost criptate.
„Toate fișierele au fost encriptate și un backup al site-ului a fost salvat. Dacă vreti ca baza de date și fișierele site-ului să nu ajungă public pe internet, aveți de plătit o sumă. Trimiteți 100$ USD în bitcoin la următoarea adresă”, se arată într-un mesaj care apare la accesarea siteului Consiliului Județean Cluj.
Site-ul Consiliului Județean Cluj a fost spart de hackeri. Nu este prima dată cânt site-ul instituției publice din Cluj a fost spart de hackeri, incidente de acest gen au avut loc și în anul 2015 și 2020. În prezent, pagina de internet nu funcționează. Astfel, site-ul oficial pentru Consiliul Judeţean Cluj a fost criptat, iar utilizatorii nu l-au putut accesa.
Citește și: Preţurile, într-o continuă creştere pe plan mondial. Zahărul a înregistrat o scumpire de 60%!
Alertă pentru trei bănci din România. Hackerii fură datele personale direct de la clienţi
Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) a identificat atacuri de tip „real-time phishing” împotriva clienţilor mai multor instituţii financiare din România. Băncile vizate de aceste atacuri sunt ProCredit Bank, Raiffeissen Bank şi Alpha Bank.
„Care este diferenţa dintre un atac clasic de tip phishing şi un real-time phishing? Spre deosebire de primul caz, în care miza atacatorilor este extragerea de date personale şi financiare pentru a fi folosite mai târziu, într-un atac de tip real-time phishing, site-ul fraudulos este conectat în timp real cu platforma de online banking a băncii vizate. Odată ce utilizatorul introduce datele sale de autentificare pentru serviciul de internet banking, pagina de phishing cere utilizatorului să aştepte procesarea, cu un mesaj de tipul Aşteptaţi aprobarea băncii pentru solicitarea dvs. Vă rog să nu închideţi fereastra. Desigur, în tot acest timp în care utilizatorul aşteaptă validarea pentru a intra în platformă, atacatorii accesează în timp real contul de online banking şi iniţiază transferuri bancare frauduloase din contul utilizatorului-victimă”, explică specialiştii CERT-RO într-un material postat pe propria pagină de Internet.