Ministerul Finanţelor a împrumatat aproape 700 de milioande de lei de la bănci. Valoarea nominală a emisiunii de joi a fost de 600 de milioane de lei, iar băncile au subscris 779,2 milioane de lei.
Vineri este programată o licitaţie suplimentară prin care statul vrea să atragă încă 90 de milioane de lei la randamentul stabilit joi pentru obligaţiuni.
Ministerul Finanţelor (MF) a planificat, în luna mai 2021, împrumuturi de la băncile comerciale de 4,2 miliarde de lei, din care 800 de milioane de lei printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discont şi 3,4 miliarde de lei prin şapte emisiuni de obligaţiuni de stat.
La acestea se poate adăuga suma de 510 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.
Suma totală, de 4,71 miliarde lei, este cu 185 milioane de lei peste cea programată în aprilie 2021 (4,525 miliarde lei) şi va fi destinată refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat, conform Agerpres.
În urmă cu o săptămână, aproape 100 de clădiri ce aparţin de 55 de şcoli din România vor fi renovate pentru a îndeplini standarde moderne de siguranţă, rezilienţă, incluziune, sustenabilitate şi infrastructură digitală, în cadrul unui nou proiect dedicat, în valoare de 100 de milioane de euro, aprobat de Consiliul de Administraţie al Băncii Mondiale.
România, împrumut de 100 de milioane de euro de la Banca Mondială. Accesul la săli de clasă moderne este esenţial pentru îmbunătăţirea rezultatelor educaţionale, creşterea numărului de înscrieri la şcoală şi integrarea diferitelor nevoi ale elevilor. În România, este o nevoie urgentă de îmbunătăţire a rezultatelor educaţionale, în special, în ceea ce priveşte o serie de probleme majore ce ţin de reducerea absenteismului in rândul elevilor şi creşterea numărului de elevi care participă la clase şi îşi finalizează studiile.
„Un copil născut în România se aşteaptă să îşi atingă doar 58% din productivitatea totală pe care ar putea-o atinge dacă ar avea acces la servicii mai bune de educaţie şi sănătate. În plus, cercetările demonstrează cum calitatea infrastructurii educaţionale afectează în mod direct nivelul de performanţă al elevilor. Îmbunătăţiri în calitatea acestei infrastructuri vor ajuta în mod direct elevii de astăzi, iar, in viitor, vor aduce beneficii întregii ţări”, a declarat Tatiana Proskuryakova, director de ţară al Băncii Mondiale pentru România.