Comitetul interministerial pentru revenirea la normalitate începând cu 1 iunie a avut o ședință vineri, cu participarea premierului Florin Cîțu.
Din comitet fac parte toate ministerele și fiecare instituție face propuneri, care vor fi discutate la nivelul tuturor autorităților, iar în final măsurile agreate vor fi adoptate printr-o hotărâre a CNSU.
Florin Cîţu: „Veniţi să vă vaccinaţi şi veţi vedea că veţi începe o nouă viaţă” VIDEO
RELAXARE 1 iunie 2021. Conform surselor G4Media.ro, una dintre propunerile făcute vineri este relaxarea carantinei de noapte. Astfel, interzicerea circulației în timpul nopții, cu excepția situațiilor justificate, ar putea să fie aplicată de la ora 23 sau 24, în loc de ora 22 cum este în prezent.
Dacă această măsură va fi agreată, și operatorii economici vor putea să aibă un program mai lung decât în prezent, au precizat aceleași surse.
Persoanele vaccinate ar putea asista pe 22 mai la Cupa României la fotbal, care se va desfășura pe stadionul din Ploiești, potrivit unei propuneri USR PLUS: „Va fi cu titlu experimental, în perspectiva organizării Euro 2021, iar accesul pe stadion va fi permis până la maxim 50% din capacitate”.
RELAXARE 1 iunie 2021. Liber pe stadioane pentru persoanele vaccinate
USR PLUS a propus Comitetului interministerial pentru revenirea României la normalitate de la 1 iunie, reunit vineri în ședință, două seturi de măsuri menite „să readucă sportul românesc, și el grav afectat în aceste luni de pandemie, mai aproape de revenirea la normalitate”. Propunerile au fost formulate de deputatul USR PLUS Tudor Pop, președinte al Comisiei de Tineret și Sport din Camera Deputaților, alături de vicepremierul Dan Barna. Este timpul să redăm spectatorilor și fanilor bucuria de participa la evenimente sportive, scrie Mediafax.ro.
„Eliberăm sportul de COVID-19! Acesta nu este un slogan, ci o aspirație realistă având în vedere impactul campaniei de vaccinare din România. Sportul a suferit deja prea mult în acest 1 an și jumătate, iar acum avem în sfârșit instrumentele să schimbăm în bine această stare de fapt. Cred cu tărie că putem aduce sportul românesc și mai aproape de revenirea la normalitate, de aceea am lansat o invitație întregii mișcări sportive naționale pentru a se alătura și sprijini acest demers. Totodată, cred că mișcarea sportivă din România trebuie sprijinită și susținută mai mult si mai clar de către actuala coaliție de guvernare în depășirea problemelor financiare și organizatorice generate de pandemie. Astăzi, am făcut un pas hotărât în această direcție”, declară deputatul USR PLUS Tudor Pop.
Măsurile propuse Comitetului interministerial sunt:
– permiterea accesului în baze sportive a persoanelor vaccinate cu ambele doze și a celor cu rezultat negativ în urma unui test RT-PCR efectuat în ultimele 24 de ore;
– impunerea acelorași condiții de acces (vaccinare sau test RT-PCR negativ efectuat în ultimele 24h) și personalului organizator în baza sportivă în ziua competițiilor sportive; fără respectarea acestei reguli, structura sportivă gazdă nu va putea permite accesul spectatorilor în tribune;
-permiterea accesului spectatorilor care fac dovada vaccinării cu ambele doze pe stadion în cadrul unui eveniment sportiv fanion – Cupa României la fotbal, din 22 mai, care se va desfășura pe stadionul din Ploiești, cu o capacitate de 15.000 locuri. Evenimentul va fi cu titlu experimental, în perspectiva organizării Euro 2021, iar accesul pe stadion va fi permis până la maxim 50% din capacitate;
– anularea obligativității efectuării de teste pentru detectarea COVID-19 în cazul membrilor staff-urilor tehnice și sportivilor care s-au vaccinat cu ambele doze.
Premierul Florin Cîţu a vorbit marţi despre relaxările care ar putea intra în vigoare de la 1 iunie. Printre acestea s-ar putea număra renunţarea la mască pe plajă şi chiar participarea la evenimente private pentru cei care s-au vaccinat.
RELAXARE 1 iunie 2021. Premierul Florin Cîţu a declarat marţi că rezultatele sunt din ce în ce mai bune în ceea ce priveşte rata de pozitizare.
„Se vede clar că accelerarea campaniei de vaccinare a avut un efect pozitiv şi numărul de persoane infectate scade pentru că a crescut numărul persoanelor vaccinate. M-am uitat la Bucureşti, Cluj, Timişoara, Constanţa, cam toate sunt peste 20% rata de vaccinare, şi dacă ne uităm la municipii Cluj-Napoca este la 34, Bucureştiul e la 30%, deci este clar că în oraşe am reuşit să avem un ritm puternic pe care trebuie să-l păstrăm. Aici este legătura directă între scăderea numărului de persoane infectate şi creşterea ratei de vaccinare. Dacă atingem acele 5 milioane la 1 iunie vă spun că am putea să redechidem mai mult lucrurile”, a spus Florin Cîţu.
De menționat este că Comitetul este condus de prim-ministrul României, în calitate de președinte, dar și de secretarul general al Guvernului, în calitate de vicepreședinte. Comitetul este compus din ministerele și instituțiile administrației publice centrale prezentate în Anexa documentului, respectiv Ministerul Finanţelor, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Justiţiei, Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Ministerul Energiei, Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Educaţiei, Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Ministerul Culturii, Ministerul Tineretului şi Sportului, Secretariatul General al Guvernului, Comitetul naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva COVID-19, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, Institutul Naţional pentru Sănătate Publică.