Ursul Arthur, ucis dintr-o singură împuşcătură. Blana și craniul sunt probe în ancheta pe care procurorii au deschis-o în acest caz. Se fac cercetări pentru braconaj și uz ilegal de armă, informează stirileprotv.ro
Ursul a fost ucis cu un singur glonţ, ceea ce spune multe despre măiestria vânătorului. Conform legii, prințul este îndreptățit să ia acasă trofeul pentru care a plătit 7 mii de euro, dar Tanczos Barna, ministrul Mediului, a dat asigurări că trofeul nu va ieși sub nicio formă din țară.
Citeste si Cristian Tudor Popescu, despre uciderea ursului Arthur: Acest „Lingănștain” este un laş
Markos Barna, președintele asociației de vânătoare Botoș – Ojdula, confirmă, la rândul său, că blana nu va ieşi din ţară. Acesta precizeată că cei 7 mii de euro pe care i-a plătit prinţul reprezintă folosirea fondului de vânătoare.
Totuşi, documentele pe care chiar Markos Barna le-a emis arată că trofeul i-ar fi revenit prințului. Păstrarea în țară a trofeelor valoroase s-ar fi putut face în baza unui regulament intrat în vigoare acum 20 de ani. Însă Laszlo Borbely, fost ministru al Mediului, a abrogat această prevedere, permiţând, astfel, libera circulație a trofeelor valoroase.
În cazul urșilor, de exemplu, toate exemplarele cotate cu mai mult de 580 de puncte erau considerate patrimoniu național și trebuiau să rămână în țară. Trofeul ursului Arthur valorează 592,80 de puncte.
Citeste si Răsturnare de situație în cazul ursului ucis. Prințul astriac spune că NU era Arthur
Specialiștii sunt de părere că un exemplar ca cel împușcat de prinț ar fi trebuit să coste mai mult de 7 mii de euro. Legea permite însă negocierile, iar prețul poate coborî.
„Omul mi-a oferit atâta și am acceptat pentru că nu am avut alte oferte. Eu am cerut 10.000″, precizează Markos Barna.
Între timp, Garda de Mediu, Garda Forestieră și Agenția pentru Protecția Mediului au finalizat controalele în cazul ursului Arthur. Cele trei rapoarte se află pe masa ministrului Mediului.
Reamintim că prințul Emanuel von und zu Liechtenstein ar fi venit în România în luna martie a acestui an și, contra unei taxe de 7.000 de euro, și-a fundamentat uciderea celui mai mare urs, totul prin derogarea oferită de ministerul Mediului din România acordată pentru eliminarea unei ursoaice cu pui care ar fi cauzat mai multe pagube la unele ferme din Ojdula, județul Covasna, conform asociației Agent Green.