Ion Ţiriac, colaborator şi urmărit de Securitate. Ce nume de cod avea cel mai bogat român

Printre cei care a colaborat în perioada aceea cu Securitatea a fost și fostul mare tenisman, Ion Țiriac. Sportivul a colaborat cu aceștia sub numele conspirativ de ”Titi Ionescu”.
Filip Stan
10 mai 2021, 08:05
Ion Ţiriac, colaborator şi urmărit de Securitate. Ce nume de cod avea cel mai bogat român

Ion Ţiriac, colaborator şi urmărit de Securitate. În urmă cu câțiva ani a ieșit la iveală un dosar la CNSAS, era vorba de dosarul de rețea R 238360. Conform CNSAS Ion Țiriac a colaborat cu Securitatea în perioada anilor 1963 -1966. Deja un sportiv cunoscut la nivel internațional Ion Țiriac, sub numele conspirativ de ”Titi Ionescu”, avea să fie recrutat de Securitate pe data de 11 iulie 1963. În dosarul anchetat de CNSAS se relatează despre prima întâlnire a acestuia cu Securitatea.

Ion Țiriac (82 de ani azi) semnase un angajament de colaborare cu Securitatea, dar a devenit urmărit de aceasta. A avut relații excelente cu marii conducători comuniști, însă a lăsat și umbre în urma sa.

Ca orice sportiv care călătorea mult în străinătate, Ion Țiriac a fost racolat de Securitate, ca informator, în 1963, cu numele de cod „Titi Ionescu”. A dat câteva note informative, însă după numai 3 ani, colaborarea sa cu Securitatea a încetat.

„De fiecare dată a furnizat materiale fără importanţă, deşi avea posibilităţi (…). Dat fiind faptul că agentul «Titi Ionescu» în colaborarea sa cu organele noastre a dat dovadă de rea-voinţă (…) propunem abandonarea agentului «Titi Ionescu» şi predarea dosarului personal la Serviciul C”, nota atunci ofiţerul care îl recrutase pe Ţiriac, potrivit gsp.ro.

Din acel moment, colaboratorul „Titi Ionescu” a devenit urmăritul „Tănase”. În 2010, Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securității a decis că Ion Țiriac a semnat un angajament cu Securitatea Statului, însă nu a făcut poliție politică.

Țiriac era foarte bun prieten cu prințul Dimitrie Sturdza, fost numărul 1 în tenis al Elveției în anii ’60-’70. Acesta și-a amintit în 2019 că „Țiriac mi-a spus că scria rapoarte despre mine, chiar de atunci. I se cerea să anunțe dacă eu sau cei din familia mea vorbeam de rău regimul comunist. Dar noi nu am făcut niciodată asta, am iubit mereu România. L-am înțeles pe Ion, dacă nu făcea acele rapoarte risca să nu mai poată ieși din țară la turnee”.

Ion Ţiriac i-a pus la punct pe nemţi. „V-am dat deoparte crenvuştii pe care îi mâncaţi zilnic. V-am învăţat să trăiţi”
„Sub carcasa asta de urs supărat, Ion Ţiriac este un om foarte fin, cu o inimă de aur şi un mare, mare patriot. Merită tot respectul românilor!”

CNSAS declară că fostul tenisman, deși informator al Securității, nu ar fi făcut poliție politică. Acest lucru este constatat după descoperirea unei alte fișe. În acest document este relatată schimbarea încadrării lui ”Titi Ionescu”, din informator în urmărit de Securitate.

Cristian Tudor Popescu nu-l iartă pe Ion Ţiriac. „I-am fost copil de mingi, dar nu pot fi indiferent la ce face acum!”
Decizia venea după ce s-ar fi constatat că toate relatările fostului tenisman, Ion Țiriac, erau nimicuri și lucruri fără prea mare importanță. Schimbarea încadrării avea să survină în data de 6 decembrie 1966, conform fișei descoperite de CNSAS.

De fiecare dată a furnizat materiale fără importanţă, deşi avea posibilităţi (…). Dat fiind faptul că agentul «Titi Ionescu» în colaborarea sa cu organele noastre a dat dovadă de rea-voinţă (…) propunem abandonarea agentului «Titi Ionescu» şi predarea dosarului personal la Serviciul C”, scria în nota respectivă.

Ion Țiriac nu a ascuns faptul că ar fi colaborat cu Securitatea, acesta recuoscând acest aspect încă din 2007. La acel moment, fostul tenisman declara: ”Noi toţi aveam dosare, toţi sportivii. Cum crezi că am stat în străinătate fără să fim urmăriţi? E de neconceput că, de atâţia ani, am avut pentru nimicuri oameni în spate”, declara Ion Ţiriac, în 2007.
Deși a colaborat cu organele de represiune ale statului comunist, Ion Țiriac nu a avut de suferit ulterior, odată cu publicarea dosarului său de către CNSAS.

https://www.youtube.com/watch?v=TQ7jmvXHlIk&t=197s

Spynews
Au fost găsite frigărui din carne de câine într-o destinație turistică frecventată de o mulțime de români. Autoritățile au luat măsuri de urgență
Bzi.ro
Iuliana Pepene a făcut ravagii, în costum de baie, pe litoral! Imagini incendiare cu blondina de la Antena 1
Fanatik.ro
Greșeala banală care a costat-o pe o familie de români 150 de euro în vacanță. “A mai pățit cineva așa ceva”
Capital.ro
Amendă de 825 lei dacă nu ai asta în mașină. Legea obligă toți șoferii din România
Playtech.ro
A murit românul care a vândut NATO rușilor. Mihai Caraman, spionul care a pus „pe tavă” sovieticilor cele mai importante secrete
DailyBusiness
Mare atenție! Au apărut primele cazuri de West Nile
Adevarul
A fost confirmat primul caz de infectare cu West Nile în România. Un bucureștean de peste 60 de ani
Spynews
Capul Doloșman, comoara ascunsă de pe litoralul românesc, oferă peisaje unice. Cum ajungi la punctul turistic aflat în Jurilovca
Spynews
Se închide temporar circulația pe autostrada A2 București – Constanța. Șoferii vor fi restricționați în plin sezon
Evz.ro
Vine o nouă minivacanță pentru români. Sunt mai multe zile libere ca în 2023
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
Gestul lui Alibec pentru gimnasta Anca Surdu, noua iubită, la nunta lui Ianis Hagi! Toată lumea s-a întrebat despre cine e vorba. EXCLUSIV
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Cauza decesului lui Sorin Nazîru. De ce a murit fostul portar al juniorilor de la Dinamo, de fapt
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cum a reacționat mama suspectului crimei din Brăila, după ce anchetatorii au găsit în casa ei o posibilă armă a crimei: „Un briceag cu care îşi tăia..”
Capital.ro
Interzis pentru proprietarii de apartamente. Cei care stau la bloc trebuie să le desființeze
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
Fraudă uriașă de peste 120 milioane de dolari în criptomonede investigată în România
MediaFlux
CREȘTE vârsta de PENSIONARE. GRAFICE din noua LEGE a pensiilor
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!