Cum îţi dai seama că cineva nu este atât de deştept pe cât se pretinde. Realitatea este că oamenii cu un coeficient de inteligenţă ridicat tind, în marea lor majoritate, să-şi subestimeze abilităţile. Filosoful Bertrand Russel spunea că „unul dintre lucrurile dureroase ale vremurilor noastre este că cei care simt certitudinile sunt proşti, iar cei cu imaginaţie şi capacitate de înţelgere sunt plini de îndoieli şi sunt indecişi”.
Aceste persoane nu doar că-şi subevaluează capacitatea intelectuală, dar au şi tendinţa de a presupune că sarcinile care lor li se par uşoare sunt la fel de uşoare şi pentru ceilalţi, arată businessmagazin.ro
Cu certitudine, fiecare dintre noi cunoaşte cel puţin o persoană care se pretinde a fi mai deşteaptă decât este în realitate şi care ignoră cu foarte mare uşurinţă părerile celor din jur pe care le consideră din start greşite. Aceşti oameni au convingerea adânc înrădăcinată că deţin adevărul absolut şi vor ca şi tu să conştientizezi acest lucru. Totuşi, acest comportament nu este însă o dovadă a inteligenţei, ci un simptom clasic de Dunning-Kruger.
După cum spunea Jeff Bezos, fondatorul companiei Amazon, „Cei mai inteligenţi dintre oameni îşi revizuiesc mereu înţelegerea, reconsideră o problemă pe care credeau că au rezolvat-o deja. Sunt deschişi la noi puncte de vedere, la noi idei, informaţii, contradicţii şi îşi supun provocărilor propra gândire”.
Aceasta se întâmplă fiindcă înţelepciunea nu are nimic de-a face cu certitudinile. Înţelepciunea înseamnă să fii conştient de lucrurile pe care le cunoşti, dar şi de faptul că există mult mai multe lucruri pe care nu le cunoşti. Concluzia? Un om care se consideră mai inteligent decât este în realitate va folosi foarte des cuvântul „Ştiu”, pe când cei foarte inteligenţi, care ştiu că nu deţin toate răspunsurile, vor folosi frecvent cuvântul „Cred” în loc de „Ştiu”.