După două zile de negocieri dure la Bruxelles, discuţiile liderilor europeni în legătură cu bugetul european pentru 2014-2020 au eşuat. Ele vor fi reluate la începutul anului viitor, posibil în ianuarie – februarie.
„Şefii de stat şi de guvern s-au despărţit fără a ajunge la un acord„, au afirmat surse din cadrul Preşedinţiei semestriale a Consiliului UE.
Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a apreciat că va fi posibil să se ajungă la un acord pe tema bugetului UE la începutul anului 2013.
„Este posibil un acord la începutul anului 2013„, a spus Van Rompuy într-o conferinţă de presă, vorbind despre un „nivel suficient de convergenţă” între liderii celor 27 de state membre UE.
Eşecul era previzibil după ce premierul britanic David Cameron şi cancelarul german Angela Merkel declarau că nu sunt şanse să ajungă la un acord.
Liderii europeni reluaseră vineri dimineaţă lucrările, după o serie de întrevederi bilaterale care au avut loc joi şi au fost urmate de summit. Dar nu au reuşit să depăşească divergenţele privind bugetul plurianual şi distribuirea fondurilor.
Premierul Marii Britanii, David Cameron, declara vineri dimineaţă că nu existau „progrese suficiente”.
„Nu sunt deloc mulţumit (de propunerile puse pe masă). Voi negocia dur pentru a obţine un acord bun pentru contribuabilii britanici şi europeni şi vreau să păstrez rabatul britanic”, declara premierul britanic David Cameron înaintea unei întrevederi cu preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.
Suedia, Finlanda şi Olanda au susţinut poziţia premierului britanic, David Cameron. Contributoare nete (oferă mai mulţi bani decât primesc de la bugetul UE), aceste ţări cer reduceri drastice ale cheltuielilor în bugetul european pentru a-şi diminua contribuţiile.
Perspectiva unui eşec al summitului nu a fost exclusă de cancelarul german Angela Merkel. „Un nou summit european asupra bugetului este posibil la începutul lui 2013, în caz de eşec”, a declarat cancelarul german miercuri.
CE a cerut un buget UE de 1.047 de miliarde de euro pentru perioada 2014-2020. Herman Vam Rompuy a înaintat o primă propunere care conţinea reduceri cu 75 de miliarde de euro repartizate pentru toate politicile, inclusiv pentru politica agricolă comună şi fondurile de coeziune destinate în special celor mai sărace ţări din UE.
Propunerea i-a nemulţumit pe toţi, cu excepţia Germaniei, suspectată că ar sta la originea ei.