Pensii 2021. Pensionarii vor primi înapoi banii cuveniți indiferent că au trecut 1 an, 3 ani sau 15 de ani de la greșeala funcționarilor care le-au calculat pensia, pentru că termenul de prescripție va fi eliminat.
Până acum pensionarii cărora casele de pensii le-au greșit pensiile primeau banii înapoi doar pentru ultimii 3 ani cât este termenul general de prescripție.Inițiatorul legii, deputatul de Alba Florin Roman spune că astfel se face dreptate unui număr mare de pensionari.
Aceștia vor primi înapoi banii cuveniți indiferent că au trecut 1 an, 3 ani sau 15 de ani de la greșeala funcționarilor care le-au calculat pensia, pentru că termenul de prescripție va fi eliminat.Până acum pensionarii cărora casele de pensii le-au greșit pensiile primeau banii înapoi doar pentru ultimii 3 ani cât este termenul general de prescripție.Inițiatorul legii, deputatul de Alba Florin Roman spune că astfel se face dreptate unui număr mare de pensionari.
”În baza vechii legi, în cazul în care unui pensionar i se calcula greșit pensia și se constata acest lucru peste 7 ani, cum a fost cazul unei pensionare din Valea Lunga, statul putea plăti retroactiv doar pentru 3 ani. Deși culpa aparținea unui functionar, nu beneficiarului.”, a declarat Roman.
Noua lege permite ca întreaga suma sa fie plătită retroactiv. Fie la solicitarea pensionarului, fie din oficiu.
“Au fost numeroase cazuri de erori umane sau materiale, de manipulare greșită a introducerii datelor, care au generat prejudicii pensionarilor.
Potrivit legii, „prin excepţie de la prevederile alin. (2), în cazul în care, din cauza unei erori materiale, de calcul sau a oricărei greşeli de redactare, omisiune sau menţiuni greşite, intervenite în procesul administrativ de evaluare, prelucrare şi redactare a datelor în vederea emiterii deciziei de pensionare sau a datelor înscrise în aceasta ori în sistemul electronic de punere în plată a deciziei, termenul general de prescripţie nu se aplică pentru recuperarea de către beneficiarul dreptului la pensie a sumelor neplătite de către casa teritorială de pensii competentă”.
Potrivit articolului 107 alineatul (1) din Legea nr. 263/2010, în situaţia în care, ulterior stabilirii şi/sau plăţii drepturilor de pensie, se constată diferenţe între sumele stabilite şi/sau plătite şi cele legal cuvenite, casa teritorială de pensii, respectiv casa de pensii sectorială operează, din oficiu sau la solicitarea pensionarului, modificările ce se impun, prin decizie de revizuire.
Citeşte şi: Pensii 2021. Se reduce vârsta de pensionare pentru această categorie de români. Care sunt condițiile!