George Maior a prezentat volumul dedicat cardinalului Richelieu alături de sociologul Vasile Sebastian Dâncu. Cartea face parte dintr-o serie de volume dedicate unor personalităţi istorice, editate de editura clujeană Eikon, sub coordonarea directorului SRI.
„Şi cultura face parte din securitatea naţională, iar lipsa culturii este un risc la securitatea naţională”, a precizat George Maior.
„Richelieu este capabil, într-o perioadă extrem de tulbure pentru statul francez, să facă distincţia pe care adesea nu o facem sau nu o înţelegem, care nu se realizează, între politicianul care are un discurs frumos, poate are şi viziune, poate are şi retorică, poate este capabil să insufle anumite speranţe oamenilor şi omul de stat care este capabil să ia decizii extraordinare şi controversate la momentul oportun, dincolo de percepţiile opiniei publice, dincolo de cadrele de legitimitate în care acţionează, dincolo de considerentele aparent morale ale contextului social şi cultural în care trăieşte, dar care fac bine statului pe termen mediu şi lung. Acest lucru cred că nu este apanajul simplului politician, repet, este apanajul omului de stat, care dezvoltă o gândire strategică, care este capabil să evalueze interesele statului în dinamica lor, care este capabil inclusiv să se confrunte cu opinia publică, atunci când aceste interese necesită acţiune politică determinantă”, a mai spus George Maior.
La eveniment a fost prezent şi sociologul Vasile Dâncu, cel care a prezentat cartea alături de George Maior şi care a spus că „Richelieu a fost un constructor”, „un practician care defineşte politica în modul cel mai interesant”.
„A fost din multe perspective mult mai tare decât Machiavelli pentru că fără să ţină discursuri foarte interesante, fără să scrie cărţi interesante, Richelieu a fost un constructor, a fost un practician care defineşte politica în modul cel mai interesant pe care l-am găsit, cel puţin eu, până acum, la marii creatori de sisteme. El spune că politica este arta de a face posibil ceea ce este necesar. A înţelege necesitatea pentru un stat este o adevărată iluminare şi ceea ce a făcut în toată viaţa lui alături de Regele Soare în acea perioadă, a fost să construiască un tandem care să poată duce societatea franceză mai departe. tandemul dintre un prinţ luminat, cum spune el şi un consilier inspirat, un consilier dibace. Acest tandem mi se pare că este esenţial pentru statul modern şi cred că aceasta este o contribuţie importantă pentru reflecţia sociologică din vremea noastră”, a spus Vasile Dâncu.