Aceasta frumoasa zi a fost infiintata in 2013 de catre comunitatea ‘La Blouse Roumaine’. Acest eveniment le propune romanilor si celor care apreciaza cultura si traditiile romanesti, sa poarte o ie nationala romaneasca, propunere care a fost primita cu mare caldura de catre iubitorii de traditie si de comunitatile de romani din strainatate.
Simboluri, motive si culori
Orice ie nationala, asa cum este de fapt recunoscuta in istoria tarii noastre, nu este o simpla bluza taraneasca. A devenit un simbol al Romaniei, purtand dupa ea semnificatii profunde, povesti si legende ce apar ‘schitate’ pe panza iei sub forma de motive.
Ia este o bluza, purtata in mod normal de fete si femei din Romania. Detaliile speciale si croiul atragator al acestei piese au trecut demult granitele tarii, devenind o mare sursa de inspiratie pentru creatorii de moda din intreaga lume. Nume si personalitati cu puternica rezonanta in domeniu, precum Tom Ford, si-a bazat intreaga colectie din 2012 pe motivele traditionale romanesti.
Motivele si simbolurile brodate pe bluza romaneasca nu sunt decoratiuni alese la intamplare, ci fiecare vine cu propria poveste, propria semnificatie. Fiecare eveniment din viata femeii care o broda, prindea contur pe panza iei. Fiecare ie, impreuna cu celelalte piese ce alcatuiesc costumul popular traditional, spun povestea unei vieti intregi.
Printre simbolurile cele mai pline de insemnatate se afla copacul, sau un design asemanator formei unui copac, simbol ce inspira viata, renastere si intelepciune. Bradul este coniferul brodat pe bluza romaneasca, mai ales in zonele montane. Bradul simbolizeaza puterea si nemurirea, simbol foarte rar intalnit in mitologia romaneasca.
Cercul, impreuna cu floarea soarelui reprezinta soarele, ziua si divinitatea. In traditia romaneasca, soarele era izvorul vietii si era adesea asociat cu Dumnezeu si cu abundenta.
Alte motive pot fi legate de activitatile practicate zilnic de taranul roman, si pot varia de la o regiune la alta: pesti (simbol regasit in satele cu pescari de-a lungul raurilor sau la malul marii), apa (fie ea sub forma de rau curgator sau de valuri ale marii), tulpini de grau sau porumb (in satele unde agricultura este principala activitate si sursa de venit), moneda (in satele comerciantilor mestesugari) si asa mai departe.
Culorile ce se regasesc pe bluza romaneasca au si ele o semnificatie, si variaza, asemenea simbolurilor, in functie de regiunea geografica. Nuantele de verde si auriu simbolizeaza campiile, gri, rosu si maro sunt culori asociate zonelor montane, iar albastru este reprezentativ pentru rauri, lacuri si mari.
In trecut, tinerele necasatorite din meniul rural purtau culorile vesele si pastelate, combinatii de rosu, galben, roz; in timp ce culorile inchise (negru, verde inchis, maro) erau adesea pe bluzele purtate de femeile in varsta, casatorite, respectabile, cu un anumit statut social.
Evenimente
In Romania, Ziua Internationala a bluzei romanesti este sarbatorita in mai multe orase, precum Sibiu si Baia Mare. In majoritatea oraselor se organizeaza evenimente, concerte si ateliere de celebrare a iei, avand si un numar de 2000 de participanti. La Sibiu, de exemplu, fetele isi impodobesc bicicletele cu flori si traverseaza pietele dintr-un capat in altul, femeile poarta bluza romaneasca la serviciu, iar copiii, le poarta in ultima lor zi de scoala.
Traditia tarii noastre nu trebuie uitata, ba din contra, merita purtata cu mandrie mai departe, asa cum au facut si stramosii nostri, din generatie in generatie.