Scandalul raportării deceselor de coronavirus. Marcel Ciolacu:”Urmaşa lui Vlad Voiculescu a înșirat cu incoerență multe cifre”

Marcel Ciolacu a criticat-o pe Ioana Mihăilă după ce aceasta a prezentat, joi, rezultatele verificărilor privind raportarea deceselor de coronavirus. Liderul PSD spune că ministrul Sănătăţii nu a avut curaj să spună că anul trecut au fost raportaţi în plus peste 5000 de morţi.
Loredana Brumă
13 mai 2021, 14:26
Scandalul raportării deceselor de coronavirus. Marcel Ciolacu:
Scandalul raportării deceselor de coronavirus. Marcel Ciolacu: Urmaşa lui Vlad Voiculescu a înșirat cu incoerență multe cifre

Scandalul raportării deceselor de coronavirus. Marcel Ciolacu o critică pe Ioana Mihăilă după ce aceasta a prezentat rezultatele verificărilor  privind raportarea deceselor de coronavirus.

Scandalul raportării deceselor de coronavirus. Marcel Ciolacu: Peste 5.000 de decese COVID în plus – și asta doar în 2020!

Citeşte şi Marcel Ciolacu: „PSD va contesta la CCR numirile interimare la SRTv şi SRR”

„Peste 5.000 de decese COVID în plus – și asta doar în 2020! – în raportările spitalelor, morți “pierduți” prin birocrația diferitelor platforme de raportare ale statului! Aceasta este #realitatea îngrozitoare pe care urmașa lui Vlad Voiculescu n-a avut curaj să o spună astăzi, ci doar să înșire cu incoerență multe cifre.

Pentru orice om de bună credință însă, este evident că proporțiile dezastrului depășesc orice imaginație.

Asta vor să ascundă prin blocarea înființării comisiei parlamentare de anchetă asupra datelor pandemiei, pe care noi am cerut-o insistent! Este clar că USR a intrat oficial în dictatura iohannistă a #secretomaniei de stat, din moment ce Ioana Mihăilă refuză în continuare, cu un tupeu sinistru, să #publice raportul ministerial, sperând că subiectul va dispărea în câteva zile…

Ministrul Sănătății va veni însă, luni, în Parlament. La solicitarea noastră, chiar pe acest subiect. Și îi spun răspicat: NU va putea scăpa fără să le spună românilor tot adevărul!”, a scris pe Facebook Marcel Ciolacu.

Reamintim că Ioana Mihăilă, ministrul Sănătăţii, a prezentat joi rezultatele verificărilor privind raportarea deceselor de coronavirus. Raportul preliminar a arătat că sunt diferenţe între numărul de decese raportate în Corona Forms şi alte baze de date de raportare, ministrul Sănătăţii precizând că în această situaţie s-a ajuns printr-o sumă de erori umane.

Ioana Mihăilă, despre raportările deceselor de Covid: Sunt diferențe de până la 500 de decese raportate de același spital, între platforme

„In urma cu cateva saptamani a fost comunicata existenta unei diferente in datele comunicate legat de decesele provocate de Covid, astfel ca s-a constituit o comisie care sa investigheze. Mandatul era pentru identificarea si corectarea eventualelor disfunctionalitati.

OMS a introdus noi coduri de boala pentru Covid. U071 pentru deces cu virus identificat si U072 pentru deces cu virus neidentificat, adoptate si de sistemul medical din Romania. La sfarsitul lunii aprilie 2020 s-au constituit doua platforme de raportare a deceselor.

Când ne referim la cadrul general, comisia apreciază că sursa oficială este certificatul constator al decesului.

Metodologia de raportare a datelor în sistemele informatice este urmatoarea. MS utilizează aplicația Corona Forms dezvoltată de STS. Utilizatorii: MS, INSP, DSP-uri, laboratoarele care fac testele COVID și spitalele cu pacienți COVID. Acestea au obligația raportării imediate către DSP-uri.

Istoricul celor 2 platforme – CoronaForm include raportăpri caz cu caz, zilnice, verificabile pe CNP. Pe platforma Alerte MS datele sunt agregate și conțin și alte date. Sursa informațiilor comunicate public privind decesele este CoronaForms, care conține decesele caz cu caz.

Toate informațiile au avut la bază aceste date din CoronaForms. Rezultatele verificărilor: s-au analizat mai multe surse de informație, datele de la INS arată: în 2020 s-au raportat 16.792 de decese cu diagnostic COVID 19 și 284 de cazuri cu diagnostic COVID cu virus neidentificat. 3.920 de decese cu alte cauze, cu COVID diagnostic secundar.

Analiza deceselor raportate de spitale în 2020 – 26.106 decese – 227 cu diagnistic principal COVID și restul cu diagnostic secundar.

În sistemul CoronaForm – 16.120 de decese, iar în alerte MS 18.948. Numărul deceselor rezultat din raportările spitalelor – 18.670.

Comisia a analizat datele spitalelor cu cele mai mari diferențe între cele 2 platforme și au detectat diferențe de până la 500 de cazuri raportate de un spitale, din cauză raportarea variază de la spital la spital, există confuzii şi intarzieri in raportarea deceselor.

Comisia recomandă actualizarea deceselor din Corona Forms. Nu aș căuta vinovați, trebuie o actualizare a datelor. Cred ca ar trebui sa acceptam faptul ca exista doua surse de date: una este din certificatele constatatoare, dar care ne parvin cu anumita intarziere, iar o alta sursa in timp real, care ne da o imagine de ansamblu.”, a declarat, joi, Ioana Mihaila.

Spynews
Breaking news! Gigi Becali a făcut accident! La 5 metri în față, a fost nevoie de SMURD și pompieri
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Filmul de pe Netflix care rupe topul în România și e foarte apreciat în întreaga lume. Leonardo DiCaprio are un rol fenomenal în el
Capital.ro
Nu vrea obligație pentru proprietarii de case. Iohannis refuză legea. A decis azi, 17 iulie
Playtech.ro
ȘOC! Artista care și-a cumpărat LOC DE VECI: ”Am statuie, mă așteaptă!”
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
EXCLUSIV Românca martoră la tentativa de asasinat a lui Trump: „Inițial am crezut că cineva trage în mulțime”
Spynews
Cine este Marina, femeia care a fost găsită moartă în propriul cabinet stomatologic, în Brăila. Ucisă la doar 41 de ani | FOTO
Spynews
Cine este Yulia Vlasova, iubita de 28 de ani a lui Johnny Depp. Rusoaica e un fotomodel de o frumusețe răpitoare | FOTO
Evz.ro
Ikea retrage un anumit produs din motive de siguranță. Există riscul de incendiu
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
BREAKING | Bogdan Cristoiu a murit încercând să salveze un tânăr de la înec 😢 -
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Se modifică vârsta de pensionare: La ce vârstă vor putea ieși femeile la pensie în 2024
Capital.ro
Plată FĂRĂ numerar. Devine obligatoriu în toată România. Guvernul dă ordin
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Ea e medicul stomatolog găsită mort în cabinetul din Brăila. Soțul a făcut descoperirea macabră
substantial.ro
Diana Șoșoacă acuză Europa că a „distrus România” în primul său discurs din Parlamentul European
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'