De ce să mănânci varză. Îţi prezentăm, în rândurile următoare, şase dintre cele mai comune beneficii pe care această legumă din familia cruciferelor le aduce sănătăţii şi frumuseţii.
1. Favorizează eliminarea toxinelor
Varza conține derivați de sulf (sulforafan, sinigrosid, indol) care au proprietăți detoxifiante. Derivații de sulf accelerează eliminarea toxinelor din organism și, mai ales, din ficat, spun dieteticienii.
2. Întăreşte imunitatea
Varza este bogată în vitamina C și în carotenoizi precum beta-carotenul, luteina, zeaxantina. Aceste substanțe intervin la nivelul mucoaselor și celulelor corpului și ajută la combaterea virusurilor și bacteriilor.
3. Previne declinul cognitiv
Această legumă cruciferă conține vitamina K, luteină și beta-caroten care previn îmbătrânirea prematură. În plus, aceste substanțe ajută la menținerea creierului sănătos mai mult timp.
4. Grăbeşte cicatrizarea rănilor
Varza crudă conţine substanţe care stimulează regenerarea ţesuturilor, deci plăgile şi leziunile de la nivelul pielii se vor vindeca mult mai repede. În plus, are acţiune antiseptică şi antiinflamatoare, contribuind la cicatrizarea zonei lezate. Este recomandată atât în cazul rănilor provocate de căzături, cât şi al celor produse prin arsuri de gravitate mică şi medie.
Frunzele de varză se pun într-un blender, iar sucul obţinut se pune pe o compresă sterilă şi se aplică pe rană. Se lasă să acţioneze o oră, după care leziunea este lăsată să se usuce pentru încă o oră, repetându-se procedeul de 2-3 ori pe zi.
5. Grăbeşte vindecarea luxaţiilor şi entorselor
Frunzele de varză crudă decongestionează zonele care au devenit dureroase ca urmare a luxaţiilor ori a entorselor. Frunzele se zdrobesc pe ambele părţi, apoi se aplică pe leziune şi se fixează cât mai bine pentru a nu se deplasa. Se lasă peste noapte şi se repetă tratamentul până la vindecarea completă a rănii.
6. Este săracă în calorii, deci poate fi consumată în curele de slăbire
Varza are între 12 şi 41 kcal la 100 g în funcţie de sotiment, ceea ce o face o legumă ideal de consumat în dietele de slăbire.
7. Este bogată în potasiu, reducând semnificativ riscul AVC-urilor
În funcție de soi, varza conține între 92 mg și 447 mg potasiu la 100 g. Potasiul este un mineral esențial pentru prevenirea hipertensiunii arteriale, reducându-se, astfel, riscul de accident vascular cerebral și riscul formării pietrelor la rinichi.
Citeşte şi De ce să consumi căpşuni. Lista afecţiunilor în care se recomandă consumul acestor fructe
8. Atenuează simptomele menopauzei
Principalele simptome ale menopauzei – bufeurile, transpiraţia şi stările de iritabilitate – se pot ameliora semnificativ dacă dozajul de hormoni feminini este echilibrat, iar varza are o contribuţie esenţială în acest sens. Se recomandă consumul a minimum 200 de grame de varză crudă zilnic, timp de patru săptămâni, sub formă de salată.
9. Conţine complexul de vitamine B, care îmbunătăţeşte, printre altele, performanţele creierului
Varza este bogat în vitamine esenţiale, cum ar fi acidul pantotenic (vitamina B-5), piridoxina (vitamina B-6) şi tiamina (vitamina B-1). Aceste vitamine sunt esenţiale deoarece organismul nostru nu le poate produce, deci are nevoie de surse externe pentru a reface depozitele. Vitaminele din complexul de B-uri asigură buna funcționare a creierului şi stimulează producerea de energie.
10. Ameliorează simptomele ulcerului gastric
Varza este o sursă importantă de glutamină, aminoacid care stimulează regenerarea celulelor care alcătuiesc învelişul protector al stomacului şi al intestinului subţire. În acest scop, este indicat să bei un litru de suc de varză zilnic. Acesta se obţine prin stoarcerea frunzelor. Sucul trebuie preparat zilnic şi se consumă câte un pahar de patru ori pe zi.
Sursa: santemagazine.fr