Metalul preţios a cărui valoare a crescut cu 70%. Cererea pentru argint a crescut semnificativ în ultimul an. În data de 12 mai 2021, argintul se tranzacționa cu aproximativ 27 dolari pe uncie, asta însemnând o creștere de 74% față de anul precedent, când metalul valora aproximativ 15,5 dolari pe uncie, informează CNBC, citat de Ziarul Financiar. Valoarea aurului, în schimb, a crescut cu 6,4% într-un an.
Ole Hanson, șeful Strategiei mărfurilor de la Saxo Bank, a declarat pentru CNBC că, deși aproximativ 50% din cererea de argint vine din zona industrială, restul venea de la investitori. Totuși, utilizările sale în industrie au fost unul dintre principalele motive care au determinat creșterea recentă a valorii acestui metal preţios, a precizat expertul.
„Cererea industrială este probabil principalul motiv pentru care am văzut că argintul depășește aurul, așa cum a făcut-o în ultimul an … o parte din aceasta (creștere) provine cu siguranță din metalele industriale. Dacă te uiți la prețurile cuprului, acestea s-au dublat de când au atins un punct scăzut anul trecut”, a adăugat el.
Citeşte şi Kaufland, amendă uriaşă de la ANPC: produse expirate, promoții înșelătoare și diferențe de preț
Factori suplimentari au jucat, de asemenea, un rol în creșterea prețului argintului, a spus Hanson, cum ar fi trecerea către tehnologii ecologice care au stimulat o creștere a cererii de metale industriale.
Numeroasele stimulente ale băncii centrale și guvernamentale din ultimul an au alimentat, de asemenea, îngrijorările legate de inflație. În consecinţă, metalele prețioase au fost privite ca un refugiu împotriva creșterii prețurilor și o scădere a valorii dolarului.
Totuşi, preţul argintului rămâne mult sub nivelul record înregistrat în 2011, când metalul aproape a atins valoarea de 50 de dolari pe uncie. Totuşi există semnale pozitive în continuare. Hanson a spus că, pe termen lung, cererea de argint nu prezintă semne de scădere.
Citeşte şi A început programul Rabla pentru electrocasnice 2021.Cum te poţi înscrie
Argintul are, de asemenea, de câștigat din redeschiderea economiei globale în urma pandemiei de coronavirus, având în vedere creșterea producției industriale, precum și cererea de investiții, potrivit Max Layton, director general de cercetare a mărfurilor la Citi Global Markets.
El a declarat că argintul a beneficiat de cererea de investiții în timpul pandemiei și că va continua să facă acest lucru. „Creșterea poate dura atâta timp cât lumea rămâne preocupată de impactul mutației Covid-19 și îngrijorată de impactul Covid asupra industriei serviciilor. Ambele preocupări pot determina factorii de decizie să mențină ratele reale la niveluri scăzute și pot susține cererea de investiții la niveluri ridicate”, a explicat Layton.