Protest la Spitalul Judeţean Arad, după ce conducerea instituţiei a decis diminuarea procentului oferit personalului medical pentru gărzile din zona verde.
Decizia conducerii spitalului de a umbla la salariile personalului medical din zona verde are ca scop determinarea angajaţilor să se întoarcă pe secţiile COVID. Astfel, pentru gărzile efectuate în lunile mai și iunie 2021 medicii care efectuează gărzi în zona verde vor primi un spor de 40% în zilele lucrătoare și de 75% în zilele de sâmbătă și duminică.
Potrivit legii, sporul de gardă poate fi de până la 75% pentru zilele lucrătoare și până la 100% pentru zilele de sâmbătă și duminică.
În luna aprilie 2021, un medic primar, gradație V (gradație maximă) a fost plătit pentru o gardă din timpul săptămânii (17 ore) cu 824 de lei net, iar sâmbăta și duminica (24 de ore) cu 1.330 de lei net.
În lunile mai și iunie 2021, același medic va primi 660 de lei net, pentru o gardă efectuată în timpul săptămânii și 1.164 de lei net pentru una efectuată sâmbăta și duminica.
„Această diminuare se aplică gărzilor efectuate pe secțiile non-COVID-19 deoarece, până acum gărzile se plăteau identic și pe secțiile COVID-19 și non COVID-19 fapt care, în ultima perioadă a dus la imposibilitatea de a asigura necesarul de gărzi pe secțiile COVID-19. Așadar am decis ca cei care lucrează pe secțiile COVID-19 să primească sporul maxim de gardă iar cei din zonele verzi să primească mai puțin. În ultima perioadă, am gândit mai multe măsuri menite să eficientizeze activitatea în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad. Toate aceste măsuri au fost discutate și cu personalul medical, înainte de a fi puse în practică. Sunt unele nemulțumiri legate de procedurarea încheierii contractelor de angajare a medicilor din sursă externă în cadrul liniilor de gardă aprobate, respectiv a angajării cu contract de prestări servicii a medicilor și a asistenților medicali. Urmare a noii proceduri, se vor încheia contracte de gardă externă/prestări servicii doar în baza competențelor și a necesității iminente. De exemplu, atunci când se solicită o gardă externă, medicul șef va trebui să înainteze o notă de fundamentare prin care să argumenteze de ce garda nu poate fi asigurată de către colegii noștri și de ce este necesară aducerea unui medic din extern”, a precizat ec.Florina Ionescu, manager interimar SCJU Arad, potrivit newsar.ro.
Iată decizia conducerii spitalului care a iscat valul de nemulţumiri:
Măsura a fost contestată de angajaţi, inclusiv oficial, prin intermediul Camerei Judeţene a Medicilor, fiind considerată nulă.