Zece cazuri de pacienţi infectaţi cu tulpina indiană în România

Zece cazuri de COVID-19 cu tulpina indiană a virusului (B.1.617.2), care a provocat situația dramatică din India, au fost depistate până în data de 9 mai, în România. Cele 10 cazuri au fost depistate în rândul cetățenilor indieni de la două firme din Popești Leordeni și din Colonia Bod, județul Brașov, a anunțat, astăzi, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP).
Filip Stan
14 mai 2021, 16:15
Zece cazuri de pacienţi infectaţi cu tulpina indiană în România
INSP a anunțat vineri că până în 9 mai în România au fost identificate 10 cazuri de infectare cu linia genetică B.1.617.2 – tulpina indiană și care a generat situația actuală din această țară. Toate cazurile sunt la cetățeni indieni care lucrează la două firme din Popești-Leordeni (Ilfov) și în Colonia Bod, județul Brașov.
Inițial, INSP a transmis că îmbolnăvirile respective nu sunt cu tulpina dominantă a virusului, iar acum motivează că laboratorul care a realizat secvenţierile nu încărcase încă rezultatele analizelor în platforma mondială GISAID.
„Din informațiile disponibile la acel moment se cunoștea faptul că varianta identificată prin secvențiere avea doar una dintre cele două mutații prezente la B.1.617.1, ceea ce o face parțial asemănătoare cu cea care cauzase o creștere a numărului de cazuri în India.

Pe 11 mai 2021 Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) a publicat un document în care menționează că Marea Britanie a înregistrat o creștere rapidă a numărului de detecții de B.1.617.1 și, într-o măsură mai mare, a B.1.617.2, asociată cu călătoriile în India și transmiterea comunitară ulterioară. ECDC a precizat, însă, că își menține evaluarea pentru B.1.617.1, B.1.617.2 și B.1.617.3 ca fiind variante de interes (VOI) și nu de îngrijorare (VOC), dar că va continua să monitorizeze în mod activ situația.

EXCLUSIV | Medicul Virgil Musta, avertisment privind apariţia unui nou val la pandemiei. „Depinde dacă apare o tulpină nouă”

În urma noilor informații apărute în documentul ECDC, INSP a publicat ieri, 13 mai 2021, pe site-ul propriu, un extras din acest document, precum și o sinteză a situației din România în care se precizează că până la data de 9 mai 2021 au fost identificate 10 cazuri cu linia genetică B.1.617.2, din care 3 provin din focarul din Colonia Bod, jud.Brașov, iar 7 din focarul de la Popești-Leordeni, jud.Ilfov. Toate cele 10 cazuri sunt cetățeni indieni.

Cu referire la diferența dintre cele 10 cazuri de COVID-19 confirmate cu linia genetică B.1.617.2 menționate astăzi pe site-ul INSP și un singur caz care apare în documentul ECDC, menționăm că analiza de situație a ECDC din data de 11 mai 2021 se bazează pe informațiile legate de tulpinile secvențiate existente într-o platformă mondială (GISAID). Încărcarea datelor în această platformă revine laboratoarelor care realizează secvențieri, și nu INSP. Diferența de 9 cazuri se explică prin faptul că laboratorul respectiv nu încărcase încă secvențele în platforma GISAID”, arată INSP.

Potrivit sursei citate, idiferent de varianta circulantă în România, măsurile de prevenire și control ale bolii sunt aceleași. O atenție deosebită, spun reprezentanții INSP, trebuie avută în ceea ce privește corecta lor implementare.
Ministerul Sănătății a fost informat permanent asupra tuturor cazurilor identificate, mai arată sursa citată.
Tulpina indiană în România. Adrian Marinescu: În India a ridicat multe probleme.Trebuie să fim prudenţi

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Cât cheltuit o familie de români pentru o vacanță de 9 zile în Grecia. Șocul a fost mare: “Prețurile parcă au luat-o razna. Dezămăgitor pentru noi”
Capital.ro
S-a pus limită. Decizie definitivă cu banii românilor. Interzis prin lege să mai depășești
Playtech.ro
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
DailyBusiness
Inedit! Primești 15.000 de lei dacă te angajezi
Adevarul
Câți absolvenți au intrat la Politehnică în urma concursurilor de admitere în 2024. La ce facultăți se dă probă scrisă
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Zonele răcorite de ploi. Unde vor fi precipitații în România
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele lor promovate
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
Statul VREA BANII românilor. Formular și plată până pe 31 decembrie. S-a dat lege în România
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
CFR Călători repune în circulație 6 vagoane modernizate seria 21-90
MediaFlux
ANAF va CONTROLA TOȚI românii! Vom avea CNP FISCAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!