„În România, au fost prelungite voucherele de vacanță emise în 2019 și cele din 2020, ceea ce înseamnă că în economie sunt 2,4 miliarde de lei vouchere de vacanță care nu au fost folosite, pentru că știți foarte bine, pe de o parte industria ne spune că anul trecut a fost criză, deci nu puteau fi folosite vouchere de vacanță, pe de altă parte . Am dat voie să fie folosite anul acesta. De aceea, voucherele de vacanță care ar fi trebuit să fie emise anul acesta vor fi emise anul viitor și avem această economie la buget”, a fost explicația premierului Florin Cîțu.
Astfel, în acest an vor fi utilizate doar voucherele emise în anul 2019 și 2020 care nu au fost folosite. Începând cu 2022, se va relua acordarea acestora dar numai în cazul în care bugetul de stat va permite. Eliminarea voucherelor vor aduce un plus la bugetul de stat de 1,2 miliarde de lei. În plus, de anul viitor, şi angajaţii din mediul privat ar putea beneficia de această facilitate.
VOUCHERE DE VACANŢĂ. Daniel Suciu, despre proiectul acordării voucherelor de vacanță în sectorul privat
”Proiectul meu și al colegilor mei de acordare a voucherelor de vacanță din 2022 și pentru angajații din sectorul privat s-a dezbătut azi în Comisia Economică din Senat”, spune deputatul PSD. ”Deși beneficiile sunt mai mult decât evidente, Ministerul Finanțelor (PNL) s-a opus, Ministerul Economiei (USR) a susținut proiectul meu, iar UDMR s-a abținut. Votul a fost până la urmă 5 pentru, 5 împotrivă și o abținere. Sper totuși ca în plen să fie alt rezultat iar, dacă nu, for decizional este Camera Deputaților unde voi face tot ce pot să treacă!”.
Şi deputatul PSD de Suceava Mirela Adomnicăi a declarat că social-democrații propun o măsură de relansare a turismului românesc, prin acordarea voucherelor de vacanță și salariaților de la privat. Mirela Adomnicăi a spus că această măsură se adresează tuturor salariaților, nu numai celor de la stat. Adomnicăi a arătat că acordarea voucherelor de vacanță tuturor salariaților, inclusiv celor din societățile private, este o măsură în urma căreia are de câștigat toată lumea, atât salariații, în special cei cu venituri mici, cât și operatorii din turism și statul. „Este măsura care va relansa turismul din România. Este genul de program care se adresează celor ce muncesc, genul de program care aduce venituri la buget. Nu aduce o cheltuială în plus, chiar dacă proiectul de lege prevede deducerea sumelor acordate salariaților din impozitul pe profitul companiei. Statul își va mări veniturile din încasările din TVA și din impozitul asupra activității operatorilor din turism”, a precizat deputatul PSD de Suceava.
Citeşte şi:
Vouchere profesori 2021. Cine sunt cei care vor primi 1000 de lei în plus la salariu
Rabla electrocasnice 2021. Cum faci să iei bani de la stat pentru electrocasnice noi. Ministrul Mediului modifică valoarea voucherelor
Conform datelor furnizate de ANAT, în 2019 şi în primele 10 luni din 2020 au fost emise vouchere de vacanţă în valoare totală de 2,77 miliarde de lei şi au fost consumate în aceeaşi perioadă (decontate de prestatori la emitenţi) tichete de 2,15 miliarde de lei – adică 77,5% din volumul celor emise.
Vouchere de vacanţă. ANAT: În perioada 2019-2020 au creat peste 45.000 de locuri de muncă
Norme legale de acordare a voucherelor de vacanta
Conform Hotararii nr. 1045/2018, salariatii din domeniul bugetar pot primi si in perioada 1 ianuarie 2019 – 30 noiembrie 2020 o indemnizatie de vacanta sau o prima de vacanta, in cuantum de 1.450 lei per salariat. Institutia poate alege sa ofere voucherele pe suport hartie sau pe suport electronic. Voucherele de vacanta se acorda in limita sumelor prevazute distinct cu aceasta destinatie in bugetele proprii aprobate.
Vouchere de vacanta: