Gabriela Firea, Spitalul Foişor. Fostul edil al Capitalei a răbufnit, în emisiunea Punctul culminant, referitor la situaţia ingrată în care se află pacienţii cu afecţiuni ortopedice care, din pricina faptului că Spitalul Foişor a fost transformat în spital COVID, nu mai pot beneficia de tratament. Asta în condiţiile în care, la ora actuală, un singur pacient COVID se mai află internat în spitalul de ortopedie.
„Este incredibil. Am rămas singura ţară care mai aplică scenariul din martie anul trecut. Adică ţinem spitale închise pentru că sunt declarate exclusiv COVID, iar majoritatea bolnavilor cronici ori nu ajung la niciun spital, ori, dacă au bani, merg la privat. Dar ştiţi că pentru urgenţe, pentru intervenţiile complicate, doar sistemul de stat e cel care poate răspunde acestor nevoi. Iar asta nu e o afirmaţie care vine împotriva sistemului privat, e o realitate. În urgenţa publică se rezolvă cele mai complexe cazuri.
Citeste si Viorica Dăncilă, criticată de AUR pentru funcţia de la BNR: „Sistemul o recompensează”
La Foişor, s-au scos pacienţi proaspăt operaţi, noaptea. Părea că e război atomic, părea că vor veni valuri de pacienţi COVID, ceea ce nu s-a întâmplat. Acum mai este un singur pacient COVID. E un spital în care am investit 50 de milioane euro. Acum, 870 de pacienţi stau pe lista de aşteptare pentru a fi operaţi la Foişor. Iar asta nu se poate întâmpla pentru că, în mod abuziv, a fost declarat COVID.
Spitalul Foişor are 250 de paturi, sute de medici, de asistenţi, aparatură medicală de ultimă generaţie. Funcţionează într-o clădire nouă lăsată la cheie. Profesorul Stoica a coordonat toate aceste lucrări. Are o bancă de ţesut tendinos unică în ţară. Sunt lucruri foarte grave. Va răspunde cineva de aceste anomalii?
În acest moment, la ATI Foişor se mai află un pacient şi 2 sau 3 pe salon normal. Ăsta e un caz unic în lume. În alte ţări, după primele 2-3 luni de debut al pandemiei, când s-au separat aceste spitale, absolut orice spital e pregătit în acest moment să preia bolnavi COVID prin circuitele special create. Numai la noi spitale întregi sunt blocate cu toate cadrele pregătite, cu aparatură de top, pur şi simplu închise toate şi ţinute pentru 2-3 pacienţi COVID. Este de neexplicat şi cineva trebuie să plătească„, spune Gabriela Firea.
Referitor la numirea managerilor de spitale, fostul edil al Capitalei a precizat că, în mandatul său, au existat concursuri pentru ocuparea posturilor de manageri şi majoritatea managerilor au rămas în continuarea pe respectivele posturi.
„În mandatul meu, a existat un concurs preluat de la Sorin Oprescu şi au rămas aceiaşi, doar la Colentina a fost făcută o schimbare, dar sub nicio formă din motive politice. Sunt doar manageri care au plecat sau au ieşit la pensie, dar au rămas în conducerea spitalelor sub altă formă pentru că experienţa şi pregătirea lor trebuzie să fie folosite. USR-PLUS insistă pentru modificarea legii, astfel încât ca din consiliile de administraţie ale spitalelor să facă parte anumite ONG-uri de la ei. Să schimbi profesori universitari care sunt de zeci de ani la conducere, care au salvat mii de oameni, doar pentru că nu-ţi convin, este un atentat la siguranţa bucurestenilor„, a adăugat Gabriela Firea.