Sute de mii de oameni își pierd viața anual din cauza suprasolicitării la serviciu. STUDIU

Sute de mii de oameni își pierd viața anual din cauza suprasolicitării la serviciu, arată unui studiu OMS. Potrivit cercetării, cele mai mari probleme de sănătate din această cauză au fost observate la bărbați și la muncitorii de vârstă mijlocie, sau la cei care se apropie de vârsta pensionării.
Filip Stan
18 mai 2021, 23:20
Sute de mii de oameni își pierd viața anual din cauza suprasolicitării la serviciu. STUDIU
Sute de mii de oameni își pierd viața anual din cauza suprasolicitării la serviciu. STUDIU

Sute de mii de oameni își pierd viața anual din cauza suprasolicitării la serviciu. Numai în anul 2016, munca excesivă a ucis peste 745.000 de oameni, potrivit studiului OMS.

Sute de mii de oameni își pierd viața anual din cauza suprasolicitării la serviciu

Potrivit cercetărilor făcute de OMS, munca excesivă ucide sute de mii de oameni în fiecare an. Oamenii care lucrează 55 sau mai multe ore pe săptămână se confruntă cu un risc de 35% mai mare de accident vascular cerebral și un risc cu 17% mai mare de a muri din cauza bolilor de inimă, comparativ cu persoanele care respectă standardul de lucru săptămânal de 35 până la 40 de ore .

„Niciun loc de muncă nu merită riscul unui accident vascular cerebral sau a unei boli de inimă”, a declarat directorul general al OMS, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, potrivit studiului publicat luni în revista Environment International.

Acesta a cerut guvernelor și întreprinderilor să găsească modalități de a proteja sănătatea angajaților.

Potrivit studiului, în 2016 la nivel global peste 745.000 de persoane au murit în urma accidentului vascular sau a bolilor de inimă suferite din cauza suprasolicitării.

„Între 2000 și 2016, numărul deceselor cauzate de bolile de inimă din cauza suprasolicitării a crescut cu 42%, iar din cauza accidentului vascular cerebral cu 19%”, au precizat reprezentanții OMS când au prezentat studiul realizat împreună cu Organizația Internațională a Muncii.

Studiul nu acoperă anul trecut, an în care pandemia COVID-19 a pus economiile naționale în criză și a remodelat modul în care lucrează milioane de oameni. Autorii săi observă, însă, că suprasolicitarea este în creștere de ani de zile și spun că pandemia va accelera probabil aceste tendințe.

Citeşte şi Telemuncă 2021. Angajaţii care muncesc de acasă primesc bani în plus la salariu

„Telemunca a devenit o normă în multe industrii, adesea estompând granițele dintre casă și muncă. În plus, multe întreprinderi au fost forțate să reducă operațiunile sau să oprească operațiunile pentru a economisi bani, iar oamenii care încă sunt angajați ajung să lucreze mai mult în fiecare zi”, a spus Ghebreyesus.

Potrivit cercetătorilor, şi mai grav este că perioadele de recesiune sunt frecvent urmate de o creștere a orelor de lucru.

La nivel regional, salariații din Asia de Sud-Est și din regiunea Pacificului de Vest au prezentat cel mai mare risc de suprasolicitare. La polul opus se află Europa.

În SUA, mai puțin de 5% din populație este expusă la un program peste limitele normale, potrivit unei hărți care însoțește studiul. Această proporție este similară cu Brazilia și Canada – și mult mai mică decât în Mexic și în țările din cea mai mare parte a Americii Centrale și de Sud.

Pentru ușurarea poverii salariaților, arată studiul, inclusiv guvernele trebuie să adopte și să aplică standardele muncii cu privire la timpul de lucru.

Autorii spun, de asemenea, că angajatorii ar trebui să fie mai flexibili în legătură cu programul și să fie de acord cu angajații lor cu privire la un număr maxim de ore de lucru.

Pentru a realiza acest studiu, cercetătorii au analizat zeci de studii privind bolile de inimă și accidentele vasculare cerebral. Apoi au estimat riscurile pentru sănătate ale angajaților pe baza datelor obținute din mai multe surse, Cea mai laborioasă a fost realizarea a peste 2.300 de anchete privind orele de lucru. Aceste anchete au fost efectuate în nu mai puțin de 154 de țări din 1970 și până în 2018, scrie National Public Radio din SUA, citat de evz.

Citeşte şi Pandemia prin ochii asistenţilor medicali. Mărturii emoţionante: „A fost greu pentru un copil de 10 ani să înţeleagă de ce mama nu vine acasă”

DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Ce va face Irinel Columbeanu de Sărbătorile Pascale: Ce meniu special va avea la azilul de bătrâni
Fanatik.ro
Băutura care are rolul de a preveni apariția unui AVC. E una dintre cele mai consumate din lume și e recomandată de medicul Vlad Ciurea
Capital.ro
Amendă pentru românii care folosesc numerar. Obligația legală când ai bani cash. Fiscul nu mai iartă
Playtech.ro
Oraşul din afara ţării populat de români. Aici sunt peste 500.000 de cetăţeni de-ai noştri
DailyBusiness
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
Adevarul
Orban o abandonează pe Lasconi și n-o mai susține în alegeri: „N-are nicio șansă”. Pe cine mizează acum
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
BCR, sfaturi financiare de Sărbători. Cum pot românii să economisească
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Criminalul din Băleni, care a ucis și batjocorit o femeie de 80 de ani, a fost trimis în judecată! Ce a făcut acesta după ce i-a luat viața bătrânei
Cancan.ro
Bianca Drăgușanu, GOALĂ în public! S-a dezbrăcat în fața celor prezenți și apoi și-a... GALERIE FOTO
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Marele actor de care românii s-au despărțit cu durere. A fost cel mai bun. Nu poate fi uitat
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Imagini cutremurătoare cu Rareș Ion, tânărul care a murit după supradoză, filmate de Maru. Se vede clar cum i-a procurat substanțe interzise, deși neagă că ar avea o implicare. Prietena lui Rareș rupe tăcerea: "Își bătea joc de el"
Cât de periculoasă este vopseaua de ouă. Atenționarea specialiștilor pentru sănătatea noastră
MediaFlux
Taxa ”ascunsă” la plata cu cardul. La ce trebuie să fim atenți
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
„Farmacia verde” din curte. Cristela Georgescu dezvăluie secretele unei plante-minune: Uscați sau faceți ceai