Florin Cîţu nu a ezitat să atace PSD, precizând că în guvernarea social-democrată România a avut cea mai mare rată a inflaţiei din UE, trei ani la rând.
„O zi bună să mai demontez un fake news. Astăzi distrug cu date fake news-ul apărut în aceste zile despre inflație.
Astăzi România este pe locul șase în UE cu o rata a inflației de 2.7%. Am arătat că avem cele mai bune măsuri pentru a avea creștere economică, cea mai rapidă revenire economică și am scos România din topul rușinii.
Asta înseamnă guvernare pe principii liberale.
Acum pregătim măsurile pentru perioada post-pandemie și pentru a asigura cea mai bună perioadă din istorie din punct de vedere economic pentru toți românii.
În guvernarea PSD România a avut cea mai mare rată a inflației din UE 3 ani la rând. Mai clar, România a condus topul rușinii în UE 3 ani la rand când a fost guvernată de socialiști. Rata inflației în guvernarea PSD a ajuns la 5.4%. Nici până azi psd-istii nu și-au cerut scuze în fața românilor pentru o astfel de „performanță”. Cine știe, poate astăzi este ziua în care își vor cere scuze”, a scris Florin Cîţu, pe pagina sa de Facebook.
Premierul Florin Cîţu se întâlneşte joi, de la ora 15.00, cu o delegaţie a PSD pentru a discuta despre Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. La rândul său, Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a confirmat miercuri seară că va merge la întâlnirea cu premierul Florin Cîţu însoţit nu doar de colegi de partid, dar şi de un reprezentant al mediului de afaceri şi de un lider de sindicat.
Datele INS arată că România a avut o rată a inflaţiei de 4,6%, în anul 2018, în timpul guvernării Dăncilă. La acea vreme, inflaţia a crescut de aproape trei ori prin comparaţie cu anul 2017, în timpul Guvernului Grindeanu, când rata inflaţiei era de 1,3%.
În schimb, România a fost înregistrată o inflaţie negativă de -0,5%, în anul 2015, în timpul guvernării lui Victor Ponta şi ulterior a lui Dacian Cioloş.
Rata inflației înseamnă, de fapt, o operație matematică şi se calculează, de regulă, lunar sau anual. Astfel, în cazul celei lunare, se evaluează creşterea preţurilor faţă de luna precedentă, iar în cazul celei anuale, se fac calculele în ultima luna a anului, comparativ cu cea din anul anterior.
Prin aceasta metodă se pot observa eventualele transformări ale costurilor specifice produselor sau anumitor servicii. În Romania, Institutul National de Statistică obişnuieste să calculeze rata inflaţiei la un interval de zece zile, prin indicele preturilor de consum (IPC). Acesta este un indicator economic ce are rolul de a măsura evoluţia tarifelor unor bunuri de consum uzuale (care se intâlnesc în orice gospodărie), raportată la o anumita perioadă, în comparaţie cu o aceeaşi perioadă calendaristică, situată anterior din punct de vedere temporal (numită perioadă de referinţă).
Citeşte şi: Florin Cîţu face ANUNŢUL MOMENTULUI: „De la 1 iunie vor exista relaxări”