Airsoftul, un nou joc-sport care ia avânt și în România

Iubitorii de adrenalină și extrem caută întotdeauna modalități de a-și elibera doza de energie. Pe lângă săriturile cu parașuta, kartingul sau datul cu parapanta, airsoftul câștigă tot mai mult teren și în România, practicanții de senzații tari incluzându-l tot mai mult pe lista lor.
Filip Stan
20 mai 2021, 15:27
Airsoftul, un nou joc-sport care ia avânt și în România
Ce înseamnă însă airsoft?

Airsoftul este un nou sport-joc pentru toți pasionații de lupte și scenarii militare, în care participanții folosesc replici ale unor arme neletale, haine de camuflaj și bineînțeles, tactici militare. Este un joc de echipă în care două tabere adverse simulează un conflict, din fericire unul armat doar cu pistoale și snipere care sunt încadrate de legislație ca jucării. Pistoalele de airsoft folosesc totuși bile din plastic și se pot utiliza doar într-un cadru organizat.

Fiecare jucător are obiectivul de a elimina câți mai mulți adversari. Deoarece bilele utilizate pentru încărcarea armelor nu lasă urme vizibile pe echipamente, jocul se bazează pe fairplay: adversarul lovit trebuie să admită că bila l-a atins pentru ca lovitura să fie considerată validă.

Totuși, această ”joacă de-a războiul și cucerirea armatei adverse” se desfășoară doar într-un cadru organizat și controlat, întrucât replicile airsoft nu sunt letale, dar pot provoca răni dacă nu sunt respectate anumite reguli.

Scopul jocului este acela ca participanții să se distreze, să își cultive spiritul de echipă și să gândească scenarii și tactici diverse, fără să se rănească sau să lovească pe altcineva.

Cum poți să practici și tu airsoftul?

În primul rând vei avea nevoie de o echipă căreia să i te alături și să ieșiți să ”eliminați” adversari din când în când.

În al doilea rând ai nevoie de pistoale airsoft, consumabilele aferente și un echipament de protecție: ochelari, măști și căști de protecție, mănuși tactice, genunchiere/cotiere. În funcție și de echipa din care faci parte, poți să ai și un echipament tactic ce poate cuprinde piese vestimentare ca: eșarfe, tricouri militare, cămăși tactice, bluze de luptă, vestoane militare, geci și jachete, pantaloni militari.

Poți să achiziționezi toată recuzita necesară de pe site-uri online specializate, cum ar fi NRG. Acesta îți pune la dispoziție sute de modele de arme airsoft (pistoale manuale, cu gaz, electrice, puști cu lunetă, mitraliere, shotgunuri, aruncătoare și grenade), dar și echipamente tactice, accesorii, diverse componente pentru arme și bineînțeles, consumabile (bile, gaz).

Ce trebuie să reții este faptul că se pot cumpăra replici airsoft doar începând cu vârsta de 18 ani. Există şi modele de replici care se adresează celor sub 18 ani, însă pentru achiziţie este nevoie de acordul părinţilor.

Vârsta de intrare într-o echipă de airsoft rămâne la latitudinea fiecărei echipe.

Cum se joacă airsoft?

Airsoftul se practică atât în spații închise (indoor), cât și în spații deschise (outdoor), dar private, ce pot fi controlate și inaccesibile pentru public, întrucât legea nu permite exploatarea și afișarea replicilor de arme airsoft în spații publice.

Jucătorii, împărțiți în două tabere adverse și echipați corespunzător, au la dispoziție, în funcție de locația aleasă, mai multe variante de joc:

  • CQB (Close Quarters Battle) care se desfășoară în interioul clădirilor și sunt utilizate replici de arme cu putere limitată, deoarece distanța dintre participanți este foarte mică.
  • Woodland se desfășoară în spații deschise, ca păduri, dealuri sau baze special amenajate, se bazează pe aplicarea diverselor strategii militare și necesită participarea a cel puțin 20 de jucători.
  • Urban este un stil de joc care integrează cele două moduri prezentate mai sus, fiind jucat atât în interiorul clădirilor, cât și în exterior.

DailyBusiness
Pensie record în România! Un român încasează peste 108.000 de lei pe lună doar din contributivitate!
Spynews
Cum comunică Ozana Barabancea cu părinții ei decedați. Ce face jurata Te cunosc de undeva de fiecare dată când merge la mormânt: „Îi bag în ședință”
Bzi.ro
Alexandru Papadopol, acuzat că și-ar fi părăsit iubita înainte de nuntă! Ce a spus actorul în apărarea sa
Fanatik.ro
Animalul pe care românii îl cresc cu drag, dar care ajunge pe mesele străinilor. Zeci de mii tone au mers la export anul trecut
Capital.ro
Călin Georgescu e demolat. Verdictul la care nu se gândea niciodată: Praf ne-am făcut
Playtech.ro
Laura Vicol, gest disperat înainte de a fi arestată. Ce a făcut de faţă cu toată lumea, nu se mai...
DailyBusiness
Angajări pe bandă rulantă la McDonald’s. Iată ce salariu se oferă și care sunt beneficiile
Adevarul
Misterul bombelor atomice pierdute prin oceane. O singură astfel de armă are un randament de 3.8 megatone
wowbiz.ro
Mihaela a murit alături de tatăl ei, după ce s-au scufundat cu mașina în râul Olt! Ce a apucat tânăra să facă în ultimele clipe de viață?
Spynews
De ce să nu mai arunci coaja de la fructe și legume. Cum poate fi folosită
Spynews
O influenceriță din România a izbucnit în lacrimi după ce a fost acuzată că a slăbit cu medicamente de diabet și nu mâncând sănătos / VIDEO
Evz.ro
Un gigant global se extinde în România. Femeile vor fi încântate
Ego.ro
Motivul pentru care Bianca Censori a apărut fără haine la premiile Grammy 2025
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Ultimul mesaj al Mihaelei, înainte să se stingă alături de tatăl ei după ce au plonjat cu mașina în râul Olt: „Ai fi nemuritoare...”
Cancan.ro
Ce avere are Laura Vicol? Suma colosală pe care o deține în bijuterii și ceasuri
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Călin Georgescu nu va fi lăsat să candideze! Decizia CCR pe care o așteaptă toată România
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
Breaking news despre banii românilor!
substantial.ro
Alphabet renunță la angajamentul de a nu folosi inteligența artificială în scopuri militare
MediaFlux
SUSPENDAREA lui IOHANNIS, votată în Parlament! Informația momentului
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Bugetul CNAS pentru 2025 acoperă doar 10 luni de medicamente compensate: sănătatea românilor în mare pericol