Criză la frontierele Spaniei. Imaginile capturate îl înfățișează pe tânărul marocan cu faţa brăzdată de lacrimi în timp ce înoată spre țărm și se agăța de o geamandură. În jurul trupului, are prinse peturi.
Băiatul este unul dintre miile de migranţi care au încercat să treacă din Maroc către orașul spaniol Ceuta săptămâna aceasta. După ce a ieşit din apă, băiatul s-a aşezat pe plajă lângă soldații spanioli și a încercat să escaladeze un zid desculț înainte de a fi reținut, relatează Daily Mail.
Începând de luni, 17 mai, nu mai puţin de 8.000 de migranți au ajuns în Ceuta din Maroc, provocând scene haotice, în timp ce autoritățile se luptă să gestioneze afluxul fără precedent. Aceştia au ocolit înot gardul de la graniță sau au așteptat refluxul ca să treacă pe uscat.
Aceste mişcări de masă survin pe fondul unui șir de conflicte diplomatice între cele două țări în legătură cu decizia Spaniei de a oferi tratament medical pentru COVID lui Brahim Ghali, liderul Frontului Polisario, un lider militant care se luptă cu Marocul de zeci de ani. Această decizie a iritat guvernul marocan.
Joi, 20 mai, Spania a acuzat Marocul de „șantaj” pentru că le-a permis migranților să ajungă în Ceuta. Frontul Polisario a luptat pentru independența Saharei de Vest de zeci de ani. Teritoriul a fost ocupat de Spania până în 1975, când Marocul a preluat controlul asupra lui.
Autoritățile spaniole au fost luate pe nepregătite, luni, atunci când mii de tineri au luat cu asalt enclava spaniolă. Autorităţile madrilene s-au mobilizat rapid, astfele încât majoritatea migranţilor au fost trimişi înapoi în Maroc.
Sute de tineri marocani au aruncat cu pietre asupra poliţiştilor de frontieră marocani, forțându-i să se retragă, a raportat un corespondent AFP la fața locului. O motocicletă a fost, de asemenea, incendiată de tineri.
Televiziunea locală Faro TV a arătat imagini cu soldați spanioli în vehicule blindate păzind plajele, în timp ce zeci de migranți ieșeau din apă și alte câteva sute stăteau de partea marocană a graniței.
În timp ce unii comentatori fac o legătură între acest val migrator şi criza diplomatică dintre Spania şi Maroc, în sensul că ar fi vorba despre represalii ale Marocului după găzduirea liderului Frontului Polisario în Spania, ministrul spaniol de externe Arancha Gonzalez Laya a declarat că responsabili marocani au dat asigurări Madridului că ceea ce se întâmplă în enclavele spaniole din nordul Marocului nu este un efect al dezacordului pe acest subiect.
Statele Unite au recunoscut, în luna decembrie a anului trecut, suveranitatea Marocului asupra Saharei Occidentale. Frontul Polisario, susţinut de Algeria, revendică independenţa acestui teritoriu.