STUDIU | Pereţii din plexiglas, inutili împotriva COVID. Aceştia chiar pot creşte riscul de transmitere a virusului

Pereții din plexiglas duc la o creştere a riscului de contaminare, decât la o reducere, arată un studiu realizat în şcolile din Statele Unite. Concluzia cercetării spulberă astfel iniţiativele celor care au instalat astfel de bariere de plastic în sălile de clasă din şcoli, magazine şi în mijloace de transport, în urmă cu un an, la momentul declanşării pandemiei COVID-19.
Razvan Mihalascu
21 mai 2021, 09:37
STUDIU | Pereţii din plexiglas, inutili împotriva COVID. Aceştia chiar pot creşte riscul de transmitere a virusului
foto: leparisien.fr

Experţii nu sunt convinşi că pereţii din plexiglas ar fi utili pentru a proteja împotriva răspândirii noului coronavirus. Studiul realizat recent în şcolile din Statele Unite arată că aceste bariere din plastic duc, mai degrabă, la o creştere a riscului de contaminare. Cercetătorii au analizat riscul răspândirii COVID-19, în funcţie de măsurile puse în aplicare în diferite spaţii.

Aceştia susţin că majoritatea restricţiilor impuse au avut un efect pozitiv pentru a limita răspândirea virsului, însă instalarea pereţilor de plexiglas în şcoli pare să fi avut efectul opus.

„Pereții perturbă fluxul de aer, creând zone moarte în care rămân particule fine. Ele nu sunt blocate de barierele din plastic”, a declarat Francis Allard, profesor emerit la Universitatea din La Rochelle și fost membru al Consiliului Superior al Sănătății Publice din Franța (HCSP), conform Le Parisien.

Citeşte şi: Monica Anisie vrea ca băncile să fie dotate „PEPSIglas”. Reacţia lui Victor Ponta: „Vanghelie ar fi bun de ministru”

Pereţii din plexiglas, mai puţin utili decât purtarea măştii

Profesorul emerit a explicat că este necesară analizarea diferiților factori de propagare a viersului pentru a stabili eficienţa pereţilor din plastic

„Primul risc – picăturile mari – atunci când scuipi sau strănuți. În acest caz, barierele sunt utile. Dar, purtând masca, riscul este de patru ori mai mic”, a afirmat profesorul.

Expertul susţine că pereţii din plexiglas ar putea deveni un factor de contaminare deoarece particulele fine rămân în suspensie. Acestea se acumulează în spatele plăcilor care perturbă circulația aerului.

„Ele pot rămâne în aer câteva ore și pot ocoli barierele”, a mai precizat Francis Allard, care a subliniat că există un „risc de contaminare a suprafeţei”.

Studiile anterioare relevau că pereții de plexiglas își justifică utilizarea „pentru a evita transmisia directă a aerosolilor atunci când distanța nu poate fi menținută”.

Achiziţii de milioane de euro pentru pereți din plexiglas în România

În februarie, minstrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, anunţa că şcoala va începe fără panouri despărțitoare din plexiglas, despre care a spus că „au fost o experiență nefericită nu numai în România, ci și în alte țări”.

Această „experinţă” a costat aproape un milion de euro, doar în Bucureşti, unde primăriile de sector sau direct școlile au cheltuit pe achiziții directe de panouri despărțitoare, scrie Buletin de Bucureşti.

Eliminarea „celebrelor panouri de plexiglas” din clase a fost anunțată ministrul Educației, cu titlu de exemplu de măsură care ar putea fi în pachetul de noi reguli de distanțare și protecție în școli, din Semestrul II, potrivit agenţiei Agerpres, citată de G4Media.ro.

Sorin Cîmpeanu spunea despre pereţii din plexiglas că „mai mult încurcă decât ajută”.

„O parte din prevederi se vor păstra, exigenţele se vor păstra, dar este clar că atâta vreme cât lucrăm în clase cu efective întregi va trebui să modificăm o serie de condiţii. (…) Acele celebre panouri de plexiglas – între timp o lume întreagă şi-a dat seama că, atâta vreme cât nu sunt instalate în săli care să aibă instalaţie de climatizare care să scoată aerul, mai mult încurcă decât ajută, spre exemplu”, a declarat Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei, potrivit sursei citate.

Panourile de plexiglas au fost recomandate de Ministerul Sănătății și de Guvern, prin vocea premierului Ludovic Orban în vara lui 2020. Imediat școlile au început operaţiunea „plexiglas”, montând, de cele mai multe ori cu susținerea primarilor, panouri separatoare pe băncile din mii de săli de clasă.

Potrivit Edupedu, separatoarele au ajuns chiar în Ordinul comun al miniștrilor Educației (Monica Anisie) și Sănătății (Nelu Tătaru) nr 5487/1494/2020 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2, emis în 31 august 2020, reguli care s-au aplicat de la începutul anului școlar.

Citeşte şi: Achiziţii de 1,5 milioane de euro pentru rechizite şi separatoare de plexiglas la sectorul 5

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Leguma care s-a scumpit enorm în ultimele zile. Se vinde cu un preț uriaș în piețe, deși e produsă în cantități industriale în România și la producători costă doar 1,5 lei un singur kilogram
Capital.ro
Statul vrea să știe tot ce faci. Se introduce un nou CNP. Ce plan are Guvernul României
Playtech.ro
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
DailyBusiness
Inedit! Primești 15.000 de lei dacă te angajezi
Adevarul
Câți absolvenți au intrat la Politehnică în urma concursurilor de admitere în 2024. La ce facultăți se dă probă scrisă
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Romanița Iovan, mai bine ca niciodată. Înfloritoare la 59 de ani
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele lor promovate
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
Obligatoriu pentru proprietarii de mașini. Trebuie să obțină acest document neapărat
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
Curiosity descoperă sulf pur pe Marte într-un canal străvechi, uimitând cercetătorii
MediaFlux
ANAF va CONTROLA TOȚI românii! Vom avea CNP FISCAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!