Pentru finalizarea acestei construcţii impunătoare se vor folosi peste 400 de mii de butoaie colorate. Ea va fi amplasată în mijlocul deşertului, lângă oraşul Abu Dhabi. Proiectul vă avea o înălţime de 150 de metri, iar baza acestuia va depăşi 67 de mii de metri pătraţi, cu o lungime de 300 de metri şi o lăţime de 225 de metri.
Sculptura va fi un reper pentru oraşul Abu Dhabi cu toate că se va afla la peste 100 de km de acesta, în acelaşi mod în care piramidele sunt un reper pentru Egipt şi Turnul Eiffel reprezintă Parisul. Peste două milioane de vizitatori vor fi aşteptaţi în fiecare an.
Christo a devenit cunoscut după ce a învelit în anul 1995 parlamentul Germaniei în ţesătură albă, iar în America a înşirat peste 3000 de umbrele pe o şosea. Împreună cu soţia sa au proiectat Mastaba acum 30 de ani, fiind inspiraţi de culoarea galbenă şi roşie a nisipului. Datorită unor conflicte nu au reuşit să ducă la finalizare proiectul. Dorinţa oraşului Abu Dhabi de a deveni un centru de artă şi de cultură a făcut ca o idee veche de zeci de ani să prindă viaţă. Guvernanţii au aporbat începerea lucrării în sud-estul ţării, aproape de oaza Liwa, la graniţa cu Oman. Artistul a declarat:”Când soarele va răsări, peretele vertical va părea ca făcut din aur.”. Cu toate că la construcţia sculpturii se vor folosi butoaie de petrol, artistul ţine să precizeze că nu se referă la bogăţia zonei în petrol.
Sculptorul bulgar în vârstă de 74 de ani va colabora cu Sheikh Hamdan bin Zayed al-Nayhan, fratele mai mic al prinţului moştenitor, familia regală fiind foarte încântată de acest proiect. Christo a adăugat că finanţarea acest proiect a fost posibilă prin vânzarea operelor sale de artă şi prin donaţii independente, fără să spună daca familia regală a contribuit sau nu.
Construcţia va dura doi ani şi jumătate şi vor fi implicaţi peste 100 de oameni. O companie germană a început deja producţia de butoaie colorate. Alăturat acestui monument se va construi un campus de artă, un hotel de lux şi un restaurant.