Eurovision este unul din cele mai importante concursuri de muzică pop din Europa, cu o vechime de peste 60 de ani, şi cu mai mult de 50 de ţări participante. În timp ce pentru anumite regiuni este un motiv de mândrie naţională, alte ţări consideră acest concurs o pierdere de timp.
Treptat acest festival anual a devenit o cheltuială pe care anumite ţări nu pot să o acopere în aceste perioade de austeritate. Cu acest lucru în minte Polonia şi Portugalia şi-au retras deja participarea la competiţia din 2013. Suedia este ţara gazdă după ce Loreen a câştigat competiţia de anul acesta, cu melodia „Euphoria”. Concursul va avea loc în Malmo.
Conform tradiţiei Eurovision, ţara câştigătoare trebuie să găzduiască următoarea ediţie. Anul trecut au fost anumite zvonuri că participanţiilor Spaniei li s-a spus să încerce să nu câştige. Deoarece nu au vrut să rişte, cele două ţări au preferat să se retragă din competiţie.
Principalul motiv al Portugaliei a fost faptul că se află sub presiune financiară. Ţara a primit împrumuturi de zeci de miliarde de euro, iar protestele din ultima vreme nu oferă Portugaliei un spaţiu propice pentru găzduirea unui astfel de eveniment. Încercând să taie pe cât se poate de mult din cheltuieli, Lisabona nu îşi permite altele. Conform statisticilor concursului Portugalia este în siguranţă, niciodată nu a trecut de locul 6.
Polonia, una dintre puţinele ţări în care criza nu a fost aşa de evidentă, nu a participat nici anul trecut la Eurovision, deoarece a găzduit Campionatul European de Fotbal. Anul acesta Polonia îşi motivează absenţa prin faptul că investiţiile de anul acesta îi obligă să se limiteze privind investiţiile viitoare.
Chiar dacă ţările europene se tem să consume bani pentru un concurs, ţările din zona de est nu se dau în lături de la învestiţii. În 2009, Rusia a consumat peste 30 de milioane de Euro, ediţia din acel an fiind considerată una din cele mai scumpe. Anul următor Norvegia a consumat undeva peste 27 de milioane.
Cu toate aceastea, se pare că Azerbaidjan este ţara care a consumat cel mai mult în ce 66 de ani de la existenţa concursului, construind special pentru acest eveniment Sala de Cristal, o arenă pentru concerte cu peste 23.000 de locuri. Sumele exacte nu se ştiu din cauza guvernului dictatorial condus de preşedintele Ilham Aliyev, dar neoficial, guvernul a consumat peste 600 de milioane de Euro.