Băsescu cere din nou USL să stopeze atacurile împotriva CSM şi ANI

Preşedintele Traian Băsescu a repetat, luni, apelul către liderii USL "să înceteze atacurile" la adresa instituţiilor ca ANI şi CSM, făcând referire la criticile premierului Victor Ponta legate de audierea la CSM a candidaţilor la funcţiile de procuror general şi procuror-şef al DNA, informează Mediafax.
Romania TV
26 nov. 2012, 19:02
Băsescu cere din nou USL să stopeze atacurile împotriva CSM şi ANI

„De asemenea, fac un apel în mod deosebit la liderii USL să înceteze atacurile la instituţiile statului. Şi ieri, şi azi, a fost atacat şi CSM-ul, şi ANI. Repet, nu spun că sunt instituţii perfecte, dar sunt instituţii care au misiunea lor şi mai ales când vine vorba de CSM, discutăm despre atacuri la adresa altei puteri în stat. Un proces de intimidare asupra instituţiilor statului, fie că vorbim de ANI, fie că vorbim de CSM, se produce”, a declarat Băsescu, în conferinţa de presă de la Palatul Cotroceni.

Băsescu a spus că primul-ministru trebuia să se refere mai degrabă la „prestaţia celor doi procurori” decât să acuze CSM.

„Eu cred că mai degrabă primul-ministru aprecia prestaţia celor doi procurori, decât să acuze CSM-ul că a organizat, vezi Doamne, un circ, un spectacol. Nu, CSM-ul a fost mai transparent decât Ministerul Justiţiei şi a vrut ca oricine a fost interesat să vadă din discuţii calitatea candidaţilor la funcţia de procuror general al României şi la funcţia de procuror-şef DNA, două funcţii cheie ale sistemului de justiţie românesc. Eu nu fac comentarii, cum mi s-au părut mie, dar nu văd de ce trebuie să ataci o instituţie care a fost transparentă”, a spus Băsescu.

Pe de altă parte, întrebat dacă din audierea de la CSM şi-a făcut şi el o opinie cu privire la cei doi candidaţi, Băsescu a răspuns că nici nu a urmărit audierea pentru că era la Bruxelles şi nu a fost încă sesizat de ministrul Justiţiei cu privire la nominalizări, deci nu are despre ce să vorbească.

„Doamne fereşte! Avizul CSM este consultativ. Eu n-am primit încă, n-am fost sesizat de ministrul Justiţiei, deci eu nu am despre ce să vorbesc. Eu am remarcat doar atacul pe care l-a făcut domnul Victor Ponta la adresa CSM, care a instituit o procedură transparentă, iar, ca şef al statului, sunt obligat de Constituţie să apăr instituţiile statului”, a răspuns preşedintele.

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, la Iaşi, că procurorul general Daniel Morar ar trebui să dea informaţii despre neregulile de la Oltchim, după ce termină cu „mascarada” de la CSM privind audierile celor care aspiră la funcţiile de procuror general şi de şef al DNA.

„Îl puteţi întreba pe domnul Morar, după ce termină cu mascarada de la CSM, în care el îi audiază pe cei care ar trebui să-i ia locul şi spune că nici unul nu e aşa bun ca el. Acum ar trebui să-i audiez şi eu pe prim-miniştrii de la ARD şi să le explic ce fraieri sunt şi ce deştept sunt eu, cam la fel ar fi”, a spus Ponta.

Secţia pentru procurori a CSM a avizat negativ, joi, numirea lui Ioan Irimie şi a lui Tiberiu Niţu la conducerea DNA, respectiv în funcţia de procuror general, ambii înregistrând cinci voturi „împotrivă” şi unul favorabil, acesta aparţinând ministrului Justiţiei, Mona Pivniceru.

Avizul CSM este consultativ, decizia finală aparţinând şefului statului.

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Orașul în care tot mai mulți români au început să-și cumpere apartamente, mulțumiți de prețurile de aici: “Se extinde”
Capital.ro
Adio, maestre! Marele actor i-a făcut pe toți românii să râdă: Nimic nu va mai fi la fel acum
Playtech.ro
Două eleve din România au obținut 2 medalii de argint și 2 de bronz la Olimpiada Europeană de Informatică pentru Fete 2024
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Cum a fost păcălit un român să se căsătorească cu o indiancă în Marea Britanie
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Rețetă de weekend. Papricaș cu găluște și afumătură. Cel mai gustos preparat din Ardeal
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Roxana Dobre l‐a părăsit pe Florin Salam! Și-a luat copiii și a fugit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Un bărbat a fost reținut de polițiști, după ce a înjunghiat un tânăr la o terasă din Neamț. Totul ar fi pornit de la un conflict spontan
Capital.ro
Pierzi instant permisul auto. Se va da ordin UE, lege și în România: Nu se discută
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Ultimele cuvinte ale lui Sorin Nazîru când agoniza: Se văita că...
substantial.ro
Copil de 14 ani din Mehedinți a provocat un incendiu la școală după ce a fost lăsat repetent
MediaFlux
BANI în plus la PENSIE. Pensionarii care vor beneficia de 2 MAJORĂRI
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!