Procedura de depunere a dosarului pentru alocaţia de stat a copilului s-ar putea simplifica, iar elevii ar putea primi alocaţie pe toată durata studiilor

USR PLUS a depus o iniţiativă legislativă pentru unificarea dosarului de declarare a copilului la naştere cu cel pentru alocaţie. Un alt proiect prevede ca elevii majori din învăţământul special să beneficieze de alocaţie pe toată perioada studiilor.
Filip Stan
25 mai 2021, 13:24
Procedura de depunere a dosarului pentru alocaţia de stat a copilului s-ar putea simplifica, iar elevii ar putea primi alocaţie pe toată durata studiilor

Procedura de depunere a dosarului pentru alocaţia de stat a copilului s-ar putea simplifica, potrivit unui proiect de lege depus de senatorii USR-PLUS.

Procedura de depunere a dosarului pentru alocaţia de stat a copilului s-ar putea simplifica

Senatorii Ştefan Pălărie şi Irineu Darău au depus o iniţiativă legislativă care să simplifice depunerea dosarului pentru alocaţia de stat pentru copii, astfel încât cererea să fie cuprinsă în procedura de declarare, de către părinte, a naşterii copilului. Totodată, Ştefan Pălărie a depus o iniţiativă legislativă care să permită elevilor majori din şcolile speciale să beneficieze în continuare de alocaţie, chiar dacă au împlinit vârsta de 18 ani.

„Există, în Constituţie şi în lege, dreptul oricărui copil de a beneficia de alocaţie de stat pentru copii. Pentru asta, părintele/reprezentantul legal depune un alt dosar la o altă instituţie, respectiv la Agenţia pentru Plăţi şi Inspecţie Socială. Atât obligaţia de declarare a naşterii, cât şi dreptul la alocaţie debutează simultan şi se raportează la acelaşi moment: naşterea copilului. Iniţiativa noastră legislativă unifică cele două dosare, mai exact, dosarul de declarare a naşterii să fie completat cu actele necesare obţinerii alocaţiei”, a afirmat Ştefan Pălărie, citat într-un comunicat de presă transmis de USR PLUS.

Citeşte şi Se vor putea organiza festivităţi de absolvire și banchet pentru elevi? Explicaţiile prefectului Capitalei

Iniţiativa legislativă modifică Articolul 6 din Legea nr. 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii astfel încât stabilirea dreptului de alocaţie se va face în baza actelor din care rezultă îndeplinirea condiţiilor de acordare a acestui drept, depuse concomitent cu documentaţia necesară declarării naşterii. De asemenea, în cazul în care reprezentantul legal al copilului doreşte să renunţe la alocaţie, acesta adresează primarului unităţii administrativ-teritoriale unde s-a înregistrat naşterea o cerere scrisă în acest sens.

Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale are la dispoziţie 60 de zile, de la intrarea în vigoare a legii, să emită ordinul de ministru care să reglementeze acordare alocaţiei pentru copii.

„Este complet ineficient şi incorect ca părintele/reprezentantul legal sa depună două dosare cu şină la 2 instituţii diferite ale statului, deşi ambele operaţiuni privesc copilul şi intervin în acelaşi moment. Practic, astăzi, sarcina părintelui/reprezentantului legal este mult îngreunată de birocraţia depunerii a două dosare separate. De asemenea, funcţionarii statului sunt încărcaţi cu două dosare care privesc acelaşi copil”, a susţinut Irineu Darău.

Totodată, senatorul USR PLUS Ştefan Pălărie a depus o iniţiativă legislativă care să permită elevilor majori din şcolile speciale să beneficieze în continuare de alocaţie chiar dacă au împlinit vârsta de 18 ani. În prezent, Legea 61/1993 prevede că numai copiii din sistemul de învăţământ liceal şi profesional primesc alocaţia de stat pentru copii şi după împlinirea vârstei de 18 ani.

„Există un vid legislativ în ceea ce priveşte elevii care împlinesc 18 ani şi sunt înregistraţi în sistemul de învăţământ special. Din cauza acestui vid, aceşti elevi nu primesc alocaţia de stat pentru copii, deşi au legal în continuare obligaţia de a merge la şcoală. Există o vădită discriminare a elevilor majori din învăţământul special, discriminare pe care iniţiativa de faţă o corectează. Ei trebuie încurajaţi şi ajutaţi, nu pedepsiţi”, a arătat Ştefan Pălărie.

Citeşte şi Elevii, din nou la şcoală. Peste jumătate din dascăli sunt vaccinaţi. Sorin Cîmpeanu: Consider că este un mesaj foarte bun pe care sistemul îl dă

Modificările propuse de senatorul USR PLUS vizează prevederile Art.1 şi Art 3., care vor avea următorul cuprins:

„Art 1.(3) Alocaţia de stat pentru copii se acordă şi tinerilor care au împlinit 18 ani, care urmează cursurile învăţământului: a) liceal, b) profesional sau c) special, organizate în condiţiile legii, până la terminarea acestora”
Art.3 (1) Alocaţia de stat pentru copii se stabileşte în cuantum de:
a) 600 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap;
b) 300 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani, precum şi pentru tinerii prevăzuţi la art. 1 alin. (3) lit. a) şi b);
c) 600 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani şi 18 ani, în cazul copilului cu handicap, precum şi pentru tinerii prevăzuţi la art. 1 alin (3) lit. c).”

„Copiii din învăţământul special sunt copii cu grave probleme de sănătate, din cauza cărora ei sunt încadraţi în şcoală mult mai târziu decât copiii fără aceste probleme. Astfel că, în învăţământul special, există copii care împlinesc 18 ani în clasa a 6-a sau a 7-a sau a 8-a etc., moment în care nu li se mai acordă deloc alocaţia de stat pentru copii. Totuşi, ei sunt obligaţi să meargă la şcoală în continuare. Acest lucru ne-a fost semnalat de către foarte mulţi părinţi care se află într-o situaţie cât se poate de disperată şi urgentă, având acasă un copil care necesită o îngrijire aparte şi care nu mai beneficiază de un drept conferit tuturor elevilor prin Constituţie”, a explicat senatorul USR PLUS Ştefan Pălărie.

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Proteina care ar putea prelungi speranța de viață cu până la 7 ani. A fost denumită “fântâna tinereții”: “Un obiectiv cheie pentru domeniul îmbătrânirii”
Capital.ro
Marele artist al României a murit! Toți actorii plâng: Mi se rupe inima
Playtech.ro
WOW ce schimbare. Pugilista Imane Khelif, transformare ȘOCANTĂ după ce s-a machiat
DailyBusiness
Lovitură pentru bărbaţii cu vârste cuprinse între 18 şi 27 de ani. ARMATA DEVINE OBLIGATORIE!
Adevarul
Armata ucraineană a publicat înregistrări video cu operaţiunile din primele ore ale ofensivei în provincia Kursk VIDEO
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
Marele coșmar al șoferilor. Pot fi pedepsiți, chiar dacă nu au greșit
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Trecutul dureros al Ioanei, tânăra din Suceava care și-a pus capăt zilelor. Ce a suportat ani la rând?
Cancan.ro
Regizorul Bogdan Budes și-a PREVESTIT moartea?! Ce a postat cu câteva zile înainte de tragedie: „Aerul unor funeralii…”
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Trupul neînsuflețit al bărbatului care și-a salvat fiica de la înec, în stațiunea Jupiter, a fost găsit. Martorii de pe plajă fac declarații cutremurătoare: „A strigat după ajutor”
Capital.ro
Ungaria e blocată. Viktor Orban a dat ordinul peste graniță. Este oficial
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Botswana creează un fond pentru a recompensa sportivii după succesul la Jocurile Olimpice de la Paris
MediaFlux
A ÎNCEPUT DISTRIBUIREA PENSIILOR MAJORATE! Vine POȘTAȘUL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...