De ce nu este bine să stai cu ochii în telefon între 3.00 şi 4.00 dimineaţa. Specialistul atarge atenţia asupra faptului că folosirea gadgeturilor din plictiseală are efecte nocive asupra sănătăţii.
„Dacă folosești social media să înveți sau dacă folosești social media să te conectezi în perioada de pandemie cu persoane cu care fizic nu mai poți, este grozav! Suntem privilegiați! Acum poți să înveți orice lucru cu ajutorul telefonului. Beleaua este când folosim device-urile pentru când vreau să nu mă mai plictisesc la semafor. Problema nu e dacă o faci o dată, ci dacă o faci o dată pe minut, pentru că devine reflex. Și te trezești într-o conversație cu soția sau altcineva că întinzi mâna după telefon. Este o mișcare care s-a automatizat”, a explicat Paul Olteanu la DCNewsTV.
Citeste si Lipsa somnului ne pune în pericol sănătatea fizică și mintală. Care sunt cele mai afectate organe
Trainerul invocă o cercetare ale cărei rezultate indică faptul că expunerea la lumina albastră între orele 3.00 şi 4.00 dimineaţa scade şi nivelul de energie, şi capacitatea creierului.
„Dacă îți expui ochii la lumină puternică în toiul nopții, vorbim despre 3.00 – 4.00 dimineața, se întâmplă în creier niște lucruri, încât, pentru tot restul zilei următoare, îți scade nivelul de dopamină, adică de motivație. Am un prieten apropiat care stă până la 4.00 dimineața, lucrează de acasă. Și e foarte low energy (n.r. energie scăzută). De când am aflat de cercetare, i-am zis și lui: vezi că-ți afectează creierul faptul că îți expui ochii la lumină între 3.00 – 4.00 dimineața!”, explică „Arhitectul minţii”, care reiterează necesitatea de a închide device-urile atunci când mergem la somn.