Tot mai greu de găsit locuri de muncă în pandemie. Decizia luată de o tânără croitoreasă care nu reuşeşte să-şi găsească de muncă în confecţii

Pandemia a lăsat milioane de români fără locuri de muncă, iar lucrurile nu par să revină la normal prea curând. Autorităţile fac paşi mici şi nesiguri pentru redresarea economiei, dar foarte mulţi români nu reuşesc încă să zărească luminiţa de la capătul tunelului.
Oana Anghel
27 mai 2021, 14:07
Tot mai greu de găsit locuri de muncă în pandemie. Decizia luată de o tânără croitoreasă care nu reuşeşte să-şi găsească de muncă în confecţii

Locuri de muncă în pandemie. Este şi cazul ieşencei Irina M, o croitoreasă de 36 de ani cu ani buni de experienţă în industria confecţiilor. Irina este unul din cei 115 ieșeni care s-au reîntors din străinătate în țară din cauza pandemiei și acum își caută un loc de muncă. Dar cum sectorul confecțiilor este grav afectat de pandemie, Irina nu a reuşit să-şi găsească serviciu şi se gândeşte să plece iarăşi în Anglia.

Tânăra a povestit, pentru bzi.ro, că a ales să muncească în străinătate pentru că avea nevoie de mai mulţi bani decât câştiga în România ca să-şi poată cumpăra o casă şi o maşină.

Noi am plecat pentru prima dată în Anglia în urmă cu patru ani. S-a dus prima dată o prietenă, în confecții, mi-a spus și mie să vin și am decis să plec cu soțul meu. El s-a angajat în construcții, iar eu croitoreasă. Asta am muncit și în țară timp de 10 ani, înainte de a pleca, la două dintre cele mai mari firme de confecții din Iași. Am plecat din țară pentru că banii pe care îi câștigam aici ne ajungeau doar să trăim și nu să punem deoparte pentru ceea ce ne doream. O casă, o mașină, avem și un copil. Am reușit să facem asta cu banii câștigați în Anglia”, povesteşte femeia.

Citeste si Un tramvai a luat foc, după ce a fost lovit de fulger în timpul furtunii

În Anglia, românca reuşea să economisească aproximativ 1.500 de lire pe lună

În Anglia, Irina şi soţul ei reuşeau să pună deoparte între 1.000 și 1.500 de lire lunar. Aşa au reuşit să-şi cumpere casa din comuna Tansa și autoturismul. Odată cu pandemia, mulţi angajaţi din confecţii din Anglia au fost concediaţi. Românca a avut parte de aceeaşi soartă.

Noi am cumpărat casa cu 8.000 de euro și mașina cu 5.000 de euro după ce am muncit eu și soțul timp de 2 ani și jumătate. Apoi ne-am întors în țară și am stat câteva luni acasă pentru că am avut niște probleme personale, iar în anul 2019 am plecat din nou. Eu am stat în firmă până în vara anului trecut, când s-au făcut concedieri și au dat afară mai multe persoane. Soțul a venit cu mine acasă și a stat pe timpul verii, iar din toamna anului trecut muncește tot în Anglia, în construcții, în Manchester. E greu în străinătate, dar satisfacția noastră este că putem pune bani deoparte și trăim decent. Eu nu am mai plecat din țară pentru că a trebuit să am grijă de copil”, adaugă femeia.

Tot mai greu de găsit locuri de muncă în pandemie. Ieşeanca intenţionează să se reîntoarcă în Anglia

În prezent, Irina îşi caută un loc de muncă în confecţii în România, dar, dacă nu va găsi ceva plătit pe măsura experienţei ei, are de gând să se reîntoarcă în Anglia.

Sunt în căutarea unui loc de muncă, dar cu pandemia asta am văzut că patronii concediază oamenii și nu au nevoie de confecționere. Eu am atâția ani de experiență în confecții și nu mi-am găsit nimic. Dacă nu îmi găsesc ceva să muncesc, în confecții, plec din nou în Anglia. Vreau și eu un salariu bun, nu minimul pe economie, cum se dă în confecții”, mai spune Irina M.

Citeste si Imagini spectaculoase de pe Transfăgărăşan. Zăpadă de 6 metri la începutul verii

Femeia primeşte acum ajutor de şomaj, însă acesta se acordă doar o perioadă de trei-şase luni. Valoarea indemnizației depinde de stagiul de cotizare și reprezintă 75 la sută din valoarea ISR- indicele social de referință, care este de 500 de lei, la care se adaugă o sumă calculată prin aplicarea unei cote procentuale diferențiate în funcție de stagiul de cotizare asupra mediei salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni ale stagiului de cotizare (între 3 și 10 la sută).

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Ce pensie primești dacă nu ai muncit nicio zi. Suma pe care o vei lua de la stat
Capital.ro
Românii nu vor primi toți banii câștigați în mod corect. Legea peste care nici judecătorii nu au putere
Playtech.ro
WOW ce schimbare. Pugilista Imane Khelif, transformare ȘOCANTĂ după ce s-a machiat
DailyBusiness
ANUNȚ DE ULTIMĂ ORĂ de la șeful Casei de Pensii! Trebuie să afle toți pensionarii
Adevarul
Armata ucraineană a publicat înregistrări video cu operaţiunile din primele ore ale ofensivei în provincia Kursk VIDEO
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
Românii care au acest obiect prin casă se îmbogățesc instant
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Trecutul dureros al Ioanei, tânăra din Suceava care și-a pus capăt zilelor. Ce a suportat ani la rând?
Cancan.ro
Regizorul Bogdan Budes și-a PREVESTIT moartea?! Ce a postat cu câteva zile înainte de tragedie: „Aerul unor funeralii…”
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Trupul neînsuflețit al bărbatului care și-a salvat fiica de la înec, în stațiunea Jupiter, a fost găsit. Martorii de pe plajă fac declarații cutremurătoare: „A strigat după ajutor”
Capital.ro
Marele artist al României a murit! Toți actorii plâng: Mi se rupe inima
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Ursă agresivă pe Transfăgărășan: turiști străini atacați după ce i-au dat de mâncare
MediaFlux
Cum îți dai seama dacă PENISIA a fost RECALCULATĂ GREȘIT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...