STUDIU. Ocupaţiile generaţiei „online” la volan

Tinerii şoferi auto din ziua de azi trăiesc într-o lume a distracţiei. Un sondaj relevă faptul că 45% din şoferii tineri vorbesc la telefon în timp ce conduc, iar 41% din şoferii începători trimit SMS-uri, e mail-uri sau folosesc mesenger-ul la volan.
Romania TV
27 nov. 2012, 16:23
STUDIU. Ocupaţiile generaţiei

Studiul, care a investigat comportamentul a 6.400 de tineri conducători auto cu vârste sub 25 de ani din 16 pieţe (15 ţări europene şi Africa de Sud), a fost conceput pentru a înţelege cum gândeşte un conducător auto începător şi pentru a afla câteva aspecte interesante în ceea ce priveşte comportamentul în trafic al tinerilor din generaţia „online”.

„Tinerii din ziua de azi au la dispoziţie prea multe feluri de a se distra şi de unde pot alege. Noi am utilizat al treilea sondaj anual în ceea ce priveşte siguranţa rutieră pentru a arăta clar cum aceste gadget-uri au impact asupra siguranţei conducătorului auto„, a explicat Jens Völmicke, Directorul de Comunicare Corporativă de la Goodyear, EMEA.

Mâinile pe volan, ochii în telefon

Contrar convingerilor actuale, creierul nu este capabil să facă mai multe lucruri în acelaşi timp, ci doar unul singur, trecând repede de la o activitate la alta. Zona lobului frontal a creierului, responsabilă cu atenţia şi concentrarea, poate deveni rapid suprasolicitată atunci când conducătorii auto întreprind numeroase activităţi în acelaşi timp, riscându-şi serios siguranţa, atât a lor, cât şi a celorlalţi participanţi la trafic.

Există o sumedenie de distracţii care perturbă atenţia tinerilor conducători auto din ziua de azi din momentul în care se urcă în maşină. În ciuda faptului că este ilegal în multe ţări, 44% vorbesc la telefon fără să folosească un dispozitiv hands-free în timp ce conduc. Suedezii şi ruşii sunt cei care respectă cel mai puţin regulile, cu un procent de 70%, fiind urmaţi la mică distanţă de conducătorii auto sud-africani (61%) şi turci (60%). Britanicii, spaniolii şi olandezii, cu un procent de 15%, 26% şi respectiv 27%, sunt cei mai puţin dispuşi să-şi folosească telefoanele, dovedind aparent că aplicarea mai strictă a legii poate fi eficientă.

SMS-ul la volan

Mult mai periculos decât vorbitul la telefon în trafic este scrierea mesajelor: 41% din şoferii începători recunosc faptul că trimit mesaje, e-mail-uri sau folosesc Messenger-ul în timp ce conduc. Tinerii sud-africani, turci şi suedezi se află pe primele locuri în top, cu 65%, 56% şi respectiv 55%, iar spaniolii, germanii şi britanicii cu cele mai mici procente de 31%, 29% şi 14%.

Distracţia cauzată de îndeplinirea altor activităţi la volan este cunoscută de experţi drept „orbire din neatenţie”. Acest fapt ne determină să observăm lucrurile, dar, pur şi simplu, să nu le vedem când vorbim la telefon.

„Generaţia online din ziua de azi oferă prea multe distracţii pentru tinerii conducători auto şi acest lucru le scade semnificativ capacitatea de concentrare când sunt la volan”, a precizat Gerhard von Bressensdorf, Preşedintele Asociaţiei Europene a Şcolilor Auto.

Alte „distracţii” la volan

În timp ce noile tehnologii oferă, categoric, un tip specific de distracţie, tot mai multe activităţi tradiţionale continuă să atragă atenţia tinerilor în timp ce se află la volan. 58% consumă băuturi fără alcool, 45% mănâncă ocazional în timp ce conduc, iar o parte din tinerii conducători auto îşi văd maşina ca o prelungire a statusului lor sau ca o oglindă, 14% recunoscând că se machiază, îşi fac părul sau se bărbieresc în timp ce se află la volan.

Tinerii îi văd pe alţii, nu se văd pe ei

Este îngrijorător faptul că tinerii cu vârste sub 25 de ani observă comportamentul agresiv în trafic al prietenilor şi partenerului/ partenerei lor, decât propriul lor comportament. Statisticile rezultate sunt mult mai grave şi probabil sugerează faptul că tinerii sunt în faza de negare.

68% şi-au văzut prietenii vorbind la telefon fără să aibă un dispozitiv hands-free în timp ce conduceau, iar 62% i-au văzut scriind mesaje, e-mail-uri sau navigând pe internet. Ruşii şi sud-africanii sunt cei mai dispuşi să declare că acest comportament îl au şi partenerii / partenerele lor (83% şi 82%), în timp ce tinerii britanici sunt la polul opus (37%). Se pare că turcii folosesc cel mai mult smartphone-ul pentru a scrie mesaje, e-mail-uri sau pentru a naviga pe internet, faţă de 78% din persoanele care afirmă că prietenii lor au acest comportament. De asemenea, tinerii turci sunt cei mai dispuşi să se machieze, să se pieptene sau să se bărbierească în timp ce se află la volan (57%), faţă de britanicii care respectă legea şi sunt dispuşi să adopte acest comportament în proporţie de 20%. De asemenea, un sfert din tineri şi-au văzut prietenii citind ziarul în timp ce conduceau, iar 24% şi-au observat prietenii schimbându-şi hainele.

Oamenii de ştiinţă, studiind persoanele care încearcă să facă mai multe lucruri în acelaşi timp atunci când conduc, au observat că acestea dobândesc o falsă siguranţă şi consideră că pot desfăşura o serie de activităţi în timp ce se află la volan. Problemele apar atunci când ceva neaşteptat se întâmplă şi trebuie să reacţioneze într-o fracţiune de secundă prin reducerea bruscă a vitezei sau schimbarea benzii de circulaţie. Atunci devine evident faptul că judecata lor este afectată.

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Tunelul în care niciun om nu va mai putea intra. 100.000 de ani este interzis accesul acolo. Unde se află și cum arată, de fapt
Capital.ro
Interzis pentru cei care au telefoane mobile. Te arestează imediat. Se dă lege
Playtech.ro
Bancul Zilei. Bubulina și Bulă se pregătesc de noaptea nunții: ”Fii tandru și...”
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Cum a fost păcălit un român să se căsătorească cu o indiancă în Marea Britanie
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Înlocuitorul natural pentru Ozempic. Descoperirea ce aduce fericire pentru mulți
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Roxana Dobre l‐a părăsit pe Florin Salam! Și-a luat copiii și a fugit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Un bărbat a fost reținut de polițiști, după ce a înjunghiat un tânăr la o terasă din Neamț. Totul ar fi pornit de la un conflict spontan
Capital.ro
Adio, maestre! Marele actor i-a făcut pe toți românii să râdă: Nimic nu va mai fi la fel acum
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Ultimele cuvinte ale lui Sorin Nazîru când agoniza: Se văita că...
substantial.ro
Datele persoanele ale sportivilor israelieni pentru Jocurile Olimpice Paris 2024 divulgate pe reţele sociale
MediaFlux
BANI în plus la PENSIE. Pensionarii care vor beneficia de 2 MAJORĂRI
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!