STUDIU. Ocupaţiile generaţiei „online” la volan

Tinerii şoferi auto din ziua de azi trăiesc într-o lume a distracţiei. Un sondaj relevă faptul că 45% din şoferii tineri vorbesc la telefon în timp ce conduc, iar 41% din şoferii începători trimit SMS-uri, e mail-uri sau folosesc mesenger-ul la volan.
Romania TV
27 nov. 2012, 16:23
STUDIU. Ocupaţiile generaţiei

Studiul, care a investigat comportamentul a 6.400 de tineri conducători auto cu vârste sub 25 de ani din 16 pieţe (15 ţări europene şi Africa de Sud), a fost conceput pentru a înţelege cum gândeşte un conducător auto începător şi pentru a afla câteva aspecte interesante în ceea ce priveşte comportamentul în trafic al tinerilor din generaţia „online”.

„Tinerii din ziua de azi au la dispoziţie prea multe feluri de a se distra şi de unde pot alege. Noi am utilizat al treilea sondaj anual în ceea ce priveşte siguranţa rutieră pentru a arăta clar cum aceste gadget-uri au impact asupra siguranţei conducătorului auto„, a explicat Jens Völmicke, Directorul de Comunicare Corporativă de la Goodyear, EMEA.

Mâinile pe volan, ochii în telefon

Contrar convingerilor actuale, creierul nu este capabil să facă mai multe lucruri în acelaşi timp, ci doar unul singur, trecând repede de la o activitate la alta. Zona lobului frontal a creierului, responsabilă cu atenţia şi concentrarea, poate deveni rapid suprasolicitată atunci când conducătorii auto întreprind numeroase activităţi în acelaşi timp, riscându-şi serios siguranţa, atât a lor, cât şi a celorlalţi participanţi la trafic.

Există o sumedenie de distracţii care perturbă atenţia tinerilor conducători auto din ziua de azi din momentul în care se urcă în maşină. În ciuda faptului că este ilegal în multe ţări, 44% vorbesc la telefon fără să folosească un dispozitiv hands-free în timp ce conduc. Suedezii şi ruşii sunt cei care respectă cel mai puţin regulile, cu un procent de 70%, fiind urmaţi la mică distanţă de conducătorii auto sud-africani (61%) şi turci (60%). Britanicii, spaniolii şi olandezii, cu un procent de 15%, 26% şi respectiv 27%, sunt cei mai puţin dispuşi să-şi folosească telefoanele, dovedind aparent că aplicarea mai strictă a legii poate fi eficientă.

SMS-ul la volan

Mult mai periculos decât vorbitul la telefon în trafic este scrierea mesajelor: 41% din şoferii începători recunosc faptul că trimit mesaje, e-mail-uri sau folosesc Messenger-ul în timp ce conduc. Tinerii sud-africani, turci şi suedezi se află pe primele locuri în top, cu 65%, 56% şi respectiv 55%, iar spaniolii, germanii şi britanicii cu cele mai mici procente de 31%, 29% şi 14%.

Distracţia cauzată de îndeplinirea altor activităţi la volan este cunoscută de experţi drept „orbire din neatenţie”. Acest fapt ne determină să observăm lucrurile, dar, pur şi simplu, să nu le vedem când vorbim la telefon.

„Generaţia online din ziua de azi oferă prea multe distracţii pentru tinerii conducători auto şi acest lucru le scade semnificativ capacitatea de concentrare când sunt la volan”, a precizat Gerhard von Bressensdorf, Preşedintele Asociaţiei Europene a Şcolilor Auto.

Alte „distracţii” la volan

În timp ce noile tehnologii oferă, categoric, un tip specific de distracţie, tot mai multe activităţi tradiţionale continuă să atragă atenţia tinerilor în timp ce se află la volan. 58% consumă băuturi fără alcool, 45% mănâncă ocazional în timp ce conduc, iar o parte din tinerii conducători auto îşi văd maşina ca o prelungire a statusului lor sau ca o oglindă, 14% recunoscând că se machiază, îşi fac părul sau se bărbieresc în timp ce se află la volan.

Tinerii îi văd pe alţii, nu se văd pe ei

Este îngrijorător faptul că tinerii cu vârste sub 25 de ani observă comportamentul agresiv în trafic al prietenilor şi partenerului/ partenerei lor, decât propriul lor comportament. Statisticile rezultate sunt mult mai grave şi probabil sugerează faptul că tinerii sunt în faza de negare.

68% şi-au văzut prietenii vorbind la telefon fără să aibă un dispozitiv hands-free în timp ce conduceau, iar 62% i-au văzut scriind mesaje, e-mail-uri sau navigând pe internet. Ruşii şi sud-africanii sunt cei mai dispuşi să declare că acest comportament îl au şi partenerii / partenerele lor (83% şi 82%), în timp ce tinerii britanici sunt la polul opus (37%). Se pare că turcii folosesc cel mai mult smartphone-ul pentru a scrie mesaje, e-mail-uri sau pentru a naviga pe internet, faţă de 78% din persoanele care afirmă că prietenii lor au acest comportament. De asemenea, tinerii turci sunt cei mai dispuşi să se machieze, să se pieptene sau să se bărbierească în timp ce se află la volan (57%), faţă de britanicii care respectă legea şi sunt dispuşi să adopte acest comportament în proporţie de 20%. De asemenea, un sfert din tineri şi-au văzut prietenii citind ziarul în timp ce conduceau, iar 24% şi-au observat prietenii schimbându-şi hainele.

Oamenii de ştiinţă, studiind persoanele care încearcă să facă mai multe lucruri în acelaşi timp atunci când conduc, au observat că acestea dobândesc o falsă siguranţă şi consideră că pot desfăşura o serie de activităţi în timp ce se află la volan. Problemele apar atunci când ceva neaşteptat se întâmplă şi trebuie să reacţioneze într-o fracţiune de secundă prin reducerea bruscă a vitezei sau schimbarea benzii de circulaţie. Atunci devine evident faptul că judecata lor este afectată.

DailyBusiness
Salariu de 5.800 de euro pe lună pentru acest loc de muncă din România. Ce condiții trebuie să îndeplinească candidații
Spynews
Avertizare meteo! Un ger crunt se abate asupra României! Temperaturi de -14 grade
Bzi.ro
Probleme mari pentru Delia Matache în vacanța din Asia! Ce a pățit artista
Fanatik.ro
Ce să pui în ciorba de pui ca să-ți iasă un adevărat deliciu. Secretul gospodinelor din Ardeal pentru un gust desăvârșit
Capital.ro
Decizie la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ). Călin Georgescu a răbufnit în fața judecătorilor
Playtech.ro
Reacția unei turiste din Germania după ce a vizitat România pentru prima dată: ”Nu mă așteptam la...
DailyBusiness
PSD pregătește reorganizarea teritorială a României. Ce schimbări majore vin pe cale legislativă
Adevarul
Prețurile incredibile cu care se vând casele vechi dintr-un mic oraș al României. Unele nu au nici măcar geamuri
wowbiz.ro
ȘOC! Filmarea cu sărutul dintre Șoșoacă și Simion a creat vâlvă în mediul online!
Spynews
TikTokerul Alin s-a predat la politie, după ce a agresat o femeie pe stradă: “N am atins pe nimeni”
Spynews
Vasile Ardeleanu s-a stins din viață la 50 de ani! Doliu în fotbalul din România
Evz.ro
Iarnă ca pe vremuri în România. Vine un ger cumplit
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
kanald.ro
Cine este fotbalistul de 16 ani care a murit în timp ce apăra o lovitură de la 11 metri. Familia tânărului este devastată: „Și-a dedicat viața mingii”
Cancan.ro
Dan Capatos îl atacă puternic pe manelistul Liviu Guță! L-a și dat de gol în legătură cu o agresiune comisă: Făceai pușcărie, ca un prost ce ești
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Se renunță la banii cash?! Avertisment pentru românii cu numerar: Plățile cash, limitate până la eliminare
StirileBZI
Apar noile cărți de identitate cu cip, în 2025! Când vor intra românii în posesia noilor buletine
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
stirilekanald.ro
Cazul Vlad Pascu se repetă! Tânărul de doar 18 ani avut același destin crunt ca Sebi! Tragedie de nedescris pentru familia băiatului
substantial.ro
NATO recunoaște dificultatea în protejarea infrastructurii subacvatice de sabotaj
MediaFlux
IOHANNIS, SUSPENDAT! S-au strâns SEMNĂTURILE împotriva PREȘEDINTELUI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Lamborghini Huracan, scos la licitație la jumătate de preț. De ce este atât de ieftin bolidul de lux