CRITICI LA CNA. Narcisa Iorga: În campania electorală, Guvernul ne taie degetele

Răsvan Popescu, preşedintele CNA, a declarat, marţi, că Ordonanţa adoptată de Guvern pentru modificarea Legii audiovizualului ţine cont de unele observaţii făcute de CNA, existând însă şi aspecte asupra cărora se mai poate reflecta atunci când Ordonanţa va fi dezbătută în Parlament. În schimb, alţi membri CNA au criticat dur decizia Executivului de a amenda legea.
Romania TV
27 nov. 2012, 14:57
CRITICI LA CNA. Narcisa Iorga: În campania electorală, Guvernul ne taie degetele

Răsvan Popescu a spus că, pentru moment, Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) nu a primit documentul final de la Guvern, precizând că vorbeşte sub rezerva a ceea ce ştie până în prezent.

Ordonanţa a fost adoptată într-o formă modificată faţă de cea care a circulat iniţial. Vă reamintesc că CNA a trimis încă de acum câteva săptămâni observaţiile sale şi constat că multe dintre ele au fost şi însuşite. Consiliul nu mai poate fi demis prin respingerea raportului anual de activitate în Parlament, instituţia este şi rămâne în continuare stabilă pe durata mandatului de şase ani, iar în desemnarea viitorilor membri (ai CNA, n.r.) va conta de aici înainte şi experienţa profesională. Este prevăzută obligaţia de a avea minim cinci ani de experienţă în audiovizual. De asemenea, au fost însuşite observaţiile CNA privind spoturile din timpul transmisiilor sportive care nu pot ieşi din limita celor 12 minute pe oră de publicitate, limită stabilită de Directiva Serviciilor Media Audiovizuale. De asemenea, se asigură condiţii tehnice egale pe cablu pentru toate posturile din «must carry». Cred că sunt şi aspecte asupra cărora se mai poate reflecta, se pot aduce eventual amendamente în momentul dezbaterii Ordonanţei în Parlament, probabil în luna ianuarie sau februarie. Unul dintre acestea este cel privind suspendarea de drept a sancţiunilor CNA ce vor fi atacate în viitor în justiţie până la o sentinţă definitivă”, a spus Răsvan Popescu, citat de mediafax.

Alţi membri ai CNA au avut o altă părere faţă de decizia de modificare a Legii audiovizualului, luată marţi de Guvern.

Gelu Trandafir, membru al CNA, a spus că Guvernul a adoptat această Ordonanţă fără a fi cerut punctul de vedere al CNA şi fără a trimite la CNA proiectul de OUG, înainte de a-l adopta, pentru a putea fi analizat în dezbatere publică.

„Unele dintre observaţiile noastre se regăsesc în proiect”, a spus Răsvan Popescu, preşedintele CNA. El a făcut referire la faptul că, în urmă cu câteva săptămâni, Consiliul a trimis Guvernului un punct de vedere cu privire la un proiect de Ordonanţă de Urgenţă de modificare a Legii audiovizualului, care a apărut în presă.

Mie mi se pare definitoriu. Practic, instituţia vizată (CNA, n.r.) nu este deloc consultată oficial. Noi le-am trimis oficial un punct de vedere comentând ce a apărut în presă„, a spus Gelu Trandafir.

„În campanie electorală Guvernul ne taie degetele, ca să nu cumva să deranjăm prea tare„, a spus şi Narcisa Iorga, membru al CNA. Ea a spus că, după publicarea Ordonanţei în Monitorul Oficial, membrii CNA vor veni degeaba la şedinţele Consiliului.

O părere similară a avut şi Valentin-Alexandru Jucan, un alt membru al CNA. „Care este sensul să se mai întâlnească CNA? Nu se aplică nimic. Noi, CNA, discutăm, dar de aplicat nu se mai aplică. Tot ce vom face – şi ceea ce vom face nu va mai avea efect – facem pe bani publici„, a spus Jucan.

Guvernul a modificat legislaţia audiovizualului stabilind, printre altele, prin ordonanţă de urgenţă, ca preţurile oferite de intermediari, respectiv agenţiile de publicitate, clienţilor care doresc spaţii publicitare să fie confirmate în mod obligatoriu şi în prealabil cu radiodifuzorii.

Sumele aferente vor fi plătite direct de către beneficiarul publicităţii către radiodifuzor, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Andrei Zaharescu.

El a arătat că ordonanţa vizează „combaterea corupţiei şi a sistemelor subterane” de achiziţionare a spaţiului media prin practici netransparente şi anticoncurenţiale.

Zaharescu a adăugat că a doua categorie de schimbări vizează protecţia interesului consumatorilor prin instituirea unor reglementări clare şi obiective privind accesul la programele de televiziune în condiţii de calitate.

„În acest sens, ordonanţa menţionează stoparea practicii furnizorilor de servicii de a efectua modificări în mod unilateral în grilele de programe fără a informa în timp consumatorii. Ordonanţa stabileşte ca serviciile de programe să fie ordonate în grilele distribuitorilor în funcţie de cota de audienţă, măsurată şi certificată de un organism independent”, a spus Zaharescu.

Potrivit sursei citate, ordonanţa transpune în legislaţia naţională dispoziţii ale reglementărilor europene privind procedura transparentă de determinare a posturilor de televiziune ce fac parte din categoria „must carry”. Astfel, distribuitorii de servicii sunt obligaţi să asigure aceeaşi calitate a semnalului, retransmis prin reţeaua lor pentru toate serviciile de programe.

Alte schimbări vizează modificarea criteriilor de stabilire a serviciilor de programe cu pondere semnificativă în formarea opiniei publice, acestea fiind programele de ştiri, analiză şi dezbateri politice sau economice.

Totodată, a arătat oficialul guvernamental, se modifică Legea audiovizualului în sensul că introducerea în instanţa judecătorească a contestaţiei privind deciziile de sancţionare emise de CNA suspendă efectele acestor decizii.

Ordonanţa stabileşte, de asemenea, cerinţele pentru dobândirea calităţii de membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului, similar celor reglementate pentru toate celelalte autorităţi de reglementare şi supraveghere din România.

Astfel, candidaţii trebuie să îndeplinească cumulativ o serie de condiţii: să fie cetăţeni români cu domiciliul în România, să dispună de reputaţie, cunoştinţe teoretice şi experienţă profesională „adecvată naturii, extinderii şi complexităţii activităţii CNA” şi cu o vechime de cel puţin 5 ani în domeniul audiovizualului, să nu fie soţi, rude ori afini până la gradul al III-lea, inclusiv cu preşedintele României, preşedinţii Camerelor Parlamentului sau membrii Guvernului, să nu aibă cazier fiscal sau judiciar.

„Persoanele numite, potrivit legii, de către Parlament în funcţia de membru al CNA îşi păstrează această calitate, condiţiile de numire şi începerea mandatului rămânând supuse reglementărilor în materie în vigoare la data numirii”, a spus Zaharescu.

Întrebat de jurnalişti de ce proiectul de ordonanţă de urgenţă nu a fost dezbătut public înainte să fie aprobat de Guvern, purtătorul de cuvânt a declarat că nu are un răspuns în acest sens.

Întrebat, de asemenea, dacă ordonanţa prevede şi sancţiuni, oficialul guvernamental a răspuns negativ, spunând că, probabil, în Legea audiovizualului sunt prevăzute şi astfel de sancţiuni.

DailyBusiness
Românii mai scot bani din buzunar! Va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Concediul 2024. Ce se întâmplă, de fapt, cu zilele de concediu neluate până la sfârşitul anului. Asta spune legea
Capital.ro
Cel mai iubit actor a murit. Drum lin, maestre! A cucerit generații la rând
Playtech.ro
Dezvăluiri tulburătoare despre ultimele zile ale lui Gabriel Cotabiță. Familia l-a internat în mare secret, prietenii nu mai știau nimic de el
DailyBusiness
România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Adevarul
Detaliul interesant care a fost găsit în Dnipro, la locul prăbușirii rachetei balistice rusești. Tehnologia învechită pe care o folosește armata lui Putin
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Suferința ascunsă a lui Gabriel Cotabiță. Dezvăluiri tulburătoare
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet! Se plângea soției sale că nu îl mai…
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
România a pierdut cea mai mare actriță. Nu o vom uita niciodată! A fost unică
StirileBZI
Crește valoarea tichetelor de masă! Cine va primi mai mulți bani
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
substantial.ro
Prima ninsoare aduce zăpadă și turiști pe pârtiile din stațiunile montane
MediaFlux
ULTIMELE IMAGINI cu GABRIEL COTABIȚĂ! Era de NERECUNOSCUT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Captură neobișnuită: Poliția olandeză a descoperit un pitic de grădină din… MDMA,o substanță cunoscută și sub numele de ecstasy