CCR: Senatul este obligat să constate incompatiblitatea lui Mircea Diaconu

Curtea Constituţională a publicat decizia din 21 noiembrie prin care era declarată ca neconstituţională opoziţia Senatului faţă de încetarea mandatului lui Mircea Diaconu pe motiv de incompatibilitate. Judecătorii CCR argumentează că Senatul nu se poate interpune aplicării unei decizii judecătoreşti definitive şi irevocabile, acest lucru contravenind atât Constituţiei, cât şi jurisprudenţei Curţii Europene a Drepturilor Omului.
Romania TV
27 nov. 2012, 16:11
CCR: Senatul este obligat să constate incompatiblitatea lui Mircea Diaconu

Prevederile constituţionale care fundamentează decizia CCR sunt cele din articolul 70, unde starea de incompatibilitate este una din condiţiile de încetare a mandatului de parlamentar, şi din articolul 71, care stipulează că exercitarea funcţie de senator sau deputat este incompatibilă cu exercitarea unei alte funcţii de autoritate publică, făcând excepţie cea de membru al Guvernului.

Magistraţii Curţii argumentează că prevederile din Regulamentul Senatului nu pot fi interpretate contrar Constituţiei, aşa cum au făcut senatorii atunci când au refuzat să constate încetarea de drept a mandatului de parlamentar al fostului ministru al Culturii. „Regulamentul parlamentar trebuie interpretat şi aplicat cu bunăcredinţă
şi în spiritul loialităţii faţă de Legea fundamentală”, se arată în decizie.

Totodată, în soluţionarea conflictului juridic apărut între Senat şi Consiliul Superior al Magistraturii, Curtea Constituţională reţine faptul că este neconstituţională blocarea de către forul legislativ a aplicării sentinţelor judecătoreşti. „Parlamentul nu poate să se substituie puterii judecătorești, respectiv să soluţioneze, prin hotărâri proprii, litigii ce ţin de competenţa instanţelor judecătorești. De asemenea, legiuitorul nu poate modifica, suspenda sau stinge efectele unor hotărâri judecătorești”, prevede decizia Curţii.

Invocarea de către Senat a Regulamentului propriu în sprijinul refuzului său ar reprezenta constituirea unei justiţii paralele puterii judecătoreşti, aşa cum este ea structurată în Constituţie. „Legitimarea unui astfel de act ar avea ca efect acceptarea ideii că, în România, există persoane/instituţii/autorităţi cărora nu le sunt opozabile hotărârile judecătoreşti pronunţate de instanţele prevăzute de Constituţie şi de lege, deci care sunt mai presus de lege”, susţin judecătorii Curţii.

În consecinţă, Senatul, chemat să constate încetarea mandatului unui membru al său, nu poate decât să se supună atunci când există o decozie judecătorească, constatarea fiind un procedeu administrativ, nu un atribut exclusiv al aceste Camere a Parlamentului. „Senatul are obligaţia de a lua act de încetarea de drept a calităţii de senator a domnului Mircea Diaconu, potrivit celor statuate prin Sentinţa civilă nr.5153 din 16 septembrie 2011 a Curţii de Apel Bucureşti, rămasă definitivă şi irevocabilă ca urmare a respingerii recursului prin Decizia nr.3104 din 19 iunie 2012 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Plenul Senatului a respins, pe 30 octombrie, solicitarea ANI privind încetarea mandatului senatorului PNL Mircea Diaconu, ca urmare a deciziei definitive a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Înainte de decizia Senatului, Mircea Diaconu a spus că nu va mai candida pentru un nou mandat.

Pentru încetarea mandatului lui Mircea Diaconu s-au exprimat, prin vot secret electronic, 23 de senatori, în timp ce 32 s-au exprimat împotriva acestui demers, iar alţi 10 s-au abţinut. Este vorba de incompatibilitatea lui Mircea Diaconu, ca senator şi director de teatru, potrivit deciziei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Crin Antonescu, liderul PNL, a anunţat luni că Mircea Diaconu nu va mai candida la alegerile parlamentare din decembrie.

Luni, senatorii au amânat pentru următoarea zi luarea unei decizii privind constatarea încetării mandatului de senator al liberalului Mircea Diaconu, după ce programul de lucru a fost depăşit în urma numeroaselor intervenţii, fie laudative fie purtate în contradictoriu.

După aproape două ore de discuţii, preşedintele de şedinţă, vicepreşedintele Dan Radu Ruşanu, a anunţat suspendarea şedinţei, fără a se da un vot privind punctul de vedere al Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări cu privire la o situaţie de incompatibilitate a senatorului PNL Mircea Diaconu.

Preşedintele Consiliului, Alina Ghica, a sesizat în 31 octombrie Curtea Constituţională privind conflictul între puterile statului în cazul Mircea Diaconu, respectiv între autoritatea judecătorească şi puterea legislativă, la solicitarea Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI).

În sesizare, şeful CSM solicită Curţii să pronunţe o decizie prin care să constataţi existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între cele două puteri, în măsură să împiedice autoritatea judecătorească să-şi îndeplinească atribuţiile constituţionale şi legale cu care a fost învestită, şi să dispună măsurile pe care le consideră necesare în vederea restabilirii ordinii constituţionale care trebuie să existe între autorităţile publice prevăzute în Titlul III din Constituţia României.

Alina Ghica arată că prin decizia definitivă din 21 iunie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în cazul Mircea Diaconu a fost menţinut ca temeinic şi legal Raportul de evaluare întocmit de ANI, însă Senatul şi-a exprimat votul negativ privind punerea în executare a unei hotărâri judecătoreşti, deşi prin aceasta se confirmase, irevocabil, starea de incompatibilitate a senatorului.

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Tunelul în care niciun om nu va mai putea intra. 100.000 de ani este interzis accesul acolo. Unde se află și cum arată, de fapt
Capital.ro
Interzis pentru cei care au telefoane mobile. Te arestează imediat. Se dă lege
Playtech.ro
Bancul Zilei. Bubulina și Bulă se pregătesc de noaptea nunții: ”Fii tandru și...”
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Cum a fost păcălit un român să se căsătorească cu o indiancă în Marea Britanie
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Înlocuitorul natural pentru Ozempic. Descoperirea ce aduce fericire pentru mulți
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Roxana Dobre l‐a părăsit pe Florin Salam! Și-a luat copiii și a fugit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Un bărbat a fost reținut de polițiști, după ce a înjunghiat un tânăr la o terasă din Neamț. Totul ar fi pornit de la un conflict spontan
Capital.ro
Adio, maestre! Marele actor i-a făcut pe toți românii să râdă: Nimic nu va mai fi la fel acum
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Ultimele cuvinte ale lui Sorin Nazîru când agoniza: Se văita că...
substantial.ro
Bikini Auriu al lui Carrie Fisher din „Star Wars” Vândut pentru 175.000 de Dolari la Licitaţie
MediaFlux
BANI în plus la PENSIE. Pensionarii care vor beneficia de 2 MAJORĂRI
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!