Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare împotriva COVID-19, medicul Valeriu Gheorghiţă, a declarat că nivelul de imunitate de grup în ţara noastră este, cel mai probabil, de până la 50 la sută şi că este posibil ca cinci, până la nouă milioane de persoane să aibă un anumit grad de imunitate obţinut fie prin boală, fie prin vaccinare.
„Probabil că nivelul de imunitate de grup, în România, este undeva între 45-50 la sută. Sigur, variază de la un judeţ la altul, însă este singura explicaţie pentru care avem o situaţie atât de bună din punct de vedere epidemiologic şi ea se bazează pe de-o parte pe ratele de seroprevalenţă care la sfârşitul anului trecut era de circa 6 la mie, comparativ cu rata de incidenţă a cazurilor în perioada respectivă de 1 la mie. Practic aveam, în populaţie, de şase ori mai mulţi prezenţi anticorpi decât oamenii care erau confirmaţi în perioada respectivă, aşa încât dacă astăzi vorbim de peste un milion de persoane deja confirmate cu infecţie SARS CoV-2, probabil că în realitate avem circa 5-6 milioane de persoane. Procentul celor care au trecut prin boală şi care s-au vaccinat este de circa 30-35 la sută, aşa încât astăzi avem circa 4,3 milioane de persoane vaccinate cu cel puţin o doză şi 3,5 milioane cu două doze, cu schemă completă”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, la Digi24, duminică seara.
Valeriu Gheorghiţă a precizat că este posibil ca până la nouă milioane de oameni din România să fie imunizaţi în faţa virusului SARS CoV-2, fie după ce au trecut prin boală, fie după ce au făcut vaccinul.
„Plecăm de la un număr estimat de 5 milioane de persoane cu un anumit grad de imunitate, obţinut prin vaccinare sau prin boală şi care poate să crească până la 8-9 milioane. Credem că suntem cam pe aici şi ne gândim dacă într-adevăr imunitatea de grup colectivă, propusă iniţial de 60-70 la sută la nivel internaţional, dacă până la nivelul respectiv putem sau nu să controlăm evoluţia epidemiologică. Este posibil ca datele recente să arate că nu este obligatorie atingerea acelui prag de imunitate colectivă pentru a controla această pandemie. Acel nivel a fost propus pe un factor bazal de reproducere al cazurilor şi pe baza căruia poţi să stabileşti care este nivelul de imunitate în populaţie de la care poţi să obţii control epidemiologic”, a susţinut Gheorghiţă.
Efectele secundare ale vaccinului Janssen. Trei simptome necesită asistență medicală imediată
„Există o atractivitate a persoanelor care vin să se vaccineze cu doza de vaccin de la Johnson & Johnson. Vă dau exemplu de la evenimentul Maratonul din Bucureşti. Persoane care au venit pentru prima dată să se vaccineze sunt circa 2.000 de persoane care au venit şi s-au vaccinat cu Johnson & Johnson, spre deosebire de persoane care au venit tot pentru prima dată să se vaccineze, circa 1.700 s-au vaccinat cu vaccin de la compania Pfizer”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, la Digi24, duminică seara.
Gheorghiţă a precizat că în perioada următoare, deşi nu vor mai fi cifre mari în ceea ce priveşte numărul persoanelor imunizate, va fi o acoperire geografică mai mare.
„Este evident că nu vom mai avea cifre foarte mari la vaccinare, însă vom avea acoperire geografică foarte mare. Acum vom fi cu echipe în rural, peste tot, încercând să asigurăm accesul la vaccinare al celor care au avut un acces mai dificil până în acest moment. Nu mai avem persoane dispuse să meargă zeci de kilometri către un centru de vaccinare, asta este o realitate, dar sunt oameni care doresc să se vaccineze şi tocmai de aceea, obiectivul nostru este să ducem vaccinul cât mai aproape de beneficiari”, a declarat Gheorghiţă.
Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare a adăugat că de săptămâna viitoare va fi prezentată şi rata de acoperire vaccinală pe fiecare judeţ şi pe fiecare localitate.
„De săptămâna vitoare vom putea calcula rata de acoperire vaccinală pe fiecare judeţ, pe fiecare localitate. M-am uitat pe câteva judeţe deja şi sunt diferenţe foarte mari. Dacă ne uităm la diferenţe de acoperire vaccinală, sunt convins că oamenii se implică unde se întâmplă ceva”, a declarat Gheorghiţă.
Întrebat unde se observă o mai mică rată de acoperire în ceea ce priveşte administrarea vaccinului împotriva COVID-19, Gheorghiţă a răspuns că în zona de nord-est a ţării.