SRI a întreprins „măsuri specifice complexe” de documentare cu privire la agresiunile cibernetice

SRI informează că a întreprins măsuri specifice de documentare cu privire la acţiunile mai multor cetăţeni români în conexiune cu reţele de criminalitate organizată informatică transfrontalieră, iar datele ce conturau existenţa elementelor constitutive ale unor infracţiuni au fost comunicate DIICOT.
Romania TV
27 nov. 2012, 17:57
SRI a întreprins

Purtătorul de cuvânt al SRI, Sorin Sava, precizează, într-un comunicat, că Serviciul Român de Informaţii, în calitate de autoritate naţională în domeniul CyberIntelligence, „a întreprins măsuri specifice complexe de documentare cu privire la acţiunile, ce constituie, potrivit legii, ameninţări la adresa securităţii naţionale, întreprinse de mai mulţi cetăţeni români în conexiune cu reţele de criminalitate organizată informatică transfrontalieră”.

Prin structurile specializate ale Serviciului au fost monitorizate constant agresiunile cibernetice la adresa Infrastructurilor Critice Informaţionale ale statului român, dar şi ale aliaţilor săi.

„Activităţile persoanelor implicate s-au concretizat în special în preluarea sub control a unor sisteme informatice care, fără cunoştinţa proprietarilor de drept, erau integrate ulterior în reţele informatice complexe utilizate sistematic la săvârşirea unor agresiuni cibernetice în beneficiul unor grupări de criminalitate informatică bine structurate. Au fost monitorizate şi documentate, de asemenea, şi activităţi de comercializare pe forumuri specializate a datelor personale şi bancare sustrase, cât şi a aplicaţiilor maliţioase utilizate în săvârşirea de infracţiuni informatice”, menţionează sursa citată.

Potrivit purtătorului de cuvânt al SRI, datele şi informaţiile ce conturau existenţa elementelor constitutive ale unor infracţiuni au fost comunicate Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, împreună cu care s-a acţionat ulterior pentru documentarea acestora, în vederea tragerii la răspundere penală şi destructurarea grupării infracţionale autohtone implicate în producerea prejudiciului foarte mare, atât în ţară, cât şi în străinătate.

Aspectele referitoare la caracterul transnaţional al faptelor au făcut obiectul cooperării cu serviciile partenere din statele pe teritoriul cărora atacurile cibernetice şi-au produs efectele, mai spune Sava.

„Pentru SRI protecţia şi securitatea Infrastructurilor Critice Informaţionale va rămâne şi în continuare o prioritate esenţială aflată în strânsă legatură cu recrudescenţa noilor riscuri şi ameninţări la adresa securităţii naţionale asociate generic cyberspaţiului”, se mai arată în comunicat.

Procurorii DIICOT au făcut, marţi, 36 de percheziţii în Bucureşti şi cinci judeţe, la persoane suspectate că au obţinut date ale unor companii străine cunoscute, de tip benzinării şi magazine alimentare, prin accesarea ilegală a sistemelor informatice, pe care le-au folosit la operaţiuni frauduloase.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Structura Centrală, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară, au destructurat un grup infracţional organizat, constituit din 16 persoane suspectate de infracţiuni informatice.

Anchetatorii au făcut 36 de percheziţii domiciliare, în municipiile Bucureşti, Braşov, Galaţi, Timişoara şi în judeţele Vâlcea şi Ilfov.

Potrivit DIICOT, membrii grupării au desfăşurat o vastă activitate de criminalitate informatică, reuşind să obţină sume mari de bani în urma accesării ilegale a mai multor sisteme informatice, de unde au sustras date confidenţiale sau nedestinate publicităţii, precum şi după efectuarea unor operaţiuni frauduloase cu instrumente de plată electronică.

„Învinuiţii au utilizat mai multe societăţi comerciale având ca obiect de activitate furnizarea unor servicii IT pentru crearea şi întreţinerea unei infrastructuri informatice care să permită accesul fără drept, cu încălcarea măsurilor de securitate şi cu scopul obţinerii de date informatice, în sistemele informatice aparţinând unor companii străine cunoscute, de tip benzinării sau magazine alimentare”, se arată într-un comunicat de presă al DIICOT.

Astfel, membrii grupării interceptau fără drept transmisiile de date informatice nepublice între sistemele implicate în realizarea sau autentificarea plăţilor cu cărţi de credit, cu ajutorul unor aplicaţii special concepute în acest sens, instalate fără drept pe sistemele informatice vizate.

„Conform instrucţiunilor aplicaţiei de interceptare, datele de identificare ale instrumentelor de plată electronice (cărţi de credit) capturate fie se salvau local şi ulterior erau transferate, fie se retransmiteau automat pe servere dedicate sau în conturi de email, de unde erau ulterior descărcate în scopul transmiterii/vânzării către alte persoane ori în vederea contrafacerii şi utilizării frauduloase a acestora”, a precizat DIICOT.

Procurorii susţin că numai în perioada decembrie 2011 – octombrie 2012, prin intermediul unui „magazin” virtual specializat s-au vândut cu câte patru dolari 68.000 de carduri, membrii grupării obţinând astfel un profit de 270.000 de dolari.

Persoanele cercetate în acest caz ar fi efectuat operaţiuni frauduloase cu 500.000 de instrumente de plată electronică, totalizând peste 25 de milioane de dolari, au precizat procurorii DIICOT.

Acţiunea a fost făcută cu sprijinul ofiţerilor de poliţie judiciară de la BCCO Braşov, Galaţi, Timişoara, SCCO Vâlcea şi lucrătorilor din cadrul Jandarmeriei Române. Suportul tehnic şi informativ a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale şi SRI.

Spynews
Cine este Marina, femeia care a fost găsită moartă în propriul cabinet stomatologic, în Brăila. Ucisă la doar 41 de ani | FOTO
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Filmul de pe Netflix care rupe topul în România și e foarte apreciat în întreaga lume. Leonardo DiCaprio are un rol fenomenal în el
Capital.ro
Plată FĂRĂ numerar. Devine obligatoriu în toată România. Guvernul dă ordin
Playtech.ro
Medicul lui Shannen Doherty, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața celebrei actrițe: Nu era pregătită să plece
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
EXCLUSIV Românca martoră la tentativa de asasinat a lui Trump: „Inițial am crezut că cineva trage în mulțime”
Spynews
Cine este pe bancnota de 200 de lei. Există un detaliu pe care puțini români l-au observat
Spynews
Tu crezi că poți rezolva măcar 1 din aceste 10 ghicitori grele, fără ajutorul Google?
Evz.ro
Programul Prima Casă Plus a fost extins. Schimbări importante pentru persoanele care nu sunt angajate
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
„Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana Maria era în pădure în ziua în care a fost sfâșiată de urs. Declarațiile lui au scandalizat pe toată lumea
Cancan.ro
BREAKING | Bogdan Cristoiu a murit încercând să salveze un tânăr de la înec 😢 -
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Pe ce dată și la ce oră urmează să fie virate alocațiile elevilor în august 2024
Capital.ro
Rusia se RETRAGE. Bucurie de nedescris în Ucraina: Amintiți-vă de această zi
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Ea e medicul stomatolog găsită mort în cabinetul din Brăila. Soțul a făcut descoperirea macabră
substantial.ro
Diferențele de Preț la Apa Plată Între Supermarketuri și Litoralul Românesc, Criticată de Directorul ANPC
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'