„Ceea ce s-a modificat s-a făcut vizavi de regulile fiscale şi modul de comercializare, de încheierea contractelor privind publicitatea. E doar o măsură de transparenţă pentru ca Fiscul să aibă acces la aceste date”, a afirmat Ponta, potrivit Agerpres.
Potrivit premierului, dacă se doreşte o schimbare a actualei legi acest lucru se poate face în Parlament, nu e nevoie de ordonanţă de urgenţă.
Guvernul a adoptat în şedinţa de marţi o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii audiovizualului 504/2002, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Andrei Zaharescu.
OUG adoptată de guvern vizează trei mari categorii de schimbări. Prima se referă la combaterea corupţiei şi a sistemelor subterane de achiziţionare a spaţiului media prin practici netransparente şi anticoncurenţiale, a precizat Zaharescu.
A doua categorie de schimbări vizează protecţia interesului consumatorilor prin instituirea unor reglementări privind accesul la programele de televiziune „în condiţii de calitate”.
Documentul mai stabileşte ca serviciile de programe să fie ordonate în grilele distribuitorilor în funcţie de cota de audienţă, măsurată şi certificată de un organism independent.
Distribuitorii de servicii sunt obligaţi, prin actul normativ, să asigure aceeaşi calitate a semnalului retransmis prin reţeaua lor pentru toate serviciile de programe.
O altă categorie de modificări se referă la criteriile de stabilire a serviciilor de programe cu pondere semnificativă în formarea opiniei publice – acestea fiind programele de ştiri, analiză şi dezbateri politice sau economice.
OUG mai stabileşte cerinţele pentru dobândirea calităţii de membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului, similar celor reglementate pentru toate celelalte autorităţi de reglementare şi supraveghere din România.
Totodată, s-a modificat Legea audiovizualului în sensul că introducerea în instanţa judecătorească a contestaţiilor privind deciziile de sancţionare emise de CNA suspendă efectele acestor decizii.