CONCEDII 2021. Vești bune: minorii cu părinți vaccinați scapă de carantină

Haosul vaccinării face să existe probleme în planificarea concediilor deoarece abia de câteva zile a fost aprobată şi vaccinarea copiilor. Comisia Europeană a adus unele clarificări.
Filip Stan
31 mai 2021, 21:22
CONCEDII 2021. Vești bune: minorii cu părinți vaccinați scapă de carantină

CONCEDII 2021. După un an de pandemie, românii îşi planifică timid concedii, deşi diversele mutaţii ale coronavirusului le pot da oricând planurile peste cap. Comisia Europeană le-a recomandat luni statelor UE să-i scutească de măsura carantinei pe rezidenţii acestor ţări vaccinaţi anti-COVID-19 şi de teste pe copiii cu vârste sub şase ani, pentru armonizarea măsurilor legate de certificatul sanitar european care va facilita deplasările în interiorul blocului comunitar, relatează AFP, arată Agerpres.

Deşi acest certificat digital va fi valabil de la 1 iulie, şapte state membre îl vor da în funcţiune începând de marţi, 1 iunie, data de la care sistemul va începe să funcţioneze din punct de vedere tehnic.

Acest document, în format digital sau tipărit şi prevăzut cu un cod QR, va avea o triplă dimensiune: va atesta vaccinarea anti-COVID-19, testarea negativă sau imunizarea după o infectare anterioară.

Comisia Europeană încearcă să armonizeze măsurile aplicabile călătoriilor în interiorul statelor membre, dar deciziile finale revin statelor membre.

Comisia Europeană cere emiterea certificatelor digitale COVID înainte de 1 iulie
”Propunem să nu se impună nicio testare şi nici carantina în cazul persoanelor vaccinate sau vindecate de COVID-19”, a declarat luni comisarul european pentru justiţie, Didier Reynders, ceea ce de altfel statele membre au convenit în acordul lor privind acest certificat, iar unele aplică deja acest lucru.

Totuşi, conform aceluiaşi acord, statele UE îşi rezervă dreptul de a impune măsuri suplimentare la graniţe, cum ar fi carantina sau testarea suplimentară, dar numai în situaţia în care situaţia epidemiologică se înrăutăţeşte.

Conform propunerilor Comisiei Europene, o persoană ar trebui să fie considerată complet vaccinată numai dacă au trecut cel puţin 14 zile de la administrarea ultimei doze de vaccin.

În cazul persoanelor care nu au fost vaccinate şi nici nu s-au îmbolnăvit recent de COVID-19, Comisia Europeană propune măsuri variabile în funcţie de zona de provenienţă a călătorului, pe baza hărţii cu zonele de risc într-un cod de culori publicată săptămânal de Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC). Astfel, conform aceleiaşi propuneri, testarea şi carantina ar trebui impuse numai persoanelor care vin din zone marcate în ”roşu intens”, adică cele care au o rată de infectare de 500 de cazuri la 100.000 de locuitori în ultimele 14 zile.

De asemenea, Comisia propune armonizarea la 72 de ore a duratei de valabilitate a unui test PCR şi la 48 de ore a unui test antigen rapid, în cazul ţărilor care vor accepta testele antigen rapide.

Cât despre imunizarea după îmbolnăvire, propunerea Comisiei menţionează un termen de 180 de zile pentru valabilitatea unui test PCR pozitiv.

Pentru facilitarea deplasărilor în familie, întrucât copiii nu au acces la vaccinare, executivul comunitar sugerează scutirea lor de carantină atunci când şi părinţii lor sunt scutiţi, iar pentru copiii cu vârste sub şase ani să nu fie solicitată testarea.

Dar statele membre vor putea fi mai puţin stricte, hotărând de exemplu că o singură doză de vaccin este de ajuns, sau mai severe, cum ar fi de pildă scurtarea valabilităţii certificatului de imunizare la mai puţin de 180 de zile.

Când se termină anul școlar 2020-2021 pentru fiecare clasă sau an de studiu

Primii elevi care intră în vacanță vor fi cei din clasele a XII-a și a XIII-a, pentru care se încheie cursurile pe 4 iunie. Următorii vor fi cei de clasa a VIII-a, urmați de copiii de grădiniță și de elevii din celelalte clase de școală generală și liceu, potrivit structurii anului școlar 2020-2021

  • Pentru clasa a VIII-a (pentru care urmează Evaluarea Națională) – vineri, 11 iunie 2021
    Pentru clasele a XII-a zi și clasele a XIII-a seral și frecvență redusă (pentru care urmează Bacalaureatul – probe scrise) – vineri, 4 iunie 2021
    Pentru grupele de grădiniță și celelalte clase (pregătitoare, I, a II-a, a III-a, a IV-a, a V-a, a VI-a, a VII-a, a IX-a, a X-a, a XI-a) – vineri, 25 iunie

DailyBusiness
Cel mai mare producător de carne din România iese din supermarketuri și își deschide propriul magazin. De unde își pot alimenta frigiderele românii
Spynews
Claudia Pătrășcanu s-a tuns singură, acasă. Cum arată acum cântăreața / FOTO
Bzi.ro
Cât costă un tort pentru Paște în cofetăria Gabrielei Cristea: Fanii și-au pus mâinile în cap!
Fanatik.ro
Care sunt cele mai fiabile SUV-uri în 2025. Top 5 mașini mari care merită cumpărate
Capital.ro
Taxă impusă celor care plătesc cu cardul. Avertisment pentru cei care au renunțat la banii cash
Playtech.ro
De ce nu este bine să vopsești ouă în Vinerea Mare. Ce trebuie să faci în această zi, conform tradiției
DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Adevarul
Rușii au încercat să spargă frontul din Harkov. Trupele ruse au reluat atacurile mecanizate
wowbiz.ro
Armin Nicoară răspunde declarațiilor făcute de Georgiana Lobonț! Artistul a spus public ce a făcut nașa lui după ce el și Claudia Puican au devenit părinți? Nimeni nu se aștepta la asta
Spynews
Scandal uriaș la Teatrul Metropolis! Celebra Lili Jurcă, obligată să joace pe stradă?! Cum s-a ajuns la această situație
Spynews
Singurele imagini cu casa în care locuiește David Pușcaș: ”V-am primit în haos că aseară am făcut live” / GALERIE FOTO
Evz.ro
Temperaturi de necrezut. Primăvara revine în România
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Jordan Chiles, rivala Anei Bărbosu, a arătat poate prea mult într-un costum de baie
kanald.ro
Rezultatul autopsiei lui Emanuel, medicul rezident din Botoșani, care a fost găsit fără suflare în locuința sa. La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Se pune stop la plata cash? Legea care se pregătește la nivel național. Ce se va întâmpla cu numerarul?
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Teodora Stoica, imagini fabuloase din Japonia. A fost la templul acoperit cu foiță de aur
stirilekanald.ro
Mama Alexandrei, răpusă de durere la priveghi: ”E o sfârșeală în ea, n-am cuvinte”
Cum să prepari cel mai bun drob de miel. Secretele pe care gospodinele trebuie să îl știe
MediaFlux
500 de lei pentru elevi. Banii au început să fie virați
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Păstorii de stele: cum au ajuns ciobanii din Sahara brokeri de meteoriți