„Este o etapă semnificativă şi un pas important în privinţa limitării consecinţelor accidentului” nuclear, a declarat Suma Şakrabarti, preşedintele Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), care participă la finanţarea proiectului.
Structura finalizată, o parte a noului sarcofag, destinat reducerii ameninţării radioactivităţii în zonă, este realizată din aproximativ 5.000 de tone de oţel şi atinge o înălţime de 22 de metri, precizează BERD într-un comunicat publicat la 27 noiembrie.
La finalul lucrărilor, în 2015, structura va cântări aproximativ 29.000 de tone, se va întinde pe o suprafaţă de aproximativ 164 de metri şi va atinge o înălţime de 110 metri.
arcofagul va conţine echipamente de înaltă tehnologie, destinate efectuării în deplină securitate a unor opraţiuni de decontaminare în interiorul reactorului accidentat.
Ruinele reactorului accidentat au fost acoperite în 1986 cu o şapă de beton, însă această instalaţie, construită în regim de urgenţă, este fisurată şi nu poate să fie considerată sigură.
Noul sarcofag este asamblat pe un teren în imediata apropiere a reactorului şi va fi împinsă deasupra vechii şape.
Costul total al operaţiunii este estimat la 1,5 miliarde de euro. Comunitatea internaţională a deblocat 550 de milioane de euro în urma unei conferinţe internaţionale organizate la Kiev, în aprilie 2011, când s-au marcat 25 de ani de la catasfrofă. Restul a fost oferit de BERD.
Explozia Reactorului numărul 4 al Centralei Nucleare Cernobîl, în apropierea frontierelor rusă şi belarusă, a contaminat o bună parte a Europei, dar mai ales Ucraina, Rusia şi Belarusul, la vremea respectivă membre ale fostei Uniuni Sovietice.
Mii de „lichidatori” au fost trimişi fără nicio protecţie la locul accidentului pentru a stinge incendiul şi acoperi reactorul atins.