Alexandru Rafila avertizează că tulpinile mutante ar putea aduce o nouă explozie a cazurilor în România

Medicul Alexandru Rafila, reprezentant al României în cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, consideră că cifrele legate de noile îmbolnăviri cu COVID-19 în această perioadă nu indică o transmitere comunitară a virusului, ci una „sporadică”.
Filip Stan
07 iun. 2021, 06:21
Alexandru Rafila avertizează că tulpinile mutante ar putea aduce o nouă explozie a cazurilor în România

Alexandru Rafila atrage atenţia, în acest context, asupra faptului că în situaţia în care România vor ajunge noile tulpini ale virusului, mai contagioase, s-ar putea reveni la o transmitere comunitară a infecţiei.

„La 130-150 de cazuri pe zi noi nu mai ne aflăm în situaţia unei transmiteri comunitare a infecţiei în România. Şi dacă cifrele astea sunt subevaluate de trei ori, 500 de infecţii zilnice la nivel naţional nu înseamnă o transmitere comunitară, e o transmitere sporadică. Ce trebuie să înţelegem este următorul lucru: în România au circulat mai puţin variantele mutante, cu excepţia variantei din Marea Britanie. Dacă însă încet-încet încep să apară cazuri aşa, foarte lent, la început, o variantă cu o transmisibilitate mai mare –  de exemplu cu varianta indiană care are circa 40% transmisibilitatea mai rapidă decât varianta clasică – atunci putem să vedem la un moment dat că transmiterea comunitară reapare. Sigur, nu trebuie să devenim paranoici, dar asta nu înseamnă să nu fim responsabili să continuăm să pledăm pentru vaccinare, pe de o parte, să o facem din timp, pe de altă parte, pentru că mediul rural în continuare nu se vaccinează, asta este realitatea”, a afirmat Alexandru Rafila duminică seară, într-o emisiune la Digi 24.
El a menţionat că este importantă comunicarea şi implicarea autorităţilor locale, astfel încât în mediul rural să crească interesul pentru vaccinare.

Adrian Streinu-Cercel avertizează că pandemia nu s-a terminat: „Există în circulaţie 24 de „mutante” ale virusului SARS-COV-2. Trebuie să fim foarte atenţi”

„Dacă în toamnă vor exista semne de reluare a transmiterii comunitare şi de creştere a numărului de cazuri, atunci cu siguranţă, dacă terenul este pregătit, va exista şi un aflux mai mare, poate în a doua jumătate a verii sau la începutul toamnei. Peste vară acum sunt concedii şi cred că aceia care doresc să călătorească s-au vaccinat sau se vor mai vaccina în perioada următoare, restul populaţiei, care este sedentară, o va face în momentul în care vor exista semne că această pandemie ar putea să reizbucnească în ţara noastră”, a adăugat medicul.
El a făcut referire şi la cei care ignoră faptul că boala încă există: „Noi avem o problemă sistematică în România, nu ne gândim decât la noi; în momentul în care o să ajungem să ne gândim şi la cei cu care interacţionăm, la comunitatea în care trăim şi în care muncim atunci o să putem face pasul, să fim responsabili nu numai pentru noi, ci şi pentru comunitate”.

Rafila: Introducerea certificatului european de vaccinare la nivelul Uniunii Europene nu reprezintă un act de discriminare, ci o „facilitare şi uniformizare” a procedurilor la nivelul UE

Deputatul PSD Alexandru Rafila afirmă că introducerea certificatului european de vaccinare la nivelul Uniunii Europene nu reprezintă un act de discriminare, ci o „facilitare şi uniformizare” a procedurilor la nivelul Uniunii Europene. El atrage atenţia asupra faptului că în toamnă, dacă va apărea o tulpină a virusului mai contagioasă, există posibilitatea introducerii de restricţii suplimentare, la nivel european, pentru populaţia care nu a fost vaccinată anti-COVID.

Alexandru Rafila: Cîțu mi s-a părut o persoană agreabilă, dar acum cred că a vrut să fie actor de film în altă viață. Ce spune despre legătura dintre vaccinare și cheagurile de sânge

„Din punctul de vedere al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, vaccinarea nu trebuie să fie obligatorie şi nu trebuie să realizeze o discriminare, o segregare, pentru că discriminarea şi segregarea au ca rezultat pe termen mediu un eşec al campaniilor de vaccinare. Nu este vorba de discriminare, e vorba de facilitare şi de uniformizare a procedurilor la nivelul Uniunii Europene. În momentul de faţă, dacă vrei să mergi în Belgia, vă dau exemplul europarlamentarilor, ei trebuie să se ducă cu un test acolo, chiar dacă au fost vaccinaţi. În momentul în care apare un document care poate să fie recunoscut de toate statele membre legat de vaccinare, nu o să mai fie nevoie pentru toată lumea care a fost vaccinată şi care circulă în interiorul spaţiului comunitar să se testeze. Cei care nu se vaccinează nu trebuie însă să fie discriminaţi şi atunci ei merg cu un test. E o facilitare, o creştere a vitezei de circulaţie, nu trebuie interpretată ca discriminare. Greşeala e atunci când vrei să obţii o acoperire vaccinală mai bună şi induci ideea că vaccinarea îţi oferă nişte avantaje. Sigur, îţi oferă avantajul că nu-ţi mai faci testul respectiv”, a afirmat Alexandru Rafila duminică seară, la Digi 24
El arată că în vara aceasta„ lucrurile vor intra oarecum pe un făgaş normal în Uniunea Europeană, pentru că scăderea numărului de cazuri se înregistrează  în toate ţările UE.

„Cu o precizare: în momentul în care vor fi ţări care o să aibă 60-70% din populaţie vaccinată şi ţări cu 30% din populaţie vaccinată, cum este cazul României, în momentul în care va apărea o tulpină mai uşor transmisibilă atunci sigur că şi populaţia receptivă va fi mai mare în ţările cu acoperire mai mică şi invers, va fi populaţia receptivă mai mică în ţările cu acoperire vaccinală mai mare. Şi atunci poate reapărea în cursul acestei toamne o problemă care să genereze măsuri sau restricţii suplimentare nu pentru cei vaccinaţi, dar pentru cei care sunt susceptibili să  se îmbolnăvească sau să transmită boala şi de fapt asta este toată filosofia acestei acoperiri vaccinale la care face toată lumea referire: că nu vrem să ne mai reîntoarcem la restricţii şi cred că ăsta este şi un mesaj corect”, a declarat Rafia.
El îi critică pe acei politicieni care îşi „arogă merite” sau „aruncă pe seama opoziţiei insuccesul” în gestionarea crizei sanitare.
„Greşeala repetată pe care au făcut-o unii sau alţii, nu vreau să nominalizez acum, dar încercarea fie de a-şi aroga merite, fie de a arunca insuccesul în zona opoziţiei este o poziţie profund greşită, imorală şi inabilă din punct de vedere politic”, a adăugat Rafila.

DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Spynews
Adrian Minune a recunoscut că a înșelat-o pe Cati Simionescu! Cum a reacționat soția manelistului, după ce a aflat totul: ”Am 200 de gagici, nu una”
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Cele mai avantajate zodii în vara lui 2025. Patru nativi vor avea 3 luni pline de belșug
Capital.ro
Taxă nouă din 2026. Proprietarii de apartamente și garsoniere vor fi obligați să o plătească
Playtech.ro
De câte ori se încarcă voucherele de alimente până în 2027. Suma oferită de stat românilor cu venituri mici
DailyBusiness
Ce pensie vei avea după 40 de ani de muncă? Cum se calculează și ce influențează suma finală
Adevarul
Ce efecte produce puciul din USR. „Un partid care funcționează pe bază de interes. Elena Lasconi ar putea creşte”| ANALIZĂ
wowbiz.ro
Pericol la Cernobîl: România, în zona de risc?! Sarcofagul care izolează materialul radioactiv, grav avariat în urma unui atac cu dronă
Spynews
Două zodii vor fi cerute în căsătorie până la finalul aprilie! Nativii vor avea parte de surprize uimitoare
Spynews
Tzancă Uraganu recunoaște idila cu Laura Vass, după ce paparazzii Spynews.ro i-au surprins împreună: „Mai pici în ispită”. Cum a reacționat Alina Marymar
Evz.ro
NASA, anunț despre sfârșitul lumii. Urmează apocalipsa. Primele semne sunt deja vizibile
Ego.ro
Mihaela Tatu, de nerecunoscut! Cum arăta vedeta la 37 de ani... FOTO
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
kanald.ro
Familiile victimelor de la 2 Mai, față în față pentru prima oară cu părinții lui Vlad Pascu! Reacția părinților îndoliați: „Am simțit că îmi vine rău”
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru șoferii din România. Regulă pentru românii care dețin două mașini
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă gimnastă din lume, care a făcut o avere impresionantă, a luat decizia să se retragă. Cum va arăta viața ei
stirilekanald.ro
O tânără de 17 ani s-a trezit cu boala "plămânilor popcorn" după ce a vapat în secret. Avertismentul disperat al mamei sale: "Este o afecțiune mortală și incurabilă"
Primul sondaj care ia în considerare și votanții din diaspora. Cine ar câștiga o finală Nicușor Dan – George Simion
MediaFlux
Ce se va întâmpla în România după ce se ridică plafonarea la energia electrică și gaze! Un expert a explicat exact: Va exista un impact semnificativ în facturile finale VIDEO
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Victor Ponta și „Sistemul”: când Lupul strigă „Lupul!”